Esnaf Yeni Nesil Yazar Kasalara Erteleme İstiyor
1 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe girecek uygulama ile Türkiye’de milyonlarca yazar kasa yenileri ile değişecek. Esnaf, bin lira ile 3 bin lira arasında değişen fiyatlardan satılan yeni nesil yazar kasa uygulamasının ertelenmesini talep ediyor.
Konya’da giyim mağazası müdürlüğü yapan Mustafa Taşdelen, esnafın yeni nesil yazar kasa uygulamasına geçişe hazır olmadığını belirterek, erteleme isteğini dile getirdi. Taşdelen, “Bu uygulama daha önce ertelenmişti. Bu sene uzatılmasını bekliyoruz. Esnaf zaten çok sıkıntılı, yardımcı olunmasını istiyoruz” dedi.
Cep telefonu yetkili bayisi Tuncay Kömür ise, yeni yazar kasa fiyatlarının yüksek olması nedeniyle alım gücü daralan esnafın sıkıntı yaşayacağını söyledi.
Yeni nesil yazar kasa uygulamasına geçiş süresinin 1 yıl daha uzatılmasını isteyen Kömür, şöyle konuştu:
"Çok makbul olur esnaf için. Yeni çıkan yazar kasalar diğerlerine göre pahalı. Şuan kullandığımız yazar kasamızda yeni ve fiyatı 500 lira civarında ama yeni nesil yazar kasalara bin liradan başlıyor. Çok yüksek esnaf için. Bu cihazların satışında indirime gidilmeli ya da sisteme geçiş süresi uzatılmalı.”
Çiçekçi Ali Balcı da, yeni nesil yazar kasaların esnafa külfet getireceğini kaydederek “Yeni nesil yazar kasanın yapacağı işlemi biz pos cihazları ile yapıyoruz. Bu uygulamaya geçilecek olması fuzuli. Esnafa getireceği mali yük ortada” şeklinde konuştu.
Çiğ Köfte Bayisi İsmail Demir ise, yeni nesil yazar kasa ile ilgili birçok esnafın bilgi sahibi olmadığını ve hazırlık yapmadığını vurgulayarak, 1 yıl erteleme durumunda gerekli hazırlıkları yapacaklarını bildirdi.
“ESNAF DEĞİŞİME HAZIR DEĞİL”
Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Ali Osman Karamercan, esnafın yazar kasa değişikliğine hazır olmadığını söyledi. 7 Haziran seçimleri sonrası küçük çaplı kriz yaşayan esnafın duran işlerinin 1 Kasım seçimleri ile oluşan istikrar sonrası yeniden açılmaya başladığını kaydeden Karamercan, 5 aylık gelir kaybının yeniden sağlanması için yeni nesil yazar kasaya geçiş süresinin 1 yıl uzatılmasını beklediklerini kaydetti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’dan bu konuda yardım beklediklerini dile getiren Karamercan, şunları söyledi: “Yeni nesil yazar kasaların fiyatları 1.400 TL ile 5.000 TL arasında değişiyor. Bu da toplam en az 2,5 milyar liralık bir bedel ödeneceğini ortaya koyuyor. Bir bu kadar değerli olan eski yazar kasalar da kullanım olanağı kalmadığı için hurdaya ayrılacak. Dolayısıyla esnaf bu değişime henüz hazır değil."
Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği olarak, kayıt dışı ekonomiyle oluşan vergi kayıplarının önüne geçmek amacıyla çıkartılan yazar kasa kullanımı ve yeni nesil yazar kasa sistemine kademeli olarak geçişin sağlanmasının uygun olacağını öngörmekteyiz ve uygulamanın 1 yıl ertelenmesini talep etmekteyiz. Sayın Başbakanımızın vereceği talimatla bu sürenin ertelenmesi esnafı rahatlatacaktır. Ayrıca eski yazar kasalar, vergi ve yazar kasa sistemini yeni oturtmaya başlayan ülkelere ikinci el fiyatı ile ihraç edilebilir. Bu şekilde yazar kasasını değiştiren esnafa az da olsa bir kazanç sağlanmış olur” diye konuştu.
“MİLYONLARCA YAZAR KASA ÇÖPLÜĞE ATILACAK”
Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Odası Başkanı İsmail Turan, uygulamanın ertelenmesini ve kademeli olarak yürürlüğe girmesini beklediklerini söyledi. Turan, şu an küçük esnafın elinde mevcut bulunan yazar kasaları bir süre daha idare edeceğini belirterek "Uygulama yürürlüğe girdiği an milyonlarca yazar kasa çöplüğe atılacak. Onun için bu yeni nesil yazar kasa uygulamasını kademeli olarak uygulanması yönüyle bir tebliğ çıkarılması gerekiyor. Kademeli geçiş olursa esnafımız ekonomik anlamda rahatlayacak. Yetkililerden son günlere kalmadan uygulamayı ertelemesini istiyoruz” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.