Konya çözüm sürecine nasıl bakıyor?

Konya çözüm sürecine nasıl bakıyor?
TÜSİAR ARAŞTIRMA tarafından Türkiye gündemi ile ilgili yapmış olduğu “Konya Çözüm Sürecine Nasıl Bakıyor? “ konulu araştırmamızın işte sonuçları...

SUNUŞ

 

TÜSİAR 2002’den beri araştırma sektöründe faaliyet gösteren bir kurumdur. Sosyal sorumluluğunun bir gereği olarak TÜSİAR Bölgesel ve Ulusal bazda siyasal, toplumsal, ekonomik, kültürel gelişmeleri ve bu gelişmelere dair algıları araştırarak kamuoyuyla paylaşmaktadır.

Bu araştırma TÜSİAR’ın öz kaynaklarıyla yapılmıştır. Araştırmanın herhangi bir sponsoru bulunmamaktadır.

Bu Araştırma, Doç.Dr.Adem  ŞAHİN tarafından yönetilmiştir.

 

1.1. ARAŞTIRMANIN ADI

KONYA ÇÖZÜM SÜRECİNE NASIL BAKIYOR.

 

1. 2. ARAŞTIRMANIN AMACI

            Bu araştırmanın amacı; Konya’da yaşayan vatandaşların ülke gündemiyle ilgili sosyal, ekonomik ve politik konular ile ilgili algısını değerlendirmek ve kamuoyu ile paylaşmaktır.

1.3. ARAŞTIRMANIN TARİHİ

Araştırmanın saha çalışması, 1 Mayıs 2013 tarihinde yapılmıştır.

 

1.4. ARAŞTIRMANIN ÖRNEKLEMİ

Araştırmada demografik özellikler bakımından Konya genelini temsil edebilecek bir örneklem seçilmiştir. Basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenen 1106 kişi ile görüşülmüştür. Araştırma Konya merkezi oluşturan Selçuklu, Meram ve Karatay ilçelerinde yapılmıştır. Araştırma’da Çok Aşamalı Tabaklı Mahalle Seçmen Dağılımına Göre Tesadüfi Örneklem yöntemi Kullanılmıştır.

1.5. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ

Araştırmada kantitatif araştırma yöntemi ve bu yöntemin yüz yüze anket tekniği kullanılmıştır.

Araştırmanın güven Aralığı %95, hata payı + - 3 tür.

DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERE GÖRE KATILIM DURUMU

Araştırmaya katılan deneklerin %40’ı ile Selçuklu’da ,% 31,5’i ile Meram’da ve % 28,6’sı ile Karatay ilçelerinde görüşme yapılmıştır.

Deneklerin % 58,4 erkek,  % 41,6’sı ise bayanlardan oluşmaktadır.

Araştırmaya katılan deneklerin yaş dağılımına baktığımızda %28,9’unun 25-34, %21,5’inin 35-44, %19,9’unun 18-24, %17,5’inin 45-64, %12,1’ininse 65 yaş ve üstü vatandaşlar oluştuğu görülmüştür.

Katılımcıların %21,5’i Ev hanımı, %19,5’i Esnaf, %11,2’si serbest meslek erbabı, %7,6’sı memur, %6,3’ü İşçidir.

Deneklerin gelir durumuna göre dağılımlarına baktığımızda ise en yüksek katılımın %57,7’lik oranla 751-2000 tl arası gelire sahip olanlardan olduğu görülmektedir. Onları %23 ile 0-750 tl, %19,3 ile 2001 tl ve üzeri gelire sahip olanlar takip etmektedirler.

 

GENEL GÜNDEM DEĞERLENDİRME SONUÇLARI

 

ÜLKENİN EN TEMEL PROBLEMİ TERÖR

Araştırmaya katılan deneklere “size göre Türkiye’nin en temel sorunu nedir?” sorusu sorulmuş ve alınan yanıtlar;

%29,1 Terör

%25,1 İşsizlik

%%8,1 Kürt sorunu

%%4,9 gelir dağılımındaki adaletsizlikler şeklinde gerçekleşmiştir.

