Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Aksaray'da

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Aksaray'da
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Aksaray Sütaş Entegre Tesisleri Yatırımının Ekonomik Etki Analizi Raporu sunum toplantısına katıldı.

Sütaş Tesisleri'ndeki toplantıya Bakan Yılmaz'ın yanı sıra Aksaray milletvekilleri Ali Rıza Alaboyun ve İlknur İncegöz, Vali Vekili Abdulkadir Demir, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Altonsoy, Ak Parti İl Başkanı Fatih Yıldırı, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ile daire müdürleri katıldı. Sütün insanın ilk gıdası olduğunu ifade eden Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, "Beslenmemiz için ihtiyaç duyduğumuz en temel besin öğelerini en dengeli şekilde en bütünlü bir şekilde içeren ve de en hesaplı kaynaktır. Bakıyoruz, gelişmiş ülkeler o ülkelerde, tüketimin içerisinde süt miktarı bir kalkınmışlık göstergesi gibi. Hangi ülke kalkınmışsa bakıyoruz ki o ülkenin beslenme rejimi içerisinde süt çok yüksek seviyede. Bunların neden sütü bu kadar çok tükettiklerini bir daha bir daha düşünmemiz lazım. En temel besin olduğunu biliyoruz ama, onlar kadar bilinçli davranmamışız bu güne kadar. Çünkü onların yarısı kadar daha tüketiyoruz. Yarısı seviyesine de son yıllarda geldik" dedi.

Mesleğe başladığı zaman henüz 100 litrelerde olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Yavaş yavaş yükseliyoruz. Ama 350 litrelerde gelişmiş ülkeler, bunu unutmayalım. Ülkemizin geleceği, sağlıklı nesillerin yetişmesi, Türk toplumunun, insan kaynağının gücü kuvveti, zihinsel, bedensel kapasitesi diyebiliriz ki, bizim süt tüketimini yükseltmemiz ile doğrudan ilişkili. O zaman gerçekten önemli bir işimiz var bizim. Gerçekten önemli bir sorumluluğumuz var bizim. Arzu ederim ki, bizim 2023 hedeflerimiz arasında Türkiye'nin de kişi başına süt tüketimini 350 litreye çıkartmak isteriz. Bu çünkü eşittir gelişmiş ülkeler arasında dünyada ilk 10'na girmek demek" diye konuştu.

"AKSARAY'DA ÜRETİM KÜLTÜRÜ OLUŞTU"

Ak Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun ise, "Biz burada Sütaş'ın gelmesiyle sadece 500 veya bin kişinin çalışmasını sağlamadık. Burada bir üretim kültürü oluştu. Hayvancılık gelişti, hayvancılığa dayalı zihinsel bir dönüşüm yaşadık. Süte su katmayı veya suya süt katmayı unuttu artık esnafımız. Soğuk zincir nedir onu bildik. Bir ahıra, galoşla girmenin kültürüne sahip olduk biz. Bunun mimarı Sütaş'tır. Buradaki fabrikayı elbette sahipleneceğiz. Çünkü bu fabrika bizim ekmek kapımız. Bize sadece hayvancılığı değil, hayvancılığın yanında bitki yemini öğrettiniz. Biz yoncayı sizin sayenizde tanıdık. Eğer siz gelip de 'Aksaray'ın yoncası Türkiye'nin en iyi yoncası, o yüzden buradayız' demeseydiniz bizim kafamızda yonca fikri oluşmazdı. ve Aksaray Türkiye'de yoncanın merkezi haline gelmezdi" şeklinde konuştu.

"AMACIMIZ KALKINMAYI BÜTÜN ALANA YAYMAK"

Kalkınmanın sadece ekonomi olmadığını belirten Bakan Yılmaz da, sadece parasal büyümenin parasal gelir artışı anlamına gelmediğini belirterek, "Çok boyutlu bir hadise. İşin sosyal boyutu var, çevresel boyutu var. İnsan hayatına ilişkin, temel haklara ilişkine kadar uzatabileceğiniz çok boyutlu. Kalkınma gerçekten çok boyutlu. İnsan odaklı baktığınız zaman zaten çok boyutlu bakmak zorundasınız. Çünkü insan çok boyutlu bir varlık. Kalkınmada elbette farklılıklar var. Her yerde eşit olarak kalkınamıyoruz maalesef. Daha hızlı kalkınan ülkeler, dünyaya baktığınız zaman birçok ülke var. Bizim bir amacımız da tabi bu kalkınmayı bütün alana yayabilmek, olabildiği kadar mutlak bir yeşillik olmasa da olabildiği kadar adil, dengeli bir kalkınmayı gerçekleştirmek. Bu da son derece çok önemli. Kalkınma Bakanlığı ve Kalkınma Bakanı olarak en temel gündem maddelerinden biri bana göre bölgesel gelişme. Bunun için çok büyük gayretler sarf ediyoruz. Bir taraftan Türkiye'yi büyütmeye çalışıyoruz. İşte 230 milyar dolarlardan 772 milyar dolara geldik. Kişi başına gelirimiz 3 bin 500'den yaklaşık 10 bin 500 dolara ulaştı. İyi gidiyoruz, birçok göstergemiz iyi gidiyor. Ama bir taraftan da bunu yaygınlaştırmak zorundayız. Kapsayıcı bir kalkınma anlayışı ile hareket ettiğimiz zaman hem daha fazla insanı, bölgeyi kalkınma sürecine dahil etmemiz lazım ki daha hızla kalkına bilelim, hem de 2023 hedeflerine yürüyebilelim. Hem de bu kalkınmanın oluşturduğu nimetleri her tarafa yaymamız gerekiyor" dedi.



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.