Konya’da Rekolte Artacak

Konya’da Rekolte Artacak
Konya’nın 2014-15 ekim döneminde uzun yıllar ortalamasından yüzde 38 fazla yağış aldığını açıklayan Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bayram Sade, yağışların düşme periyodunun da ç...

Konya’nın 2014-15 ekim döneminde uzun yıllar ortalamasından yüzde 38 fazla yağış aldığını açıklayan Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bayram Sade, yağışların düşme periyodunun da çok iyi gerçekleştiğini, olumlu iklim koşullarının devamı veya çok olumsuz koşulların yaşanmaması halinde, üretimin artacağını söyledi.

Konya genelinde yüksek bir yağış sezonu yaşandığını ifade eden Sade, yağış miktarındaki artışların lokasyonlara göre değişen oranlarda gerçekleştiğini, Konya Merkez, Ereğli, Cihanbeyli, Çumra, Ilgın ve Seydişehir lokasyonlarının ve civarında uzun yıllara göre artış oranlarının diğer lokayonlara göre daha yüksek olduğunu belirtti. Konya’nın 2014-15 üretim yılında Eylül- 31 Mart tarihleri arasında 407 mm yağış aldığını ve bunun 295 mm olan uzun yıllar ortalamasının yüzde 38 üzerinde bir yağış olduğunu açıklayan Sade, “Bu dönemde sadece Hadim lokasyonu uzun yıllar ortalamasının altında (yüzde 12) yağış almış, ölçüm yapılan diğer tüm istasyonlarda yağış uzun yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleşmiştir. Bu veriler il genelinde bir yüksek yağış sezonu geçtiğini göstermektedir. İlde en dramatik yağış artışı Eylül ayında belirlenmiş olup, uzun yıllar ortalaması olarak 12,8 mm olan yağış, 74,1 mm olmuştur. Bu ayda ölçülen tüm istasyonlarda yağış artışı gerçekleşmiştir. Benzer durum Ekim ayında da gerçekleşmiş ve yüzde 48 yağış artışı hesaplanmıştır. Bu aylardaki yağışlar çimlenme ve çıkış ve iyi bir ilk gelişim açısından uygun olmuş, bitkilerin rozet formunda güçlü olarak kışa girmelerini sağlamıştır. Kasım ayı yağışları uzun yıllar ortalaması civarında, Aralık ayı ise uzun yıllar ortalamasının yüzde 20 altında yağış alarak, bu sezonda uzun yıllar ortalamasının altında yağış alan tek ay olmuştur. Bu aylarda düşen yağışlar düşük sıcaklıklar sebebiyle gelişimin yavaş olmasına bağlı tüketimin düşük olması nedeniyle, verimlilikten ziyade su rezervleri üzerine etkili olmaktadır. İlde Ocak ayı yağışları uzun yıllar ortalaması civarında, Şubat ayı yağışları ise uzun yıllar ortalamasının yüzde 39 üzerinde gerçekleşmiştir. Mart ayı yağışlarında da yüksek yağış trendinin devam ettiği ve uzun yıllar ortalamasının üzerinde olduğu görülmektedir” dedi.

REKOLTE YÜZDE 25 ARTACAK

Yapılan araştırmaların Konya’da buğday verimi üzerinde Nisan ve Mayıs yağışlarının kritik öneme sahip olduğuna işaret eden Sade, bu sebeple bu aylarda da yağışlarda beklenmeyen dramatik düşüşlerin görülmemesi halinde, ilde üretimin rekor düzeyde gerçekleşmesinin tahmin edildiğini belirtti. Konya’da son yıllarda buğday ekim alanının 720 bin hektarın üzerinde olduğu gerçeği göz önüne alınarak, ilde 2014-15 sezonunda 760 bin hektar civarında buğday ekimin gerçekleştirildiğinin varsayıldığını dile getiren Sade, “Uzun yıllar ortalamasının 2 milyon ton olduğu Konya’da verimin ise 335 kg/da olduğu hesap edilmektedir. Bu verilere göre 2014-2015 sezonunda olumlu iklim koşullarının devamı veya çok olumsuz koşulların yaşanmaması halinde, üretimin uzun yıllara göre yüzde 25-30 oranında artacağı, buna göre ilde buğday üretiminin 2,6-2,8 milyon ton arasında gerçekleşebileceği tahmin edilmektedir” şeklinde konuştu.

Olumlu iklim koşullarında daha fazla verim ve kalite artışı ve katma değer üretmede kritik elementin azot olduğuna dikkat çeken Sade, “Üreticinin gözü havada olmalı, yağışa bağlı olarak Nisan ve Mayıs aylarında uygun ise azotlu gübre uygulamaya kuru tarımda da devam etmelidir. Bu uygulama verim yanında, protein oranı üzerinden kalitede de belirgin artışlara ve pazar değerinin yükselmesine neden olacaktır. Bu amaca dönük olarak izli tarım önemsenmeli, bu sistem mevcut değil ise arazinin çiğnenmesinden çekinilmemelidir. Çiğneme ile oluşan zararın, verim ve kalite artışı dolayısı ile oluşacak katma değer ile fazlası ile telafi edileceği dikkate alınmalıdır. Bu üretim yılında şu anda buğday tarlaları hastalık için iklimin uygun ortam oluşturduğu gerçeği göz önünde bulundurularak dikkatle izlenmeli, hastalık etmenleri görüldüğünde mücadelesi konusunda tavsiye almak üzere tarım danışmanlarına ve teknik teşkilata başvurulmalıdır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.