Kara Buğday Konya'da yetişecek

Kara Buğday Konya'da yetişecek
Konya'da, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından üretim izni alınan, ''gluten'' adlı proteine karşı alerji nedeniyle gelişen çölyak hastalığı olan kişiler tarafından tüketilen ''Kara Buğday''ın, Türkiye'de ilk kez Konya'da yetiş

 

Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner yaptığı açıklamada oda olarak Konya'da alternatif ürünler yetiştirmek anlamında çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Tıbbi aromatik bitkiler yetiştirmek konusunda, yeni bitki desenini bölgeye kazandırmaya çalıştıklarını ifade eden Ataiyibiner, bölgeye uyum sağlayan 30'a yakın ürün üzerinde araştırmalarını yürüttüklerini dile getirdi.
Bu bitkilerin içindeki ''Kara Buğday''ın hem bölge hem de Türkiye açısından önemli olduğuna değinen Ataiyibiner, ''Bundan iki yıl önce Konya'daki Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde gluten oranı sıfır olan 'Kara Buğday' üzerinde bir çalışma başlattık. Bu buğdayın ABD'den tohumluk orijini temin edilerek ürün bazında üretim çalışmaları başlatıldı'' dedi.
''Kara Buğday''ın adaptasyon ve verim denemelerinden olumlu sonuçlar elde edildiğini bunun sonucunda geçtiğimiz ay Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından bitkinin üretim izninin alındığını ifade eden Ataiyibiner, ''Kara Buğday''ın Türkiye'de ilk kez Konya'da tarım alanlarında yetiştirilmesi için tohumluk üretim tescil iznin de alınmaya çalışılacağını dile getirdi.
''ARICILIK SEKTÖRÜNE DE CAN VERECEK''
''Kara Buğday''dan iki şekilde yararlanmayı düşündüklerini anlatan Ataiyibiner, şunları kaydetti:
''Çin ve Rusya'da ciddi manada 'Kara Buğday' üretimi var. Avrupa ve ABD'de üretiliyor. Ancak bu yıl ithal konusunda ciddi manada problemler yaşandığı bildirildi. Problemin nedeni ise çölyak hastalığının sayısının hızla artması... Böyle olunca ülkeler kendi ürettikleri ürünleri kendi vatandaşları için üretir hale geldi. İthal gelen 'Kara Buğday' ununun fiyatının 24 lira olması çölyak hastalarını ekonomik olarak etkiliyor. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor.''
''Kara Buğday''ın, görünümünün kanola bitkisine benzediğini, Nisan ve Mayıs aylarında ekimi yapılan bitkinin, Temmuz, Ağustos aylarında sürekli çiçek açtığını, bu nedenle organik arıcılık yapan çiftçilerinde bu üründen ciddi manada istifade edeceğini düşündüklerini anlatan Ataiyibiner, ''Konya Temmuz ve Ağustos aylarında çiçek yönünden zengin bir bölge değil. Bu nedenle Meram bölgesinde yapacağımız çalışmalarda, organik arıcılık yapan çiftçilerimizin de bu bitkiden yararlanmasını istiyoruz. Arıcılık sektörüne de can verecek'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.