Konya’da 2017’de metan gazından 44 milyon kilovatsaat elektrik üretildi

Konya’da 2017’de metan gazından 44 milyon kilovatsaat elektrik üretildi
Konya Büyükşehir Belediyesinin çevreci yatırımları arasında olan ve 2011'de üretime başlayan "Metan Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi', 2017 yılında...

Konya Büyükşehir Belediyesinin çevreci yatırımları arasında olan ve 2011'de üretime başlayan "Metan Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi', 2017 yılında 44 milyon kilovatsaat elektrik üretti.

Büyükşehir Belediyesi tarafından Aslım Katı Atık Sahasında kurulan Elektrik Enerjisi Üretim Tesisinde 6 yıldır çöpler elektrik enerjisine dönüştürülerek, çevreye ve ekonomiye önemli katkı sağlanıyor. Tesiste günlük ortalama 26 bin konuta yetecek elektrik üretiliyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına ve çevrenin korunmasına önem verdiklerini söyledi. Aslım Katı Atık Depolama Sahasında oluşan metan gazının değerlendirilmesi için 2011 yılında "Metan Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi"ni kurduklarını hatırlatan Başkan Akyürek, metan gazlarının borular yardımıyla toplanarak elektrik üretildiğini dile getirdi. Başkan Akyürek, "Tesisin kurulum kapasitesi saatte 5,6 megavat olup halihazırda tam kapasite ile enerji üretilmektedir. Dört üniteden oluşan tesis, günlük ortalama 26 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılamaktadır. Tesiste geçen yıl 44 milyon 83 bin 360 kilovatsaat elektrik üretildi. Kurulduğu Eylül 2011'den 31 Aralık 2017 tarihine kadar ise 259 milyon 238 bin 647 kilovatsaat elektrik üretildi" diye konuştu.

Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi, tıbbi atıkları kaynağından ayrı topluyor

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin önemli çevre yatırımları arasında yer alan ve 2008'den bu yana Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde çalışmalarını sürdüren Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi de 850 sağlık kuruluşundan günlük topladığı 6,7 ton tıbbi atığı çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden kaynağında ayrı olarak topluyor. Toplanın atıklar basınçlı buhar yöntemiyle sterilize ederek evsel atık niteliği kazandırılıyor, ardından Katı Atık Depolama Sahası'nda bertaraf ediyor. Bu kapsamda Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisleri'nde 2017 yılında toplam 2 bin 450 ton tıbbi atık bertaraf edilirken; kurulduğu günden bu yana toplam 17 bin 873 ton tıbbi atık bertaraf edildi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.