Kahvehaneler tarih oluyor
Konya'da kafe sayısı artarken, kahvehane diğer ismiyle kırathane sayısı ise düşüyor. Kahvehanelerde içilen içeceğin fiyatı 5 kat kadar kafede içilen içeceklerden ucuz olması rağmen insanlar tarafından rağbet görmüyor.
KAHVECİ SAYISI YÜZDE 50 AZALDI
Konya'da kahveci ve çay ocağı sayısının git gide azaldığını belirten Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Cemal Çınardalı, "İlimizde, odamıza bağlı olan esnaf sayısı azaldı. 5 sene evvel esnafımıza bağlı olan yaklaşık 2 bin esnaf vardı. Şu anda ise esnaf odamıza bağlı yaklaşık bin dükkan var. Esnaf yavaş yavaş kepenk kapatıyor. Esnaf sayımızda yüzde 50 bir düşüş var. Ülkemizde kahve kültürü yok olmaya başladı. Ülkemizde ve ilimizde kahveci sayısının azalmasının en büyük nedeni artık esnaf ve bürolar çay makineleri alıyorlar. Bu çay makineleri ile çay ihtiyaçlarını karşıladıkları için çay ocağına veya kahvecilere ihtiyaç duymuyorlar. Ofislerde ve bu çay makinelerinde yapılan çaylar çokta hijyenik değil. Biz esnaf odası olarak bütün esnafımıza hijyen eğitimi veriyoruz. Bu hijyen eğitimi sonucunda başarılı olanlara sertifika veriyoruz. Ofislerde ise öyle değil çalışan çoğu kişinin hijyen belgesi yok. 5 saat şekerli olarak kalan bir çay bardağını bir su çırpıp yeniden çay koyuyor. Bu da pek hijyenik değil. Çay ocaklarının çayı yaparken maliyeti arttı. Ama hala çayı aynı paradan satmaya devam ediyor. Bu maliyet artışınında olması esnafın kepenk kapatmasına neden oluyor. Şu anda hala piyasalar düzelmedi. Dolar yükselişini sürdürüyor. Piyasalar tedirgin bununla birlikte esnafta tedirgin. Esnaf kepenk kapatıp başka sektöre yöneliyor" dedi.
ÇIRAK BULAMIYORUZ
Lokal ve dernek sayısının artmasının kahvecilere zarar verdiğini ifade eden Çınardalı, konuşmasına şöyle devam etti: "Lokal ve dernek sayıları arttı. Artık herkesin bir derneği var. Bu derneklerde istediklerini içebiliyorlar. Dernek ve lokal sayısının artması kahvecileri olumsuz etkiledi. Günümüzde her önüne gelen dernek açabiliyor. Vergisi yok gideri yok. Üstelik bu derneklere denetim yapılmıyor. Bundan dolayı dernek ve lokallerin artması çay ocağı ve kahvecileri olumsuz etkiledi. Kahvecileri ve çay ocaklarını etkileyen bir olumsuzluk ise yeni nesil kahveci yetişmiyor. Artık baktığınız zaman kahveci ve çay ocaklarına çırak göremiyorsunuz. Günümüzde ayakta duran çay ocağı ve kahvecilerin birçoğu babadan oğula geçtiği için ayakta duruyor."
AHMET SÜTCÜ
haberfark.net
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.