DEVLET TERÖRÜ, GÖRÜŞMELER VE BARIŞ YOLU İLE BİTİRSİN

“Kısa ve net bir şekilde soracak olursak devlet terörü 30 yıldır uygulanan silahlı mücadele ile mi yoksa görüşmeler ve barış yoluyla mı bitirmeli?” sorusuna deneklerin  %85,2’si görüşmeler ve barış yoluyla cevabı verirken, %14,8’i Silahlı mücadele ile bitirsin cevabını vermişlerdir.

Parti seçmenlerinin dağılımına göre bakıldığında görüşmeler ve barış yöntemine en yüksek desteği %100 oranla BDP’li seçmenin verdiği, onları %96,1 oranla AK Partili seçmenin, %68,4’le CHP’li seçmenin, %50 ile de MHP’li seçmenin takip ettikleri görülmektedir.

Buna karşılık MHP’li seçmeninin %50’si, CHP’li seçmenin %31,6’sı ve Ak Parti’ li seçmenin %3,9’u terör sorunu ile mücadelenin silah ile yapılmasını isteyen istemektedir.

 

VATANDAŞ DEVLETİN ÖCALANLA GÖRÜŞMESİNİ İSTEMİYOR

“Terör sorununun çözülmesi ve barışın sağlanması için devletin Öcalan’la görüşmesini doğru buluyor musunuz?” sorusuna vatandaşların %57,7’si “Hayır doğru bulmuyorum” cevabını verirken, %42,3’ü “Evet doğru buluyorum” cevabını vermişlerdir. Diğer taraftan AK partililerin %57,7’si, BDP’lilerin %100’ü, CHP’lilerin %21,1’i ve MHP’lilerin % 8.3’ü devletin bu süreçte Abdullah Öcalan’la görüşmesini doğru bulduğunu belirtmekte; Buna karşılık, AK Partilerin %42,3’ü, CHP’lilerin %78,9’u, MHP’lilerin ise %91,7’si devletin Öcalan’la görüşmesini doğru bulmadıklarını beyan etmektedirler.

 

 

TÜRKLERLE KÜRTLER HER ALANDA İYİ İLİŞKİLER İÇİNDELER

Araştırmanın son bölümünde deneklere etnik kimlik ve etnik gruplar arası ilişkilerle ilgili sorular sorulmuştur.

Araştırmaya katılan deneklerden “Etnik kökeniniz nedir?” sorusuna Türk, Kürt, Laz, Abaza, Çerkez, Arnavut, Arap, Zaza, Gürcü, Boşnak, Tatar cevapları alınmıştır.  Ancak gündem dolayısıyla Türkler ve Kürtlerin ilgili sorulara verdikleri cevaplar değerlendirmeye alınmıştır. Bulgulara göre Türkler Kürtlerin% 28.7 oranında Akrabalık ilişkileri, % 25,5 oranında Komşuluk ilişkileri, , %21.8 oranında arkadaşlık ilişkisi, %5.7 oranında iş ilişkilerinin olduğu görülmüştür.

Diğer taraftan araştırmaya katılan Türklerin  % 28.4’ü Kürtlerle aralarındaki ilişkilerini çok iyi, %40’ı iyi, %18.2’si orta, %3’ü kötü, % 1.19’u çok kötü olarak bildirmişlerdir. Buna karşılık Kürtlerin %58.5’i Türklerle ilişkilerinin çok iyi, %32.1’i iyi, %7.5’i orta ve % 1.8’i çok kötü olarak ifade etmişlerdir.

  TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞI OLMAKTAN RAHATSIZ DEĞİLİM

 Araştırmada “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak sizi rahatsız ediyor mu?” sorusuna kendisini Türk olarak tanımlayan vatandaşların %100’ü “Hayır, rahatsız etmiyor” cevabı verirken, kendisini Kürt olarak belirten vatandaşların “%80 hayır rahatsız etmiyor” cevabını vermişlerdir. Rahatsız olduğunu beyan eden Kürt vatandaş oranı ise %20 oranındadır.

 

BİZİ BU VATAN TOPRAĞI ÜZERİNDE BİRBİRİMİZE BAĞLAYAN EN ÖNEMLİ ETKEN İSLAMDIR.

