Kökat, "İşçinin hakkından elinizi çekin"

Kökat, "İşçinin hakkından elinizi çekin"
Türk-İş Konya İl Temsilcisi Necati Kökat “Kıdem tazminatı ve kazanılmış hakların korunmasında ve geliştirilmesinde kararlılığımız her platformda göstereceğiz” dedi.

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu'nun aldığı karar doğrultusunda, özellikle kıdem tazminatı ve özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması konularında dikkat çekmek ve kazanılmış hakların korunması konusunda açıklama yapan Türk-İş Konya İl temsilcisi Necati Kökat “Ulusal İstihdam Stratejisi adı altında yapılan düzenlemelerle ülkemizde güvencesizlik, esnek çalışma biçimleri öylesine yaygınlaştı, taşeronluk öyle bir boyut kazandı ki, işçimizin canı, artık karından başka bir şey düşünmeyen işverenlerin elinde. Küresel sermaye gözünü kazanılmış haklarımıza dikmiş durumda. Kıdem tazminatı hakkımız elimizden alınmak isteniyor. Kiralık işçilik uygulamasıyla, emekçiler köle pazarlarında kiralanmak isteniyor. Evden çalışma, çağrı üzerine çalışma adları altında ucuz işçilik getirilmeye çalışılıyor" şeklinde konuştu.

AMAÇLARI İŞGÜCÜ MALİYETİ DÜŞSÜN

Yetkililerin amaçlarının işgücü maliyetlerini düşürmek olduğunu ifade eden Kökat, "Amaçları şu: İşgücü maliyeti düşsün. Güvence olmasın. Sendika olmasın. Toplu sözleşme olması. Hatta İş Yasası bile uygulanmasın. Bunlar yapılınca ne olacak? Türkiye bir ucuz işçi cenneti haline getirilecek. Taşeron sisteminde patlama yaşanacak. İş kazalarında artışlar yaşanacak. Sendikalar daha da etkisizleştirilmeye çalışılacak. Kiralık işçilik düzenlemesiyle işçi simsarlığı getirilecek. Modern amele pazarları kurulacak bu ülkede. Anayasamızda ifadesini bulan sosyal devlet ilkesi, sadece kağıt üzerinde kalacak. Yani onların istediği düzende emek yok, emekçi yok. Dahası, insan yok. İşte kıdem tazminatı tartışmaları yine gündeme getirildi. İşçilerin yüzde 90’ının bu haktan yararlanamadığı söyleniyor. Böylece kamuyonun desteği sağlanmaya çalışılıyor. İşçilerimiz aldatılıyor. Oysa gerçek amaç, kıdem tazminatı hakkımızı budamaktır. 30 günlük brüt ücreti yarısına düşürmektir.Sonra da emekçileri, bireysel emeklilik şirketlerinin kucağına atmaktır. Buradan yetkililere sesleniyorum. Bütün emekçilerin kıdem tazminatı hakkından yararlanmasını gerçekten istiyorsanız, örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırın. Sendikanın olduğu yerde, tüm çalışanlar her hakkını kuruşuna kadar alır. Tüm çalışanlar kıdem tazminatından yararlansın diyorsanız, gerçekten samimiyseniz… Bir yıl şartını kaldırın, işçilerimizin çalıştığı süre kadar tazminat almasını sağlayın… Eğer gerçekten, çalışanların hakkını almasını istiyorsanız, işçi alacaklarını, yeniden birinci derece alacak haline getirin. Yetmiyorsa, neredeyse yüzde 50’lere varan kayıt dışılığı önleyin. Başta tekstil sektörü olmak üzere, merdiven altı işyerlerini disiplin altına alın. Bütün çalışanları kayıt altına alın. Herkes sosyal güvenlik şemsiyesi altında olsun. Hem devletimiz kazansın, hem emekçiler kazansın, Böylece, Anayasamızda yazan o sosyal devlet hayata geçsin.

haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.