Konya dünyaya kelebek ihraç etmeye başlayacak

Konya dünyaya kelebek ihraç etmeye başlayacak
Dünyanın ender projeleri arasında gösterilen Kelebekler Vadisi için geri sayım başladı. Konya, vadinin bitmesiyle, dünyaya kelebek koleksiyonu ihraç eden bir şehir olacak.


50 milyon dolarlık bir yatırım bütçesi ile inşaatına başlanan Kelebekler Vadisi tamamlandığında yılda 1 milyon turisti ağırlayacak. 10 bin kelebeğin bir araya getirileceği merkez, aynı zamanda dünyanın en büyük kelebek bankaları arasına girecek. Konya Selçuklu'da 385 bin metrekare alanda kurulan Kelebekler Vadisi, kelebeklerin pupa halinden ölümüne kadar her aşamasının yaşandığı üretim alanı, kapalı uçuş alanı, açık uçuş alanı ve kelebek müzesi olmak üzere 4 ana unsurdan oluşacak. Projenin dünyanın en ilginç ekolojik çalışmaları arasında gösterildiğini ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Yeryüzündeki en güzel kelebekleri bir araya getirerek doğal ortamlarını bozmadan yaşamalarını sağlayacağız. Kelebeklerin yaşadığı tropik iklim şartlarını Konya’da oluşturarak yerli ve yabancı turistlere daha önce yaşamadıkları bir deneyim sunacağız. Projemiz hayata geçtiğinde 100 kişiye de istihdam sağlayacak. Burada üretilen kelebek koleksiyonları dünyanın dört bir yanına ihraç edilecek. İnşaat çalışmamız Aralık ayındaki Şeb-i Aruz törenine kadar tamamlanacak ve ilk kelebekler uçmaya başlayacak" diye konuştu.
Kelebekler Vadisi Projesi’nin yer alacağı 385 bin metre kare alan içinde amfi tiyatro, sinema, gölet ve su havuzları, egzersiz ekipmanları, çocuk oyun elemanları, sirk ve go-kart alanları, sera ve botanik bahçeler, böcek ve kelebek müzeleri yer alacak. Türkiye ve Konya’ya büyük değer katacak olan parkın inşaatının büyük oranda tamamlandığına dikkat Çeken Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Parkın içerisinde bulunan Aşkın Kanatları Kelebekler Müzesi’nin de yapımı hızla devam ediyor. Kelebek şeklinde tasarladığımız müze binasını 17 Aralık Şeb-i Aruz törenlerine yetiştireceğiz. Bu yatırımla Avrupa’nın en büyük kelebek uçuş alanını inşa ediliyor. 4 bin m²’lik kapalı alanda 2 bin m² açık kelebek uçuş alanı mevcut ve yaklaşık ayda 10 bin kelebeğin bu alanda uçurulması planlanıyor. Böylece insanlar oluşturulan botanik bahçesinin içerisinde gezerken uçuşan kelebekleri görebilecek, fotoğraf çektirebilecekler. Ayrıca parkın içerisinde bulunan kelebek müzesi ve kelebek üretim alanında gelen ziyaretçiler kelebeklerin pupa halinden ölümüne kadar tüm evresini izleyebilecekler. Tamamen doğal çevreci bir proje olacak. Kelebekler Uzakdoğu’dan özellikle Malezya’dan getirilecek. 25-30 gün yaşayan türler olacak. Kelebekler için üreme alanları kurulacak. Konya artık dünyaya kelebek koleksiyonu ihraç eden bir şehir olacak" diye konuştu.
Kelebekler, doğada tozlaşmada etkin rol oynayan canlılardır. Bu nedenle kurulacak bu parkımızda kelebeklere uygun yaşam alanları oluşturulacak. Parkımıza gelen vatandaşlarımız, kelebeklerin pupa döneminden ölümüne kadar ki süreci gözleriyle görme şansı elde edebilecek. Ayrıca kuracağımız kelebek seraları canlı birer laboratuvar olarak hem vatandaşlarımız, hem de bilim adamları tarafından kullanılabilecek. Kurulacak seralarda tropik bitkiler yetiştirilecek ve yerli ırk kelebekleri parkımıza çekebilmek için cezbedici bitkiler yetiştirilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.