Konya Tarım Fuarı'nda lodos kriz çıkardı

Konya Tarım Fuarı'nda lodos kriz çıkardı
Geçtiğimiz ay düzenlenen, Tarım ve Hayvancılık Fuarı olumsuz hava koşulları dolayısıyla erken kapatılıp, tahliye edilmişti.

TÜYAP A.Ş. katılımcılardan iki günlük hizmet bedelini isteyen evrak gönderdi. Tarımcılar ise, bu duruma tepki gösterdi

KTO-TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi'nde 13-16 Mart 2013 tarihleri arasında Konya Tarım ve Hayvancılık Fuarları düzenlendi. Ancak yaşanan olumsuz hava muhalefeti nedeni ile 15 Mart Cuma günü itibari ile fuar TÜYAP yetkilileri tarafından resmi olarak kapatıldı. Yaşanan bu olumsuz hava muhalefeti sonrasında 25 kişi yaralanırken, büyük çapta da maddi hasar meydana geldi. Fuarın kapatılmasının ardından fuara katılan firma sahiplerinden katılım ücreti alınmayacağı, zararlarının da yapılan tespitler sonrasında ödeneceği söylendi. Ancak TÜYAP yönetimi tarafından fuara katılan firmalara, katılım ücretlerinin yüzde 40'ını ödemeleri gerektiği konusunda yazılı bildirge gönderildi. Bu bildirgeye tepki gösteren Konyalı katılımcılardan birçok firma, bir araya gelerek, TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü ile anlaşmaya çalıştı. Yaşanılan olumsuzluklar dolayısı ile kendilerinin büyük çapta maddi hasara uğradığını söyleyen firma yetkilileri, TÜYAP tarafından gönderilen tebliğe itiraz etmelerine rağmen, Ersözlü, kendilerinin fuara katılanlara iki günlük hizmet verdiklerini ve iki günün ücretini istediklerini belirtti. Ersözlü, firmalardan KOSGEB desteği alanlardan da borçlarının iki günlük katılım ücretinin bir günün KOSGEB tarafından ödeneceğini ve firma sahiplerinin sadece bir günü ödeyebilmeleri için çeşitli görüşmelerin yapıldığını belirterek, KOSGEB desteği almayan firmalar için yapılacak bir işlemin olmadığını dile getirdi.

'ÇADIRIN YIKILACAĞI DAHA ÖNCEDEN BELLİYDİ'

Konya Ticaret Odası Meclis Başkanı Dr. Seyit Karaca'nın da katıldığı toplantıda, fuara katılan firma sahiplerinden Mehmet Emin Bolay, rüzgar nedeni ile yıkılan çadırda ihmal ve bilgisizliğin olduğunu belirtti. Bolay, “Çadır güzel yapılmıştı. Ancak, çadırın altından rüzgar girdi ve çadır şişmeye başladı. Biz çadırın patlayacağını, bu nedenle de başka bir taraftan kapının bir tanesinin açılması gerektiğini söyledik. Ama buna kimse yardımcı olmadı” dedi. Daha sonra konuşan Mevlüt Büyükdağlıoğlu ise, çadırın tahliye kapısının kapalı olduğunu söyleyerek, kapının bulunduğu yerin önünün başka bir firmaya kiraya verildiğini belirterek, güvenlik görevlilerinin kapıyı açacakları zaman anahtarı kayıp ettiklerini kendilerine söylediklerini iddia etti. Fuar alanında güvenlik zaafiyetinin bulunduğunu dile getiren Büyükdağlıoğlu, “Tahliye kapısının neresi olduğunu kimse bilmiyordu. Çadırın kapalı olmasına rağmen, bazı kişiler çadırın etraflarını keserek, oralardan kendi mallarını getirmeye çalışıyordu ve güvenlik görevlileri buna bir şey demiyordu. Fuar katılımcıları kendi mallarını tahliye etmeye çalışırken diğer yandan da bazı kişilerde katılımcıların mallarını talan etmeye çalışıyordu” dedi. Büyükdağlıoğlu, yaşanan bu olayın Konya'nın imajına büyük zarar verdiğini belirterek, yaşanan sıkıntılardan en çok zarar görenin Konya olduğunu ifade etti. Salonda bulunan diğer firma yetkilileri de, TÜYAP'ın kendilerine gönderdiği borcun ödenmesi gerektiğine tepki göstererek, bu faturayı kendilerinin TÜYAP'a kesmeleri gerektiğini söylediler.

KATILIMCILAR İLE TÜYAP ANLAŞAMADI

Yapılan konuşmaların ardından söz alan TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, çadırı Almanya'dan getirdiklerini, bunun yanında çadır için özel görevlilerin de geldiğini söyleyerek, bu önlemlerin alınmaması durumunda daha büyük hasarın meydana gelebileceğini belirtti. Ersözlü, faturaların gönderilmesine ilişkin olarak, alınan bu kararın sadece kendilerinin aldığı bir karar olmadığını, KTO, Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Derneği (TARMAKBİR) gibi kuruluşlar ile yapılan ortak toplantı sonrasında alınan bir karar olduğunu dile getirerek, kendilerinin iki günlük de olsa katılımcılara hizmeti verdiklerini ve bu yüzden o ücreti istediklerini belirtti. Ersözlü, önümüzdeki yıl yapılacak olan fuar alanı için çadır kurulmayacığını ancak bunun yerine yeni iki tane hol yapılacağını belirterek, salonda bulunan katılımcı firmalara, bu hollerden yer bulabilmeleri için yardımcı olabileceğini söyledi. Ersözlü'nün yaptığı açıklamadan sonra, TARMAKBİR yönetiminden bir katılımcı ile KTO yönetiminden bir katılımcı, kendilerinin bulunduğu toplantıda öyle bir kararın alınmadığını ve üyelerine böyle bir kararın söylenmediğini dile getirdi. Yapılan görüşmeler sonrasında, bir neticeye varılamadı. Seyit Karaca ise, katılımcıların birlikte hareket etmesi geriktiğini ve kendisinin de İstanbul'daki bir fuara katıldığı zaman bu durumu TÜYAP A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal ile görüşeceğini ve bu duruma çare bulmaya çalışacağını belirtti.

MUSTAFA ÖZÇELİK merhaba

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.