Güdendede'den Fizyoterapist mesleğiyle ile ilgili basın açıklaması
6
Nisan 2011 tarihinde sizlerin büyük desteği ile Resmi Gazete’de yayınlanan 6225 Sayılı Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’da yer alan 9. maddenin b bendinde görüldüğü gibi;
“Fizyoterapist; fizyoterapi alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun sağlık meslek mensubudur. Fizyoterapist, hastalık durumları dışında, kişilerin fiziksel aktivitelerini düzenlemek ve hareket kabiliyetlerini arttırmak için mesleğiyle ilgili ölçüm ve testleri yaparak kanıta dayalı koruyucu ve geliştirici protokolleri belirler, planlar ve uygular. Hastalık durumlarında ise fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı tabibin veya uzmanlık eğitimleri sırasında fiziksel tıp ve rehabilitasyon rotasyonu yapmış veya uzmanlık sonrasında ilgili dalın rotasyon süresi kadar fiziksel tıp ve rehabilitasyon eğitimi almış uzman tabiplerin kendi uzmanlık alanları ile ilgili teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak hastaların hareket ve fiziksel fonksiyon bozukluklarının ortadan kaldırılması veya iyileştirilmesi amacıyla gerekli uygulamaları yapar. Hastaların tedavisi yönünden rehabilitasyon ekibinin diğer üyeleri ile işbirliği içinde çalışır ve tedavinin gidişi hakkında ilgili uzman tabibe bilgi verir” ifadesiyle mesleğimiz tanımlanmıştır.
İlgili kanun ile ilgili yapılan yönetmelik çalışmalarında son aşamaya gelindiği bilgisini almış bulunmaktayız. Hazırlanmış olan taslak yönetmelikte, Dünya Çalışma Örgütü (İLO), Dünya Fizyoterapi Konfederasyonu (WCPT) ve diğer Avrupa ve Amerika’daki örgütlerin yapmış oldukları tanımlamalarla hiçbir şekilde bağdaşmayan fizyoterapist ve fizyoterapi teknikeri tanımlarında telafisi mümkün olmayacak maddelere yer verilmiştir.
Bu tanımlama ile birlikte, taslak yönetmelikte fizyoterapistler ile ilgili yer alan;
- b maddesinin 1.bendinde cümle sonunda yer alan "fizyoterapi programını uygular ifadesinin" fizyoterapi programını planlar ve uygular" şeklinde değiştirilmesi şarttır.
Aksi takdirde en az 4 yıllık lisans düzeyinde eğitim ile başlayarak yüksek lisans ve doktora düzeyinde mezun olan fizyoterapistlerin, teknikerlerden farkı kalmayacaktır. Bu durum fizyoterapi ve rehabilitayson uygulamalarının yetersiz ve etkin olmayan şekilde uygulanmasına sebebiyet vererek, gerek hasta açısından gerek ise sağlık giderleri açısından telafisi olmayan problemlere neden olacaktır
Öte yandan ilgili kanunun yine 9. Maddesinin o bendinde yer alan Fizyoterapi Teknikeri tanımı ise;
Fizyoterapi teknikeri; meslek yüksekokullarının fizyoterapi programından mezun; fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı veya fizyoterapist gözetiminde, fizik tedavi ve egzersiz uygulamalarına yardımcı olan sağlık teknikeridir. şekilinde yapılmıştır.
Bu madde ile ilgili olarak taslak yönetmelikte yer alan;
- a bendinin cümle sonundaki "uygular" ifadesinin yasa maddesine uygun olarak "uygulamaya yardım eder" olarak düzeltilmesi şarttır. Aksi takdirde fizyoterapist eşliğinde yapılmayan fizyoterapi rehabilitasyon uygulamalarının etkinliğinden bahis etmek mümkün olamayacağı gibi, iyileştirilemeyen hastaların tedavi giderlerinin artması kaçınılmaz olacaktır.
Halihazırda Türkiye’de öğrenci alan 38 farklı üniversitede 4 yıllık lisans düzeyinde fizyoterapist yetiştiren fakülte ve yüksekokul bulunmaktadır ve toplamda açılan okul sayısı 56’dır. 2012 Haziran itibariyle yaklaşık 7000 fizyoterapist fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmeti vermektedir. Bundan sonraki süreçte artan okul sayısı ile birlikte yaklaşık 2000 fizyoterapistin mezun olup alanda hizmet vermesi beklenmektedir. Bu sayede ülkemizde var olan yeterli sayıda fizyoterapistler sayesinde fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmetlerinin ülkenin her yanında etkin bir şekilde uygulanmasına olanak sağlanacaktır.
Fizyoterapistlerin ve fizyoterapi hizmetine ulaşmak isteyen hastaların mağduriyetlerini gidermek amacıyla yönetmeliğin yukarıdaki öneriler doğrultusunda çıkarılması konusunda gereğinin yapılmasını gerektiğini vurguladı.
haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.