Hedef engeliler için daha yaşanabilir bir Konya
Konya’nın merkez ilçelerinde bulunan 16 farklı engelliler okulundan katılımın olduğu program, mehter takımı eşliğinde saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. İstiklal Marşı okunduğu sırada mehter takımıyla birlikte 2 kız öğrenci de, işitme engelliler için bedensel dil hareketleri yaptı. Ardından engelliler haftası nedeniyle programın tümünü, engelli bir öğrenci sundu. Programda konuşan Vali Aydın Nezih Doğan, etkinlikte bulunan engellilerin tamamının, bu konuda farkındalık eğitimini aldığını belirterek, “Biz bir mesaj olsun, toplumun engellilerle ilgili sorunlarla arasında bir bağlantı kurulsun diye böyle bir farkındalık çalışması yapıyoruz. Bu çalışmayı Büyükşehir Belediyemiz ve diğer belediyelerimiz de destekliyorlar. Hafta boyunca çeşitli etkinliklerle, engellilerimizin sorunlarını kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz” dedi.
KONYA ENGELLİ EĞİTİM ALTYAPISINDA TÜRKİYE'NİN EN İYİ İLLERİNDEN
Engellilerin birkaç temel ihtiyaçlarının olduğunu söyleyen Vali Doğan, “Bu ihtiyaçların mutlaka karşılanması gerekiyor. İhtiyaçların en başında eğitim ihtiyacı, eğitim fırsat eşitliği geliyor. Bu konuda Konya ve Türkiye’nin diğer şehirleri son birkaç yıldır önemli atımlar gerçekleştirdi. Gelinen noktada Konya’da artık özellikle Konya merkezde çeşitli engel gruplarına yönelik eğitim altyapısında önemli iyileştirmeler sağlandı. Daha iddialı bir laf söylemek gerekirse Konya eğitim alanında Türkiye’nin en iyi illerinden birisi haline dönüştürüldü. Eğitim kadar önemli olan bir başka konu da, engellilerin şehirden olabildiğince yüksek oranda istifade etmesi. Bu anlamda şehir mobilyalarının engellilerin kullanımına uygun hale dönüştürülmesi gerekiyor. Konya şehir merkezi itibariyle engellilere yönelik kamu hizmetleri bakımından da Türkiye’nin en iyi şehirlerinden bir tanesidir. Engellilere yönelik yapılması gereken konulardan bir tanesi de onları çalışma hayatına hazırlanmasıdır, iş bulabilmesidir. Son dönemde çıkarılan kanunla ve bunun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından uygulanması neticesinde, artık farklı engel gruplarına iş fırsatı eşitliği sunulmaya başlandı. Daha evvelce yine engellilere, devlet hizmetlerinde çalışma fırsatı sunuluyordu ancak farklı engel gruplarının, bu sınavlara girebilmesi halinde birbirinden farklı kategoriler oluşturulmadığı için maalesef bazı engel gruplarının aleyhinde bir durum söz konusuydu. Bu durum da artık düzeltilmiş oldu. Bütün engel gruplarının, eşit bir fırsata sahip olduğunu söylemek mümkündür” şeklinde konuştu.
ENGELLİ AİLELERİNİN İHTİYAÇLARI İÇİN ENGELLİ ÇOCUKLARINA MEKAN
"Hem engellilerimizin, hem de engelli yakınlarımızı doğrudan ilgilendiren bir sorun ise, onların geleceklerinin inşası konusu" diyen Vali Doğan, “Özellikle engelli ailelerinin haftanın belirli günlerinde, yılın belirli zamanlarında, kendi özel ihtiyaçlarına zaman bulabilmeleri için çocuklarından farklı bir biçimde sunulan kamu hizmetlerine ihtiyaç duyuyorlar. Bunu aileden çok her gün yaşıyorlar. Sözgelimi engelli bir çocuğu olan bir anne doktora gitmek için zorlanıyor. Nasıl yapacak da çocuğunu birine emanet edecek. Hangi akrabasına durumu iletecek. Hangi komşusundan yardım isteyecek. Bu konuda ciddi sorunlar var. İşte bu alanı da doldurmaya çalışıyoruz. Yine Selçuklu Belediyesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'mızın müşterek yürüttüğü bir çalışmayla inşallah önümüzdeki yıllardan itibaren ailelerimizin çocuklarını, güvenlikle teslim edebileceği ve kendi işlerini rahatlıkla görebilecekleri bir mekan hazırlama gayreti içerisindeyiz. Şüphesiz engellilerin, birçok kamu hizmetine daha ihtiyaçları var ama bu temel hizmetlerin, süratle tamamlanması gerekiyor. Bu konuda da, Konya yöneticileri olarak belediyeleriyle, merkez idarenin yöneticileriyle ve bütün sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte tam bir gönül birliği içerisinde çalışıyoruz. Engellilerin Konya’da rahat edebileceği, huzur duyabileceği bir ortam hazırlamaya gayret ediyoruz. İnanıyorum ki engelli aileleri de, engellerimiz de bu değişimin gerçekten farkındadır. Niyetimiz, arzumuz daha yaşanabilir bir Konya oluşturmaktır” diye konuştu.
Konuşmanın ardından engelli öğrenciler çeşitli gösteriler sundu, şiirler okudu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.