Hüyüklü Çiftçinin Asgari Ücreti Organik Çilekten
Konya’nın son yıllarda organik çilek üretimiyle adını duyurmaya başlayan Hüyük ilçesinde, çiftçilerin bir dekarlık alandan yılda yaklaşık 10 bin lira kazanabildiği, bunun da 12 aya bölündüğünde neredeyse bir asgari ücrete eşit olduğu ifade edildi.
Hüyük ilçesinde yatay olarak yapılan çilek üretiminde, son dönemde dikey tarım usulleri de denenmeye başlandı. Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin, ilçede çiftçilerin yönünü organik çilek üretimine çevirmesiyle birlikte gelir seviyesi ve refahın da yükselişe geçtiğini söyledi.
Hüyük ilçesinin son 10 yılda çilek üretiminde büyük bir atak yaptığını, özellikle organik çilek denildiğinde Konya’da ilk akla gelen yöresi konumuna geldiğini söyleyen Şahin, “Çünkü çilekte belli bir noktaya ulaştık. Geçen yıl 20 bin tonların üzerinde hasat gerçekleştirdik. Bu yıl çilek üretim alanları daha da yaygınlaştı. O yüzden bu yıl bu üretim miktarının daha da artması hedefleniyor” dedi.
Hüyüklü çilek üreticisinin bir dekarlık bir alandan yılda yaklaşık 10 bin liralık bir gelir elde etmeye başladığını, üretim yapılan alan miktarının artmasıyla çiftçinin gelirinin de arttığına vurgu yapan Şahin, gelirin aylara bölündüğünde neredeyse bir asgari ücret tutarında olduğuna dikkat çekti.
“AMACIMIZ ÇİFTÇİYİ DOĞDUĞU TOPRAKLARDA DOYURMAK”
Hüyük Ziraat Odası olarak amaçlarının çiftçiyi doğduğu topraklarda doyurmak olduğunu belirten Şahin, bunu başardıklarını ve çilek üretiminde belli bir aşamaya gelmenin önemli katkısı olduğunu söyledi. Bölgede çileğin önemli bir pazarının oluştuğunu, ürünün ihracata gönderilmesinin yanında iç piyasada da değerlendirildiğini anlatan Şahin, “Bölgemizde yetişen ürünün kalitesi ve zengin aroması nedeniyle pazar yönüyle bir derdimiz sıkıntımız yok. Çünkü iklimimiz çileği hep önde tutuyor. Çileği artık biz çiftçimize ‘yetiştirin’ demiyoruz, onlar kendileri artık bu işe asılıyor. Hüyüklü üreticiler artık bahçelerinden ayrılmıyor, buralara küçük küçük evler de yapıp günlük zamanının büyük bölümünü buralarda geçirmeye başladı” diye konuştu.
“ÇİLEK ÜRETİMİNDE NİHAİ HEDEF ÜRÜNÜN BÖLGEDE İŞLENMESİ”
Çilek üretiminde nihai hedeflerinin üretim kotasını daha da artırmak olduğunu ifade eden Şahin, İlçe Kaymakamlığı ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün de çilek üretimine yörede büyük önem verdiğini ve bu konuda çeşitli çalışmalar yürüttüğünü kaydederek,“Biz çilekte burada bu ürünün işlenir hale gelmesini de istiyoruz. Nihai amacımız bu, yani istihdamı bu yönüyle de yaşar hale getirmek istiyoruz. Çilekte yılların emeği, semeresini vermeye başladı. Çilekte üreticimizin yüzü gülüyor” dedi.
Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin, bu yıl hasat sezonunun başlamasıyla birlikte ürünün Nisan ayı içerisindeki dondan olumsuz etkilenmesine rağmen önemli bir sıkıntı yaşanmadığını da vurgulayarak, “23-24 Nisan tarihlerinde bir don olayı yaşadık, meyvelerimize bu don zarar verdi. Ama çileğin şöyle bir avantajı oldu. Çilek biraz gecikmeli de olsa, ikinci, üçüncü ve dördüncü hasatları olan bir ürün olduğu için, üreticimizin bunu telafi etme imkanı bulunuyor” ifadelerini kullandı.
ÇAVUŞ’TA DİKEY ÇİLEK ÜRETİMİ
Hüyük ilçesine bağlı Çavuş Mahallesi’nde yaşayan organik çilek üreticisi Muhammet Özer, çilek üretiminde 5 yılı geride bıraktığını belirtirken, yatay üretimin yanı sıra dikey çilek üretimine de başladığını söyledi. Organik çilek üretiminde sıcak para olduğunu, bahçeye gelindiğinde mutlaka o gün için para kazanabilmenin söz konusu olduğunu aktaran Özer, “Biz yapınca çevremizdeki insanlar da gördüler ve onlar da bu işe bayağı bir katıldılar. Hüyük’ün Çavuş Mahallesi ciddi anlamda bayağı çilekle ilgileniyor. Şu anda, bölgemizden Türkiye’nin çok önemli yerlerine çilek gidiyor. Tarımda buğday ve arpayla uğraşan çiftçilerimize tavsiyem, sulu tarıma geçsinler, özellikle çilek sıcak bir gelir olduğu için hiçbir zaman parasız kalmazlar” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.