Konya için büyük düşünün

Konya için büyük düşünün
Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) tarafından 2014 yılı Güdümlü Proje desteklemelemelerinin başlangıç toplantısı yapıldı.

Konya Ticaret Odası Meclis Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıya Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman ile çok sayıda kurumun temsilcisi katıldı. MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman, güdümlü projeler toplantısının 2014 yılı projeleri için olduğunu söyledi. Akman, güdümlü projelerin bittikten sonra, özel sektörlerin işletmesini güçlendireceğini, sektörel çeşitliliğin sağlanacağını, yeni hizmet ağlarının oluşturulacağını belirtti. Akman, destelenecek olan projelerin 2 yılı geçmeyeceğini, ajans tarafından yüzde 75 destek verileceğini aktardı. Daha sonra konuşan Vali Aydın Nezih Doğan ise, Konya'da nitelikli projelerin oluşturulmadığını söyledi. KOBİ'lere verilen desteklerin yerini bulduğunu söyleyen Vali Doğan, sivil toplum kuruluşları ile kamu kurumlarının nitelikli projeler üretemediklerini belirtti. Kalkınma ajanslarının Türkiye'de önemli bir boşluğu doldurduğunu dile getiren Vali Doğan, bu ajansların toplumsal algı tarafından yanlış anlaşıldığını dile getirerek, ajansların fon kuruluşları olarak görüldüğünü söyledi.

ARABESK PROJELER ÜRETİLİYOR

Ajansların kalkınmanın öncüsü olarak görülmesi gerektiğini hatırlatan Vali Doğan, kalkınma ajanslarından alınan destekler ile de elde edilen verilere bakılması gerektiğini ifade ederek, “KOBİ'lerde baktığımız zaman onlar, elde ettikleri değerler ile Konya'ya yeni bir değer katıyorlar. Yeni iş modelleri geliştiriyorlar. Harcanan paralar helal olsun. Ama gerek teknik destek, gerekse de kamu ve sivil toplumu hedefleyen mali destek programların da beklediğimizi bulamıyoruz. Bunun nedeni de sivil toplum yapısının yeterince gelişmemiş olmasından kaynaklanıyor. Oysa bizim güçlü sivil toplum kuruluşlarına ihtiyacımız var. Konya sivil toplum kuruluşları böyle mali destekleri kullanmaya el verişli yapıya sahip değiller. Az nitelikli projeler üretiliyor. Konya ölçeğinde bir ilde sivil toplu kuruluşlarının daha üst nitelikte projeler üretmesi gerekir” dedi. Kamu kurumları, yerel yönetimler ve taşra kuruluşlarının da nitelikli projeler üretemediklerini belirten Vali Doğan, “Arkadaşlarımız bildikleri konuları projeye dönüştüremiyorlar. Bu konuda piyasada bu iş için kurulmuş uzman kuruluşlardan destek istiyorlar. Destek ile fikir buluştuğunda karşımıza arabesk yapı çıkıyor. İstenilen bir durum ortaya çıkmıyor. Çeştili değerlendirmelerden geçtiğinde çok garip, anlaşılması mümkün olmayan, beklentileri karşılamayacak projeler çıkıyor” ifadelerini kullandı.

PROJELER DAHA NİTELİKLİ OLMALI

Projelerin desteklenmeyi gerektiren nitelikte projeler olmadığını belirten Vali Doğan, bu projelerin yarıştığı diğer projelerden iyi olduğu ve diğerlerinin nitelik olarak yetersiz olduğundun dolayı desteklendiğini belirtti. Yaşanan bu durumların aşılması gerektiğini hatırlatan Vali Doğan, “Hem sivil toplum kuruluşları açısından hem de üniversiteler ve kamu kuruluşları tarafından bunun aşılması lazım.Yeni ve özgün fikirler üretmemiz lazım. Konya bölge planını ve gelecek hedeflerini kuşatan özgün projelere ihtiyacımız var. Başka illerde yapılanları test etmeye, taklit etmeye değil özgün olanlara ihtiyaç var. Kurumlar arasında yarışa ihtiyaç yok, birlikte Konya için hareket etmemiz lazım. Kurumlar arasında değil, fikirler açısından değerlendirme yapmalıyız. Bu fikri Konya açısından nasıl daha iyi kullanırız buna bakmamız lazım. Gönlümüzü fikrimiz ile buluşturmamız lazım. Yaptığımızı doğru analiz etmezsek önümüzdeki günlerde beklediğimiz değerleri elde edemeyiz. Güdümlü proje bu anlamda Konya'nın geleceğini inşa ederken, elimizdeki en önemli enstrümanlardan bir tanesi” diye konuştu. Konya'ya fayda sağlamak için bir bina yapılmasının gerekmediğini belirten Vali Doğan, bir fikrin oluşturularak da, hizmetin  sağlanabileceğini ifade edip, bu konuda bir fikir olması için içerisinde kervansarayların bulunduğu, küçük el sanatların işlendiği, otellerin bulunduğu ve insanların kendi hayatlarını sürdürebilecekleri bir alanın yapılabileceğini aktardı. Daha sonra salonda bulunan davetlilerden Konya için yapılabilecek olan projeler konusuda fikirleri istendi. Konya Ticaret Borsası yetkilileri Konya'ya bir  tohum merkezinin kurulmasının Konya için hayırlı olacağını söylerken, Konya Platformu yetkilileri ile KTO-Karatay Üniversitesi yetkilileri de, Konya'yı taçlandıracak bir turizm alanının yapılması gerektiğini ifade ettiler.

MUSTAFA ÖZÇELİK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.