Araştırmaya katılan deneklere Türklerle Kürtler arasındaki en önemli bağın ne olduğunu sorduk.  Alınan yanıtlar oransal olarak şu şekildedir

%34,9 DİN

%32,5 AYNI TOPRAKLARDA YAŞIYOR OLMAK

%17,2 KARDEŞLİK BAĞLARI

%9,9 TARİHSEL BAĞLAR Cevapları alınmıştır.    

KÜRTLERLE TÜRKLER AYNI DEVLET ÇATISI ALTINDA YAŞAMALIDIRLAR.

Deneklere sorulan “Kürtlerle Türkler aynı devlet çatısı altında yaşamaya devam etmeli mi yoksa Kürtler ayrılıp başka bir devlet mi kurmalı?” Sorusuna katılımcıların vermiş olduğu yanıtlar ve yüzdeler şu şekildedir.

Aynı Devlet çatısı altında yaşamaya devam etmeliler %91,5

Kürtler ayrılıp başka bir devlet kurmalılar %8,5.

 

PARTİLERİN ÇÖZÜM SÜRECİ KONUSUNDAKİ TUTUMLARI

Vatandaşlara partilerin sürece vermiş oldukları destek ve tutumları sorduğumuz bu bölümde şu şekilde yanıtlar alınmıştır.

 

 

AK Parti’nin çözüm süreci çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?

%70,3’ü Evet Olumlu buluyorum

%29,7’si Hayır Olumlu bulmuyorum

CHP’nin çözüm sürecinin karşısındaki tutumunu nasıl buluyorsunuz?

%17,2’si Evet Olumlu buluyorum

%82,8’i Hayır Olumlu bulmuyorum

 

MHP’nin çözüm sürecini Türkiye ihanet olarak değerlendirmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

%23,1’i Evet Olumlu buluyorum

%76,9’u Hayır Olumlu bulmuyorum

 

BDP’nin çözüm sürecini destekleyip katkı sağlamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

%60’ı Evet Olumlu buluyorum

%40’ı Hayır Olumlu bulmuyorum

cevapları vermişlerdir.

KONYALI BAŞKANLIK SİSTEMİNİ İSTİYOR

Katılımcılara Başkanlık sistemiyle ilgili olarak sorduğumuz bu soruya verilen cevaplara alınan yanıtlara bakıldığında oranların birbirine yakın ve fikri olmayanlarının oranını yüksek olduğu görülmektedir ve sonuç neticesinde vatandaşların kafalarının net olmadığı kanaati hasıl olmuştur.

Evet, Geçilmelidir %53,5

Hayır, Geçilmemelidir %46,7

Parti seçmenlerine göre dağılıma bakıldığında Ak parti’lilerin başkanlık sistemine destek verdiği, MHP ve CHP li seçmenin karşı olduğu görülmektedir. Akparti’li seçmen içerisindeki Hayırcıların oranı ise %21,8 oranındadır.

 

MİLLİ İÇECEĞİMİZ AYRAN

Araştırmaya katılan deneklere ilk olarak gündemin popüler maddelerinden biri olan içecek konusunu sorarak başladık, “Size göre Ülkemizin milli içeceği nedir?” sorusuna Alınan yanıtlara şu şekildedir;

%40,9 AYRAN

%30,6 ÇAY

%9,2 SÜT

%6,9 RAKI cevapları verirken kalan % 12’lik oran ise meyve suyu, Cola, şerbet ve diğer alkollü içecek isimleri alınmıştır.

 

VATANDAŞLAR HÜKÜMETİN İCRAATLARINDAN MEMNUN

Genel olarak Hükümetin İcraatlarından memnun musunuz sorusuna verilen yanıtlara baktığımızda alınan cevaplar şu şekildedir,

%35,6 Çok Memnunum

%38 Biraz Memnunum

%26,4 Hiç Memnun değilim.

 Genel olarak dağlılıma bakıldığında hükümetin icraatlarından memnuniyet oranının %73.0 olduğunu görmek mümkündür. Parti seçmenlerine göre bu duruma bakıldığında Hükümetin icraatlarından memnuniyetin en çok AK parti seçmeninde olduğu, Hiç memnun değilim cevabı verenlerinde sırasıyla DSP, MHP ve CHP seçmenlerinin olduğu görülmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum