İran İş Gezisi MÜSİAD Konya’da Değerlendirildi
MÜSİAD Konya Şubesi tarafından, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası temsilcilerinin ve üyelerinin katılımlarıyla 06-11 Kasım 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilen İran Yurtdışı İş Gezisi, düzenlenen bir toplantı ile değerlendirildi.
MÜSİAD Konya Şubesi Brifing Salonu’nda gerçekleştirilen toplantının ana konusu ise, İran Yurtdışı İş Gezisi katılımcılarının geziye dair izlenimleri ve uluslararası ambargonun kaldırılmasının ardından yeni dönemde İran ile ticaret imkânları oldu.
Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, “MÜSİAD Konya Şubesi olarak, gerçekleştirdiğimiz İran Yurtdışı İş Gezisi ile üyelerimizin ve Konyalı sanayicilerimizin ihracatlarına katkı sağlamayı, daha önce ihracat gerçekleştirmeyen firmalarımızı da ihracat yapmaları noktasında yönlendirmeyi amaçladık. İhracat konusunda şehrimizde çok ileri düzeyde ihracat yapan ve ciddi rakamlara ulaşan firmalarımız mevcut. Şube olarak biz bu durumu tabana yayarak ihracatımızı artırmayı hedefliyoruz; çünkü hem ülkemizin hem de şehrimizin 2023 ihracat vizyonunda kendine koyduğu hedef hepimizin malumudur. Bu anlamda uluslararası ambargonun kaldırılması ile birlikte İran’da başlayan yeni dönemi bir fırsat olarak görüyoruz. Gerçekleştirilen bu gezimizin de önümüzdeki dönemde Konyalı sanayicilerimizin yeni pazarlara ulaşmasına vesile olacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.
İran Yurtdışı İş Gezisi katılımcılarından olan Konya Sanayi Odası Başkan Vekili Mustafa Veli Tekelioğlu da, “Öncelikle “Birlikte Konyayız” programları çerçevesinde MÜSİAD Konya Şubesi öncülüğünde düzenlenen bu gezinin son derece olumlu geçtiğini ve Konyalı sanayicileri olarak olumlu yansımalarını önümüzdeki aylar içerisinde alacağımıza inandığımızı dile getirmek istiyoruz. Tahranlı ve Tebrizli işadamları ile gerçekleştirdiğimiz 300’ün üzerinde ikili iş görüşmesinin yanı sıra fabrika gezileri ve protokol ziyaretleri yapma fırsatı da bularak, Konya sanayisini anlatma ve İranlı işadamlarını da iş görüşmeleri yapmak üzere şehrimize davet etme şansı elde ettik. Burada görüştüğümüz Tahranlı ve Tebrizli işadamları bizlere son derece sıcak ve samimi davrandılar. Türklere karşı duydukları sevgiyi yakından hissettik. İranlı işadamları da ambargonun kalkmasının ardından dışa açılma ve yeni işbirlikleri oluşturma eğilimindeler. Bu yüzden ziyaretimizden çok hoşnut oldular ve bizlerle yakından ilgilendiler. İran ülke olarak genel manada kendine yeten bir konumda. Ülkede geniş petrol ve doğalgaz yatakları mevcut, ancak sanayileri tam olarak gelişmemiş durumda. Sanayi alanında çok büyük ölçekli firmalardan ve üretim yapısından yoksunlar. Ekonomik anlamda baskının kalkması ülkede yeni bir heyecan getirmiş görünüyor. İran kökleri çok eskiye dayanan ve gelenekçi bir yapıya sahip. Dil konusunda anlaşmakta hiç zorlanmadık, Tebriz’de tamamen Türkçe konuşuluyor. Ortak tarihi geçmişimiz ve ilişkilerimiz Türk sanayicilerimizi bu pazarda bir adım öne çıkaracak büyük avantaj olarak karşımıza çıkıyor. Önemli olan bu avantajı değerlendirmek ve yeni dönemde hiç vakit kaybetmeden pazara hızlı bir giriş yapabilmektir” ifadelerini kullandı.
"İRAN İLE İLİŞKİLERİMİZİ SICAK TUTMALI VE YENİ PROJELER ÜRETMELİYİZ"
Daha sonra söz alan MÜSİAD Konya Şubesi Dış İlişkiler Komisyonu Sorumlusu Avukat Ümit Olgun da, “Bu tür organizasyonlarla Üyelerimizin ve Konyalı sanayicilerimizin yurtdışına açılmalarını, gerek yurtdışı iş gezileri düzenleyerek ve gerekse de yurtdışından ticaret heyetlerini şehrimize getirerek şehrimizin ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda gerçekleştirdiğimiz İran Yurtdışı İş Gezisi’ne de Konyalı sanayicilerimiz yoğun bir ilgi gösterdi. Gezi katılımcılarımızın izlenimleri son derece olumlu. Önümüzdeki dönemde Konyalı sanayicilerimizin İran pazarına yönelerek bu pazardan pay alacaklarına inanıyor, bu doğrultuda iş gezilerimizin devam edeceğini belirtmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Son olarak söz alan MÜSİAD Konya Şubesi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Hıfsı Soydemir de, “Gerçekleştirdiğimiz bu gezide bizler aslında sadece ticaret amacı gütmedik; aynı zamanda İranlı işadamları ile ilişkilerimizi de geliştirmeyi de amaçladık. Temaslarımız esnasında bu bilinçle hareket ederek Tebriz Belediye Başkanı ve Yunus Emre Enstitüsü’nü de ziyaret ettik. Bu ziyaretlerimiz esnasında Türk Kültürü’nün İran’daki derin yansımalarına şahit olduk. İran yeni dönemde sadece ekonomik anlamda değil; aynı zamanda kültürel manada da dış dünyaya açılacaktır. Bu yüzden İran ile ilişkilerimizi sıcak tutmalı ve ilişkilerimizi geliştirecek yeni projeler üretmeliyiz. Bu birliktelik zaten ticareti de beraberinde getirecektir” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.