Sonbahar ve kış mevsiminde düşen yağışların berekete dönüştüğünü, bu bereketin su olup ovaya aktığını geçtiğimiz günlerde gündeme taşımıştık. Altınapa Barajı’nda yüzde 97 oranında doluluk olduğunu, bu nedenle barajın kapaklarının açıldığını belirtmiştik. Berekete dönüşen su şimdilerde sadece Altınapa’dan değil, Apa, May, Suğla, Hotamış, Beyşehir, Sille ve Çavuşçu gibi baraj ve göllerde doluluk oranı yükselmiş, bu nedenle birçok noktada kanallar açılmıştı. Konya genelindeki birçok yerde yıllardır tek damla su akmayan kanallar, şimdi taşmaya başladı.
Apa Barajı’nda biriken suyun büyük bir kısmı, tahliye kalanı aracılığı ile Aslım Kırı’na boşaltılıyor. Boş meralar, su birikintileri nedeniyle gölü anımsatıyor. Çumra ilçesi sınırlarında çiftçilik yapan vatandaşlar, Aslım Kırı’nın ilk defa bu kadar büyük bir su birikintisine kavuştuğunu belirtti.
Diğer taraftan Çumra ilçe merkezinden geçen ve Çarşamba Çayı’ndan gelen suyun aktarıldığı kanal da tamamen doldu. Kanalın bir kısmı Çumra ilçe merkezinde bulunan ve yöre halkı tarafından Şarıldak olarak bilinen regülatörlerin bulunduğu alanda da büyük birikintiler oluşturdu. Regülatörün bulunduğu alanda su adeta çağlayan gibi çağlarken, kanalın kenarında bulunan ağaçlar ve şu an kullanılmayan eski evler de su altında kaldı.
Altınapa Barajı’nın dolmasının ardından kapaklar açılmış ve Meram Deresi üzerinden su aktarılmaya başlanmıştı. Suyun aktarıldığı kollardan birisi de Uluırmak Mahallesi’nde bulunan kanaldan geçiyor. Kanalın tamamen dolu olması ve sürekli akıntı halinde olması nedeniyle barajın duvarlarında yıkılmalar olduğunu söyleyen mahalle sakinleri, kanal kenarındaki yıkıntıların bir an önce yapılması gerektiğini, aksi halde akan suyun buralardan bulacağı boşlukla taşabileceğini söyledi. Mahalle halkı ayrıca kanaldan çektiği suyla, bahçesindeki bitkileri suluyor.
RASİM ATALAY merhaba
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.