İbrahim Kırlı, "Çiftçiden haksız yere kesilen hammaliye parasına son verilmeli"
Eskil Ziraat Odası Başkanı İbrahim Kırlı yaptığı açıklamada, Ekilebilir 600 bin dekar alanla Eskil’in önemli bir tarım merkezi olduğunu kaydederek Konya Ticaret Borsası’nda ürünü satan müstahsilden kesilen hammaliye parasının günümüz teknolojisyle uyuşmadığını ve haksız bir kazanç olduğunu dile getirdi.
Konya Ovası Kapalı Havzasına Acil Su Getirilmeli
Kırlı, “Eskil’de yıllık ortalama 120 bin dekar mısır, 70 bin dekar yağlık ayçiçeği, 70 bin dekar silajlık mısır, 70 bin dekar pancar, 120 dekar hububat olmak üzere farklı ürünler ekiliyor. Bölgemizde bazı yerlerde zemin suyu tamamen bitti. Dane mısır, sılaj gibi ürünler ekiliyor ve bunlar 10 kez sulamayla hasat edilebiliyor. Kanola güzün bir, baharında bir suyla olgunlaşıyor. Ayçiçeği ve mısır kadar kazandırıyor. Eskil Ziraat Odası olarak geçen yıl 800 Dekar bu yılda 8.000 dekar alanda ekim yaptırdık. Yer altı kapalı havzasına yıllık 4 Milyar Metreküp su geliyor, biz ise 7,5 Milyar Metreküp su harcıyoruz. Bölgemize dış havzadan bölgeye mutlaka su getirilmeli. Bu noktada hükumetimizin çalışmalarının olduğunu biliyoruz, inşallah en kısa zamanda bu gerçekleşir.” diye konuştu.
Su kullanımında çiftçinin bilinçli olması son derece önemli
İkinci ürünün su kaynaklarının azalmasında önemli etmen olduğunu kaydeden Kırlı, “Bölgemizde su bitmek üzere belki 8-10 senelik bir su kaldı. Çiftçilerimize buradan çağrıda bulunmak istiyorum lütfen ikinci ürünü ekmeyin dedi. Su tüketiminde çiftçinin bilinçli olmasının da son derece önemli olduğunu kaydeden Kırlı, “Mısırın haftalık 8 saat su ihtiyacı olurken, bir çok çiftçi 20 saat su çekiyor bu da ciddi su israfı. Suyumuz bitiyor bunu herkes biliyor, birgün gelir Allah korusun suyumuz biter ve tarlada ürünlerimiz yeşil bir halde kalır ve kurur gider, bölgede de tarım biter” dedi.
Çiftçiden haksız yere hammaliye parası kesilmemeli
Mısır fiyatları yüksek deniliyor ama çiftçinin aldığı yemin çuvalı 130 TL. Mısır hasadı döneminde gümrük vergilerinin sıfırlanmasının dane mısır fiyatlarına az da olsa etki yaptı diyen Başkan Kırlı, ”Gümrük ithalatı vergisinin hasat döneminde sıfırlanması çiftçiyi olumsuz yönde etkiledi. Bununla birlikte Eskilli müstahsillerin ürün satmada önceliğini Eskilli esnaflar. İlçemizde günlük 10 bin ton mısır işleniyor ve burada kurulan lisanslı depolarla birlikte çiftçinin ürününü alan esnafların artması ile birlikte Konya Borsası’na götürülen ürün miktarında ciddi azalışlar meydana geldi, ayağında ürün satmak çiftçinin işini kolaylaştırıyor. Ürün Konya’ya götürülürken KG’da 40 TL kamyon kirası veriliyor, ayrıca burada özellikle lisanslı depolara ürünü verdiğinde borsa parası, stopaj gibi hiçbir kesinti olmuyor Konya’da ise bu kesintilerin olduğu gibi üstüne üstelik bir de esnafın önemli bir kısmı çiftçiden tonda 5 TL hammaliye parası kesiyor. Bu para tamamen haksız bir kazanç, çiftçi tarladan kaldırdığı ürününü senin ayağına kadar getiyor, alım yerinde kamyon damperi kaldırıyor ya da araç life çıkıyor sen bundan kesinti yapıyorsun. Buradan Konya Ticaret Borsası başkan ve yönetim kuruluna çağrıda bulunuyorum. Lüften bu uygulamayı bir an önce bitirin." Dedi.
Pancara verilen zam tatmin edici değil
Bu yıl bir çok tarım ürününde yüzde 60’a varan artış olmasına rağmen pancara verilen zam oranının oldukça düşük kaldığını kaydeden İbrahim Kırlı, “Bölge çiftçimiz özel bir şeker fabrikasına pancarını veriyor, gece 02'de, 03'te kalkıyor pancarını götürüyor ve teslim ediyor. Birinci aya kadar karneye göre pancar çekiyor. Komşu illerdeki fabrikalarda ise böyle bir durum yok. Çiftçi dilerse bir günde ürününü teslim edebilir. Pancarın tarlada beklemesi ile yüzde 7'lik bir kayıpta işin cabası.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.