Kırşehir-Aksaray-Ulukışla Demiryolu Projesinin Detayları Belli Olmaya Başladı

Kırşehir-Aksaray-Ulukışla Demiryolu Projesinin Detayları Belli Olmaya Başladı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından planlanan Kırşehir-Aksaray-Ulukışla Demiryolu Projesi hattına, 2 tünel ve 9 viyadük yapılacağı bildirildi.

Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Kırşehir-Aksaray-Ulukışla Demiryolu Projesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvuru dosyasının Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylandığını belirtildi.

Projenin ÇED Raporunu hazırlayan MGS Proje Müşavirlik ve Mühendislik firması yetkilisi Proje Uzmanı Gülçin Dalgıç,Kırşehir-Aksaray-Ulukışla Demiryolu Projesi'nin toplam 209 bin 748 metrelik bir hat olduğunu ifade etti.

Diğer entegre hatlar ile Türkiye'nin doğu-batı, kuzey-güney koridorlarındaki hatlarla bağlantısının sağlanacağını anlatan Dalgıç, etüd, proje mühendislik hizmetleri ve ÇED süreci devam eden Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri demiryolu projesi ile Aksaray'da entegrasyonunun sağlanacağını, bu hat ile de Antalya'ya, Konya'ya, Nevşehir'de ve Kayseri'ye direk olarak demiryolu ile ulaşım imkanı elde edileceğini kaydetti.

Hattın, Kırşehir'den başladığını, Aksaray ve Konya'nın bazı bölümlerinden geçerek Niğde Ulukışla'da son bulduğunu belirten Dalgıç, şu bilgileri verdi:"Hattımız çift hatlı elektrikli olarak tasarlandı. Yük ve yolcu taşımacılığı hedeflenmekte. Yolcu trenleri için 250 kilometre/saat, yük trenleri için 80 kilometre/saat hıza göre tasarlandı. Hattın belirli alanlarda sanat yapıları ile geçiş yapması gerekiyor. Proje hattında 2 tane tünel, 9 adet viyadük bulunmakta. Hattın kapmasında 2 tane istasyon yer alıyor. Ortaköy ve Aksaray istasyonu. Ayrıca, hatta kısa duraklama alanları da yer alıyor. Belirli alanlarda yaya, taşıt ve tarımsal amaçlı geçişler sağlanacak. Karayolu, su kaynakları, tarımsal üretim hattı gibi geçişler için üst geçitler, alt geçitler, menfezler tasarlanıyor."

Dalgıç, projenin belirli kısımlarında jeopolitik özelliklere bağlı olarak yarma ve dolgu yapılacağına dikkat çekerek, bu kapsamda, projede 21 milyon metreküplük yarma, 32 milyon metreküplük dolgu gerçekleştirileceğini, dolgu malzemelerinin çevredeki ocaklardan temin edileceğini anlattı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.