İş var, çalışacak işçi yok

İş var, çalışacak işçi yok
Konya İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçlarını açıklayan İş-Kur İl Müdürü Lokman Ceylan, Konya genelinde işgücü piyasasında yaşanan en büyük sorunun çalıştırılacak nitelikle ve yeterli beceriye sahip kişilerin olmaması olduğunu belirtti.

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Konya İşgücü Piyasası Talep Araştırması'nın sonuçları açıklandı. Konya genelinde 10 Eylül-31 Ekim 2012 döneminde 2 bin 150 işyerinde işverenler ile yüzyüze gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda derlenen verilere göre, Konya İşgücü Piyasası Analizi Raporu oluşturuldu. Bu rapor sonucunda Konya'nın işgücü arzı ve talebine ilişkin temel veriler derlendi.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan İş-Kur Konya İl Müdürü Lokman Ceylan, “İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlıdır. Bu hedef doğrultusunda Konya ilinde işgücü piyasası talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile 2012 yılında işgücü piyasası talep araştırması yapılmıştır. Saha çalışmasından elde edilen veriler doğrultusunda Konya genelinde açık iş oranı yüzde 6 olarak hesaplanmıştır. Sektörler itibariyle bakıldığında en yüksek açık iş oranının yüzde 54,5 ile kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor sektöründe olduğu görülmektedir. Kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor sektörünü yüzde 17,4’lük açık iş oranı ile gayrimenkul faaliyetleri sektörü ve yüzde 11’lik açık iş oranı ile konaklama ve yiyecek hizmet faaliyetleri sektörü izlemektedir. Ancak bu oranlar değerlendirilirken ilgili sektörlerdeki işyeri ve çalışan sayılarının göz ardı edilmemesi gerekmektedir” dedi.
Meslek grupları itibariyle en yüksek açık iş oranın yüzde 11,33 ile sanatkarlar ve ilgili işlerde çalışanlar olduğunu söyleyen Lokman Ceylan, açık iş oranının yüksek olduğu diğer ana meslek gruplarının ise yüzde 7,92 ile tesis ve makine operatörleri ve montajcılar ve yüzde 5,62 ile hizmet ve satış elemanları olduğunu ifade etti. Ceylan, rapor sonuçlarına göre ortaya çıkan il genelindeki açık işlerin en fazla olduğu ilk 5 meslek grubunu ise şu şekilde sıraladı: “Beden işçisi (genel ve inşaat), CNC torna tezgahı operatörü, gaz altı kaynakçısı ve garson.”

ELEMAN TEMİNİNDE SORUN YAŞANIYOR

Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde  eleman temininde güçlük çektikleri ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektiklerinin sorulduğunu dile getiren Lokman Ceylan, “Eleman temininde en fazla güçlük çekilen ilk beş meslek, beden işçileri, güvenlik görevlisi, gaz altı kaynakçısı, CNC torna tezgâh operatörü, kaynakçıdır. Diğer taraftan, bu kapsamda görüşülen işverenlerin; yüzde 52,7’si ilgili meslekte yeterli beceri ve niteliğe sahip eleman olmamasından, yüzde 42,6’sı ilgili meslekte çalışacak eleman olmamasından, yüzde 39,3’ü ilgili meslekte yeterli iş tecrübesine sahip eleman olmamasından, yüzde 21,9’u önerilen ücretin az bulunmasından ve yüzde 20,7’si çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesinden dolayı eleman temininde güçlük çektiklerini belirtmişlerdir” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.