Kiralık ev bulmak çok zor
Son dönemde değişen ekonomik koşullardan konut piyasası da nasibini aldı. Artan nüfus ve dışarıdan gelen göç ile birlikte Konya konut piyasası ihtiyacı karşılamıyor. Kiralık ev bulunamıyor. Konutlara yatırım gözüyle bakılmadığı için kiralık konut bulma sıkıntısı yaşadıklarını belirten Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, artan nüfusun ve üniversite eğitimi için Konya' ya gelen öğrencilerin konut bulmada zorluk çektiğini söyledi. Şehir merkezinde kiraların 300-700 lira arasında değiştiğini vurgulayan Başkan Altınay, konut piyasasında biraz durgunluğun olduğunu ve bunun da beraberinde kiralık ev bulma sıkıntısını getirdiğini belirtti. Kiralık ev sıkıntısı yaşayan Konyalıların ve şehrimize gelen yabancıların sıkıntılarını gördüklerini söyleyen Altınay, bu sorunun ancak konutlara yatırım yapılarak aşılabileceğini vurguladı.
10 yıldır Konya emlak piyasasında olduğunu belirten Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, Konya'da konut fiyatlarının bilinenin aksine o kadar pahalı olmadığını söyledi.
SELÇUKLU BİR ADIM ÖNDE
Altınay, merkez ilçelerinin konut durumuna da değindi. Merkeze bağlı üç büyük ilçenin bulunduğunu belirten Sedat Altınay, özellikle konut alanında Selçuklu İlçesinin büyük atılım gerçekleştirdiğini vurguladı. Meram İlçesi'nin yeşili korumak amacıyla çok katlı binaların yapılmasına pek sıcak bakmadığını söyleyen Altınay, Karatay İlçesi'nin ise aksine ilçe merkezinde ihtiyaca cevap verebilecek çok sayıda konut inşa ettiğini bildirdi.
TOKİ DERT İNŞA EDİYOR
Altınay, “TOKİ'nin milli emlaktan daha ucuza şehir dışında konutlar yaptırması vatandaşı sıkıntıya sokuyor. Karatay, toplu konutlar konusunda şehir merkezinde evler yaparak çok güzel şeyler yaptı. Tapu harçları da vatandaşın sırtına ayrı bir yük bindiriyor. Belediyeler tapu başına 4-5 bin TL tapu harcı alıyor. Bu da biraz konut alımında caydırıcılık yapıyor. Dar gelirliler de artık bankaların ve inşaat şirkelerinin sağladığı ödeme koşullarıyla ev sahibi olabiliyorlar. Zengin azınlık zaten konut sıkıntısı yaşamıyor. Burda bizim hedef kitlemiz dar gelirli ve orta sınıflı ailelerin konut alabilme durumudur. Konut fiyatları 50-200 bin fiyat aralığında seyrediyor. Konut kredilerinin faiz oranları bir zamanlar çok yüksekti. Ama şu an düşmüş durumda” bilgisini verdi.
FİYAT FARKI BULUNUYOR
Bölgeler arası fiyat farklılıklarının bulunduğunu, satılık ve kiralık evin değerinin bölgedeki sosyal tesislere, ulaşım imkanlarına, hastane, okul ve benzeri yatırımlara göre değişiklik göstermekle birlikte merkezden uzak olan yerlerde ev kiralarının da ev fiyatlarının da merkeze oranla daha ucuz olduğunu bildiren Altınay, “Bölgeler arasında fiyat farkları bulunuyor. Merkeze yakın olan yerler ile yaşam kalitesinin yüksek olduğu merkez yerler arasında fark vardır. Bir diğer sorun da arsa sıkıntısının yaşanması olduğunu belirterek belediyelerin yatırımı kolaylaştırması için bazı bölgeleri imara açık hale getirmesi arsa fiyatlarını düşürecektir. Bu da arz talep meselesiyle vatandaşa yansıyacaktır. Bu şekilde konut sıkıntısı karşılanır ve ihtiyaçlara cevap verilir” dedi.
İŞ VAR, EV YOK
Köyden Konya'ya yeni taşındığını ve bir akrabasının evinde kirada kaldığını belirten Şükrü Aksoy ise, “Akrabamın evi olduğu için biraz uygun fiyata kiraladım. Dar ve orta gelirli bir ailenin bu zamanda ev alması çok zor. Kiralar 300-700 TL aralığında değişiyor. Fiyatların yüksek olmasına rağmen yine de kiralık ev bulunmuyor. İş var ev yok” ifadelerini kullandı.
EV SAHİBİ OLMAK ZOR
Bütün emekli maaşını ev sahibi olmak için harcadığını belirten emekli öğretmen İhsan Bağcı da, ev almada çok zorlandığını söyledi. Bir dar ve orta gelirli aile için konut almanın ve kiralık ev bulmanın sıkıntılı olduğunu dile getiren Bağcı, “Konya'da konut eksikliği devam ediyor. Kiralık ev bulmak gerçekten çok zor. Kiracılar gönlüne göre ev sahibi, ev sahipleri ise gönlüne göre kiracı bulamıyor” diye konuştu.
merhabahaber.com KERİM ATICI
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.