Fizik öğretmeni, ‘Yarasa Baston’ projesini geliştirdi
Konya'nın Beyşehir ilçesinde, bir lisede görev yapan fizik dersi öğretmeni Özgür Özdemir, görme engellilerin sokaklarda rahatça gezip dolaşabilmesi için mesafe tahmini yapan, konuşan ve titreyen "yarasa baston" projesini geliştirdi.
Beyşehir Ali Akkanat Anadolu Lisesi'nde görev yapan Fizik Öğretmeni Özgür Özdemir yaptığı açıklamada, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde görme engellilerin cadde ve sokaklarda rahatça gezip dolaşabilmesi için "engelsiz bir dünya" kapsamında iki yeni proje geliştirdiğini belirtti.
Bunlardan bir tanesinin "yarasa baston" projesi olduğunu belirten Özdemir, görme engellilerin sokaklarda rahatça gezip dolaşabilmesi için sürekli çözümler aranmakta olduğunu, ancak her seferinde farklı sorunlarla karşı karşıya kalındığına dikkat çekti.
Bulunan çözümlerin gerekli ve yeterli olmadığını düşünüp görme engelliler için bir baston projesi geliştirdiğini anlatan Özdemir, "Baston projesini yarasalardan esinlenerek yaptım. Çünkü yarasaların gözleri görmediği halde istedikleri gibi hareket edebiliyorlar. Bu baston sayesinde görme engelliler de istedikleri gibi hareket edebilecekler" dedi.
Kendi projesinin tamamen bambaşka bir çalışma prensibine sahip ve hepsinden ayıran özelliğinin de buradan geçtiğini aktaran Özdemir, şu bilgileri verdi:
"Arduino Uno kart kullanarak yaptım. Arduino Uno kartı, Arduino bilgisayar programı "Arduino IDE) ile programlanır. Arduino Uno; Atmega328 temelli bir mikro denetleyici kartıdır. Üzerinde 14 adet dijital giriş/çıkış pini (6 tanesi PWM çıkışı olarak kullanılabilir), 6 analog giriş, 16Mhz kristal, usb soketi, güç soketi, ICSP konektörü ve reset tuşu bulundurmaktadır. Kart üzerinde mikro denetleyicinin çalışması için gerekli olan her şey bulunmaktadır. Kolayca usb kablosu üzerinden bilgisayara bağlanabilir, adaptör veya pil ile çalıştırılabilir. Ayrıca, ultrasonik sinyallerle mesafe ölçen sensörler kullandım. Bu sayede görme engelli vatandaşımız 5 metre önünde sağında ve solunda ne tür engel olursa olsun haberdar olur. Engellerden haberdar olmak için 3 uygulaması vardır. Bunlardan birincisi; ister kendi sesi ister herhangi birinin sesini kaydederek sesli haber alma sisteminden yararlanabilir. İsterse sadece titreşim konumunu açabilir ve engellerle karşılaştığında titreşimle haberdar olabilir. İsterse sadece siren uyarı sesiyle engellerden haberdar olabilir. Bastonumuz çok hafiftir ve dağcıların kullandığı bastondan yapılmış olup çok sağlamdır. Uzayıp kısalabilir her boydan kullanıcı için uygundur. Ayrıca gece kullanımına da müsaittir. Üzerinde çok kuvvetli ledler vardır. Bu sayede karanlık ta dahi çevresindeki araçlar görme engelli insanımızı kolaylıkla fark edebilir. Maliyeti düşüktür. Projeye destek verilmesi halinde, bölgemizdeki görme engelli vatandaşlarımıza temin edilmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum."
Özdemir, görme engelliler için hazırladığı diğer projesini ise önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacağını sözlerine ekledi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.