Konya’da Uluslararası Katılımlı Türkiye 6. Bitki Koruma Kongresi başladı

Konya’da Uluslararası Katılımlı Türkiye 6. Bitki Koruma Kongresi başladı
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü tarafından 5-8 Eylül 2016 tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Katılımlı Türkiye 6. Bitki Koruma Kongresi başladı.Novotel’de düzenlenen kongrey...

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü tarafından 5-8 Eylül 2016 tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Katılımlı Türkiye 6. Bitki Koruma Kongresi başladı.

Novotel’de düzenlenen kongreye, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, KTO-Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Nuh Boyraz, Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Seyfettin Baydar, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Özdemir ve çok sayıda davetli katıldı.

Kongrede konuşan Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Nuh Boyraz, ülkenin bu günlerde zorlu bir süreçten geçtiğini belirterek, "İçte ve dıştaki ihanet şebekeleri ülkemizin huzuru ve birliğini bozma adına bir biriyle yarışır hale gelmişlerdir. Bunun en son örneği 15 Temmuz gecesi sahnelenmek istenmiş fakat halkımızın güçlü dayanışmasıyla bu sinsi planı başlarına ters yüz edilmiştir. Ülkemizde devam eden zorlu sürecin normalleşmesi kongre düzenleme kurulu olarak bizlere de önemli sorumluluklarında düştüğü bilinciyle, yurdumuzda birçok bilimsel etkinlikler iptal edilirken biz bugün burada bu kongreyi sizinle gerçekleştiriyor olmamız zorlu sürecin normalleşmesine de katkı sunacağından kongremizi zamanında yapmamızın gururunu da sizlerle paylaşmak istedim” dedi.

Yapılan hesaplamaların 2050 yılına gelindiğinde o günkü dünya nüfusunu besleyebilmek için bu günkü bitkisel üretimin en az iki katı üretimin yapılması gerektiğini gösterdiğini de vurgulayan Prof. Dr. Boyraz, "Böyle bir durumda bugün için ortaya çıkan yaklaşık yüzde 35’lik ürün kaybı o gün için çok daha önemli bir sorun olarak insanların karşısına çıkacaktır. Bugünden yarının bitki koruma ile ilgili sorunlarından kaynaklanan, ürün kayıplarının azaltılmasına katkı yapacak bilimsel çalışmalara daha da ağırlık verilmesi gerekliliğinden yola çıkarak, bitkisel üretimde sorun olan hastalık, zararlı yabancı otlar ve bunların mücadeleleriyle ilgili yapılmış bilimsel nitelikli araştırmaların sunulması ve bitki koruma alanında çalışan tüm paydaşların, konuya ilgi duyan farklı branşlardan araştırmacıların bir araya getirilerek, araştırma sonuçlarının paylaşılması bu kongrenin amacını oluşturmaktadır. Kongrenin amacına yönelik olarak toplam 850 bildiri sunulacaktır” ifadelerini kullandı.

KTO-Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade ise, Bitki Koruma Kongresi’nin düzenlenme kararından dolayı Selçuk Üniversitesi Rektörünü ve tüm müdürleri tebrik ederek, “Çünkü bu aslında millet iradesine yapılan kalkışmanın temel inancı, toplumu normal sürecin dışına taşımak, olağanüstü bir durumu getirerek toplumda kargaşa ortamı oluşturmaktır. Bu kongrenin düzenlenmesiyle bu kalkışmaya karşı verilen cevap bizim ilerlememizi durduramayacakları mesajını vermektir. Bu anlamda gerçekten kutluyorum. Üretimi arttırmak tek hedef olmamalı çevreyi ve sürdürülebilirliği de mutlaka dikkate almak lazım. Bu ildeki güzel örneklerin biraz daha yaygınlaştırılması lazımdır. İnşallah diğer illere de örnek olması temennisiyle toplantının hepimiz için faydalı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin ise, “Kongre Başkanımız da bahsetti. Darbe girişiminin hemen akabinde ziyarete geldiler. ’Hocam nasıl hareket edelim, iptal mi, yoksa erteleme mi?’ şeklinde bir teklifle geldiler. Tabii olağanüstü günler yaşıyoruz ülkemizde. Tarihe düşülecek günlerdir unutmayın. Yarın çocuklarınıza anlatacak çok şeyler var bu günlerle ilgili. Yaklaşık 100 yıldır hapsedilmiş gücünü harekete geçirmesi engellenen bir ülkenin ayağa kalkışıdır aslında bu süreç. İşte bu düşüncelerden hareketle bizi ziyarete gelen organizasyon komitemize dedik ki, ’Bizler üniversiteyiz, bizler bilim insanlarıyız ve üniversite ile bilim insanlarının hizmetleri kendi alanlarında ülkeye ve topluma hizmet etmektir. Dolayısıyla her şeye rağmen biz bu kongreyi yapacağız ve yapmamız gerekiyor’ dedik. Sağolsunlar bize güvendiler, kendilerine güvendiler bu organizasyonu gerçekleştirdiler” şeklinde konuştu.

Tarım alanı ve tarım sektörünün en verimli toplu alanlardan ve sektörlerden bir tanesi olduğunu da belirten Rektör Şahin, “Konya’nın gücü de bu alanda üst düzeydedir. Sizleri burada böyle görmek, yetkilileri burada bilgilendirmek, bir rektör, bir hekim ve bir insan olarak beni mutlu etmiştir. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Çok başarılı bir kongre geçirmenizi diliyorum” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından kongreye katkı sağlayanlara teşekkür plaketleri verildi ve kongreye geçildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.