Konya'da plazma kan ihtiyacı arttı

Konya'da plazma kan ihtiyacı arttı
Ağır hasta sayısının artmasıyla beraber immün plazma stoğu da eridi. Özellikle Konya'da ihtiyacı karşılayacak oranda plazma bağışının olmaması endişeleri artırdı.

Kentte ciddi anlamda immün plazma açığı oluştu. Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi plazma bağışının yapılabildiği hastaneler olarak belirlendi.

PLAZMA BAĞIŞÇI MERKEZİ FARKINDALIĞI ARTIRACAK

Konya İli İmmün Plazma Bağışçı ve Koordinasyon Merkezi de 24 Ağustos'tan itibaren çalışmalarını başlattı. Koordinasyon Merkezine ait 7 farklı telefon numarası paylaşılarak, plazma bağışı noktasında ihtiyaçların karşılanması amaçlandı. İl Sağlık Müdürlüğü öncülüğünde Koordinasyon Merkezlerinin daha fazla kişiye duyurulması adına çalışmalar da hız kazandı. Hazırlanan afişlerle, farkındalık artırılacak. Şehrin genelindeki bilboardlara bu afişler yerleştirilecek. Afişlerin üzerinde de plazma bağışının neden önemli olduğuna dair bilgiler de yer alacak. Aynı zamanda bağış ile ilgili vatandaşın aklındaki soru işaretleri de giderilecek. Konya İli İmmün Plazma Bağışçı ve Koordinasyon Merkezi numaraları ise şöyle: “310 45 13, 310 44 24, 310 44 99, 310 43 77, 310 43 69, 310 45 12, 310 43 42.”

SOSYAL MEDYADA GRUPLAR KURULDU

Vaka ve ağır hasta sayısının en fazla arttığı iller arasında yer alan Konya'da son günlerde plazma bağışı ihtiyacı da arttı. Farklı sosyal mecralarında “Covid-19 hastalığını yenmiş, iyileşmesinin üzerinden 14 gün geçmiş ve Covid-19 testi negatifleşmiş” kişilerin plazma bağışında bulunması için hasta yakınlarınının iletişim numaralarını ekleyerek, yaptığı paylaşımlarda da gözle görülür bir artış oldu. Bazı doktorlar da hastalığı atlatlmış kişileri, olası çok daha büyük bir plazma ihtiyacı krizinin önüne geçebilmesi adına bünyesinde ruhsatlı aferez merkezi olan hastanelere bağış için çağırıyor.

UYGUN PLAZMA BULUNAMIYOR

Plazma bağışının ne olduğunu ve ne işe yaradığı konusunda vatandaşın yeterince bilgisi bulunmuyor. Sosyal medya üzerinden yetkililere çağrıda bulunan hasta yakınları, farkındalık oluşturabilme adına yetkililerin bir an önce devreye girmesi gerektiğini söylüyor. Doktorlar, durumu ağırlaşan hastalara plazma tedavisini uygun görürken, bağış yapılamadığı için hastalar acıya, yakınları da çaresizliğe mahkum ediliyor. Bugün Konya'daki çoğu hastanede hastalara uygun plazma bulunamıyor.

EMRE ÖZGÜL merhaba

haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.