Fırınlar şehir dışına taşınacak

Fırınlar şehir dışına taşınacak
Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun bina altındaki fırınları müstakil alanlara taşınması ile ilgili yürüttüğü çalışma doğrultusunda şehir merkezinde binaların altında ekmek üretimi yapılamayacak. Gerekçe olarak da fırınların binaya verdiği zarar göst

Bina altında bulunan fırınların yapılacak mevzuat değişikliği ile yılsonuna kadar müstakil alanlara taşınması gündemde. Türkiye Fırıncılar Federasyonu, binaların altında yer alan fırınların taşınmasıyla ilgili çalışma yürütüyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, 25 Temmuz 2010’da İş İşyeri Açma Ruhsatı düzenlemesi yapıldığını, düzenleme ile apartman altı yerlere fırın açılamayacağını söyledi. Honça, “Yönetmelik yasa haline dönüştü. Uyum yasalarıyla birlikte fırınların kendilerini revize etmesi gerektiğine inanıyoruz. Federasyon başkanının açıklamasına göre kanun yıl sonuna kadar hazırlanacak. Ama bir yıl içinde fırınlar kapatılmayacak. Kanun hazırlandıktan sonra süre verilecek ve o sürede fırınlar ya taşınacak, ya da restore edilecek” dedi. Ekmek fırınlarının bina altında bulunmalarının binaya zarar verdiğini aktaran Honça, ısınan kolonların yıprandığını, özellikle Van depreminin ardından bunlara dikkat edildiğini kaydetti. Ekmek fırınlarının kanun hazırladıktan sonra taşınması ve revize edilmesinin gündeme geleceğini belirten Honça, “Kanun bir yıl içerisinde hazırlanacak. Kanun hazırlandıktan sonra 5, 7 ya da 10 yıl içinde verilen süre içinde fırınlar tamamen kanuna uygun hale gelecek. Bina altındaki ekmek fırınları kanuna uygun şekilde, bina altında değil de uygun bir alanda hizmet verecek” diye konuştu.

FIRINLAR DAYANIKLI VE HİJYENİK YERLERE TAŞINACAK

Pide fırınlarının da revize olacağını aktaran Vedat Honça, pide fırınlarının hijyenik ve sağlıklı olarak işletileceğini, restorasyonun da estetik bir görüntü içereceğini belirtti. Daha önceki yıllarda fırın açmak için 400 metrekarelik alan şartının 2001 yılında kalktığını dile getiren Honça, “Bu şartın kalkması ile birlikte, bina altları dahil her alanda mantar gibi fırın türedi. Binanın dirençli olup olmadığı araştırılmadan fırın açıldı. Böyle olunca fırıncı arkadaşlarımızın isteği doğrultusunda Türkiye genelinde, dayanıklı ve hijyenik fırın açılması sonucuna varıldı. Ortak görüşler çerçevesinde 25 Temmuz 2010 tarihinde işyeri açma ruhsatları yenilerek bakanlık düzenleme yaptı. Bu da fırıncının halkımızın menfaatleri doğrultusunda alınan bir kanaldı. Kaldı ki akademisyenlerde bina altında fırın açmaya karşı çıktılar. Birkaç tane fırıncı zarar edecek diye Türkiye genelindeki fırınlar ve halk sağlığı riske atılmamalıdır” ifadelerini kullandı. Kanunun hazırlanış aşamasında hakkında da bilgiler veren Honça, kanunu bir yıl içerisinde hazırlanması için hızlı bir çalışma yürüttüklerini sözlerine ekledi.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ merhaba

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.