Havuç üreticileri zararına üretim yapıyor
Türkiye’de en fazla havuç üretimi yapılan ve ülke ihtiyacının yüzde 70'ini karşılayan Kaşınhanı'nda havuç üreticileri kara kara düşünüyor. Türkiye'nin birçok ilinin yanı sıra; Kaşınhanı havucu yurt dışında da Balkan ülkeleri, Arap ülkeleri ve Orta Doğu ülkelerine gönderiliyor. Kaşınhanı havucu eskisi gibi para etmiyor. Girdi maliyetleri her geçen yıl yükselirken, üretici eskisi gibi para kazanamıyor.
ÇİFTÇİ BU PARAYLA BORCUNU BİLE ÖDEYEMEZ!
Merhaba Gazetesi'ne konuşan havuç üreticisi Mehmet Çetin, piyasada durgunluk yaşandığına dikkat çekti. Havucun eskisi gibi para etmediğini belirten Çetin, “Bir kilo havucun üretim maliyeti yaklaşık 5,5-6 TL. Bugün 3,5-4 liraya mal satılıyor. Çiftçi, bu parayla borcunu bile ödeyemez” dedi. Sadece havuçta değil, çiftçinin ürettiği mahsülün hiçbirinin artık para etmediğine dikkat çeken havuç üreticisi Mehmet Çetin, pazar ve marketlerde havucun kilogram fiyatının 17 ile 30 lira arasında değiştiğini belirtti. Çetin, “Herkes marketçilerin, aracıların girdisini konuşuyor. Bizim yaptığımız masraf hiç görülmüyor” şeklinde konuştu.
KAŞINHANI'NDA HAVUÇ ÜRETİMİ YÜZDE 50 AZALIR
2021 yılında havucun bir dönümlük maliyetinin 17 bin TL olduğunu, bugün bu fiyatın 110 bin ile 120 bin TL arasında değiştiğini dile getiren Çetin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tonaj 20 tonun altına düşerse maliyet 6 lira. Tonaj alırsan, masraflar düşer. Yoksa sadece amelelik yapılır, para kazanılmaz. Girdi maliyetleri sürekli artıyor ama çiftçinin kazandığı para girdi maliyeti kadar artmıyor. Geçen yıl 100 liraya aldığımız ilaç bu yıl 200 liraya zor bulunuyor. Geçen yıl mazot 22-25 lira arasında değişiyordu bu yıl 46 lirayı gördü. Havuç üreticisi, geçen yıldan daha kötü bir vaziyette. Susuzluk var. Sulama, başlı başına maliyet. Havuç üretmek zor iş. Piyasada sıcak para döngüsü yok. Çiftçi para kazanamaz, borcunu ödeyemezse, sezonunda tarlasına yatırım yapamazsa, bu işi bırakır. Şartlar böyle devam ederse bölgemizde havuç üretimi yüzde 50 azalır. Vatandaş, artan masraflar karşısında ürün ekemez hale
geliyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.