Galeri dışında araç satana 50 bin TL ceza

Galeri dışında araç satana 50 bin TL ceza
Maliye, herhangi bir vergiye tabi olmadan bir yılda üçten fazla araç satışı yapanları yakın takibe aldı.

 

Denetim birimleri, 10 araç alıp satan bir kişiye 50 bin liralık vergi çıkardı. Yetkililer ayrıca, ticaret yasağına rağmen araç alım satımı yapan devlet memurlarını tespit edip bağlı bulunduğu kuruluşa bildiriyor.

Bir yıl içerisinde üçten fazla ikinci el araç alıp satan komisyonculara Maliye'nin çıkardığı fatura ağır oldu. Herhangi bir vergiye tabi olmadan ikinci el araç alım satımı yapanlara geriye yönelik mükellefiyet tesis ettirilince elde edilen kârdan daha fazla vergi çıktı. Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlı denetim birimleri, 10 araç alıp satan bir kişiye 50 bin liralık toplam vergi çıkardı. Komisyoncudan 50 bin liralık gelirin vergisi istenecek.

Edinilen bilgilere göre uzlaşma komisyonlarında cezalar silineceği için 10 araç alıp satanın cebinden ortalama 4-5 bin lira civarında bir para çıkacak. İlk satışını 2006 yılında yapan bir komisyoncu, beş yıllık vergi mükellefi sayılacak.

İkinci el araç alım satımını ek iş olarak yapan memuru ise büyük bir risk bekliyor. Komisyoncunun devlet personeli olup olmadığına bakılmadan ticarî mükellefiyet tesis eden Maliye Bakanlığı'na bağlı inceleme elemanları alım satımını yapan kişinin memur olduğunu tespit etmesi halinde bağlı bulunduğu kamu kuruluşuna bildirecek. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda memurun hiçbir ticarî faaliyette bulunamayacağı hükmünün yer aldığına dikkat çeken üst düzey bir Maliye yetkilisi, "İncelemeyi yapan kişi, komisyonculuk yapanın devlet memuru olduğunu öğrenirse disiplin amirine bildirmekle yükümlü. Bu tespitin yapılmasının ardından soruşturma açılır. Disiplin amiri, gerekli olan işlemi yapar. Eğer bizim bakanlığımızda çalışan bir memuru tespit edersek ben soruşturma açarım." dedi.

Türkiye'de ikinci el araç alım satımının dört milyona dayanmasının ardından Maliye, vergi gelirlerini artırmak amacıyla komisyoncuların kapısını çalmaya başladı. Bir yıl içerisinde üçten fazla araç alıp satan komisyoncular, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın radarına takılıyor. 2011 yılı içinde takipteki 1 milyon 686 bin mükelleften 623 binine mektup gönderilerek vergi dairesine çağrıldı. Edinilen bilgilere göre bir yıl içerisinde 12-13 araba satan eski bir milletvekili dahi bulunuyor. Türkiye genelinde 40 bini kayıtlı, 60 bin civarında ise kayıt dışı olmak üzere yaklaşık 100 bin civarında galerici bulunuyor. 2011'de 3 milyon 700 bin ikinci el araç noterler aracılığı ile el değiştirdi. Bunun 1 milyon adedi galericiler tarafından yapıldı. Geriye kalan alım satımlar ise komisyoncular tarafından gerçekleştirildi.

Gelir İdaresi'nin banka, noter ve emniyet kanalıyla elde ettiği bilgiler ışığında yılda birden fazla araç alıp satan komisyonculara yönelik vergi incelemesi başlatması, bu işi yapan yaklaşık 50 binin üzerinde kişiyi de harekete geçirdi. Beş yıl önce satılan üç dört araba için vergi mükellefi yapılanlar olduğuna dikkat çeken S.Y. isimli bir ikinci el araç alımı satımı yapan kişi, yedi sekiz araç satışı yapan bir komisyoncuya 50 bin liralık fatura çıkarıldığını kaydetti. Henüz tebligat yapılmayanların endişe içerisinde beklediğini aktaran S.Y., "Bizler vergi vermeyelim demiyoruz ancak bize çıkarılan toplam vergiler çok yüksek. 10 araba alım satımından 10-15 bin lira kazanan bir kişiye bunun iki katı fatura çıkarılmış. Bu verginin ödenmesi mümkün değil. Maliye, geçmişteki cezaları silerse biz düşük bir oranda vergi ödemeye razıyız." değerlendirmesinde bulundu.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.