Hasan Ekici, "Eğitimde fırsat eşitliği şart!"
Gelecek Partisi Konya İl Başkanlığı bünyesinde Eğitim Politikaları Başkanı İsmet Küçükdoğru tarafından hazırlanan raporun detaylarını açıklayan Ekici, eğitim de eşitlik ilkesinin tamamen kaybolduğunu kaydederek, “Bilindiği gibi pandemi nedeni ile eğitime 16 Mart 2020 tarihinde ara verilmişti. 2020-2021 eğitim-öğretim yılında ise ana sınıfı ve ilköğretim 1. sınıf öğrencileri 31 Ağustos’ta örgün eğitime başlarken diğer öğrenciler ise EBA aracılığı ile uzaktan eğitime başladı. EBA ile her ne kadar öğretmen ve öğrencilerin online olarak ders işledikleri düşünülse de özellikle maddi durumu yetersiz olan evinde bilgisayar, internet, akıllı telefon, tableti bulunmayan öğrenci ve veliler için bu durum tam bir kâbus durumuna dönüştü. Özellikle çocukların eğitim ve öğretim hayatından eksik kalmasından aşırı üzüntü duyan maddi durumu yetersiz olan aileler birçok kanal aracılığı ile seslerini duyurmaya çalışıyor. Çünkü onlarda eğitimde eşitlik ilkesinin öngördüğü üzere maddi imkânları olan çocuklar ile kendi çocuklarının eşit derecede eğitim almasını istemektedir.” diye konuştu.
Evinde internet ağı olmayan öğrenciler için EBA’nın tv kanalları ve TRT’nin alternatif olabileceğini iafde eden Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici, “Ülkemizde ve Konya’mızın kırsal kesiminde televizyonu ya da uydu cihazı olmayan birçok ailenin olduğu düşünülürse bu da eğitim politikamızın çok iç açıcı olmadığının göstergesidir” dedi. Ülkemizde nüfusun %30’unu çocukların oluşturduğunun da altını çizen Ekici, birçok evde 2 ve daha fazla çocuğu olan ailelerin EBA’da yapılan eş zamanlı eğitimlerden tek çocuğunu yararlandırabildiğini söylerek şunları ifade etti: “Hazırlanan raporda, eğitimin önemli mimarı olan, alanında uzman birçok öğretmen ile görüşmeler yapıldı. Televizyon aracılığı ile EBA üzerinden verilen eğitimin başarılı çocuklar için alt düzeyde kalıp teşvik edici olmadığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca EBA’nın internet kanalı kısmında ise devlet destekli operatörlerin tüm öğrencilere 8 GB ücretsiz internet verildiği söylense de bu fırsattan faydalanmayan öğrenci sayısı oranı oldukça yüksektir. En önemlisi EBA’nın internet kanalı ZOOM programı alt yapısı ile güncellenmekte olup, maalesef yoğunluktan dolayı sık sık çökmektedir.” dedi.
EBA’nın normal ders akış düzeyinde sınıf mevcudunun çok altında bir katılımla derslerin işlenmesi ve sürekli sistem değişikliği nedeniyle adaptasyon sıkıntısının yaşanmasının raporda en can alıcı nokta olarak öne çıktığını dile getiren Ekici, günümüzde pek çok ülkede ihtiyacı olan çocuklara diz üstü bilgisayar ve tablet gibi elektronik eğitim araçlarının ücretsiz verildiğini belirterek Kanada’nın Quebec eyaletinde pandemi nedeniyle uzaktan eğitim alan öğrencilerin ihtiyaçları için 18.9 milyon dolar yatırım yapılmasını örnek göstererek “Ülkemizde çocuklarımızın kendilerine ait tablet, bilgisayar ve teknolojik araçlara sahip olmadıkları için öğrenci velilerinin çoğunluğunda maliyet erişim güçlüğü nedeniyle ulaşılması gereken eğitim araçlarına ulaşamama güçlüğü yaşanmaktadır.” Şeklinde konuştu.
Uzaktan eğitimde yaşanan alt yapı ve sistemsel hatalar nedeniyle ülkemizin bu alanda sınıfta kaldığını belirten Ekici sözlerini şöyle tamamladı: “Bu durumun düzelebilmesi için 12 Ekim tarihinde 2., 3., 4., 8. ve 12. sınıflar için yüz yüze eğitime geçme kararı alındı. Yeni vaka sayılarının tüm dünyada artması ile birlikte uzmanların eylül ve ekim aylarında vaka sayılarının daha da artacağı yönündeki uyarıları oldukça akıl karıştırıcı. Ayrıca okulların açılması planlandığında Sağlık Bakanlığı’nca yayınlanan “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi”nde velilere bilgilendirme formu ve taahhütname imzalatılacak. Taahhütnamenin içeriğinde yer alan ‘Öğrencilerde Covid-19 bulgularına rastlanması ya da aile içinde solunun şikâyeti gelişen veya bu sebeple hastaneye yatışı yapılan ya da aile içerisinde Covid-19 tanısı olan kişi bulunması halinde çocuğumu kuruma getirmemem ve okula bilgi vermem gerektiğini kabul ediyorum’ yazının altına velilerin imza atması istenecek. Ancak okullarda Covid-19 testi pozitif çıkan öğrenci, öğretmen, görevli, servis personeli vb. kişilerle temas halinde bulunan diğer kişilere nasıl bir uygulama yapılacağı konusunda maalesef bir tedbir söz konusu değildir. Salgın yönetimi ve çalışma rehberinde ivedilikle güncelleme yapılmalı temaslı olan kişilerin de hastalığı yayma konusunda oldukça önemli olduğu göz ardı edilmemelidir.” haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.