Konya’da Üniversite-Sanayi İşbirliği Protokolü İmza Töreni
Konya ve çevresinde üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi, Ar-Ge ve İnovasyona dayalı akademik çalışmalarla desteklenen büyüme anlayışının hakim kılınması amacıyla Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi ve Ar-Ge Merkezi olan Çelikel Tarım Makineleri San. Tic. Ltd. Şti. ve Üniversite Sanayi işbirliğinde arayüz görevini üstlenen Konya Teknokent/ Selçuk TTO arasında protokol imzalandı.
Bu protokol ile Çelikel Tarım Makineleri'nin rekabet yeteneklerinin akademik bilgi birikimiyle geliştirilerek global piyasalara taşınmasının sağlanması, üniversitelerde üretilen bilginin ve Çelikel Tarım Makineleri'nin yeteneklerinin birleştirilerek Konya/Teknokent Selçuk TTO aracılığıyla ticarileştirilmesi ve ülke ekonomisine katkı sağlanması, Çelikel Tarım Makineleri ile üniversitelerin ortak staj programları düzenlemesi ve tarafların karşılıklı olarak birbirlerinin teknik imkanlarından faydalanması amaçlanıyor.
"Bölgemizde Ar-Ge ve İnovasyon çalışmalarını geliştirmeyi hedefliyoruz"
Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Birol Dağ, yaptığı konuşmada, Konya Teknokent ve Selçuk TTO olarak üniversite-sanayi işbirliği çalışmalarında etkin bir arayüz olarak hizmet etmeye devam ettiklerini belirterek, "Bölgemizde Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını geliştirmeyi hedefliyoruz. Bünyemizde çalışan üniversite-sanayi işbirliği modülündeki teknik personelimiz yılda ortalama 500 kadar sanayicimizle bir araya geliyor ve bu ziyaretleri neticesinde yıllık ortalama 150 civarında kontratlı Ar-Ge çalışmasına eşlik ediyoruz. Son olarak bu kapsamda yaptığımız çalışmalardan birisi de biliyorsunuz Konyamızda Ar-Ge ve tasarım merkezi sayıları 20'ye ulaştı. Biz Ar-Ge ve tasarım merkezleriyle birlikte çalışmak istiyoruz. Bunun için Konya TeknokentSelçuk TTO ve çözüm ortaklarımızla birlikte Ar-Ge ve tasarım merkezleri sürdürülebilir yönetimi-hizmeti paketini faaliyete geçirmiş bulunmaktayız. Bu paket çerçevesinde Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde sürdürülebilirlik analizi, teknik danışmanlık, mali danışmanlık ve fikri sınai mülkiyet hakları konularında düzenli danışmanlık hizmetleri vermeyi amaçlıyoruz. Protokolün ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.
Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, üretimin önemine dikkat çekerek, bu tür çalışma ve işbirliklerin artarak devam edeceğine inandığını dile getirdi. Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, üretilen bilginin ürüne dönüştürülmesinin son derece önemli olduğunu ifade etti. Ar-Ge merkezlerinin sayısının artırılması gerektiğini aktaran Kütükcü, bu tür işbirliklerin Türkiye ve Konya adına hayırlı olmasını diledi.
"Firma olarak 65'e yakın ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz"
Çelikel Tarım Makineleri San. Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü adına konuşan Adnan Karaer, Çelikel Tarım Makineleri San. Tic. Ltd. Şti'nin köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, "Bugün 200'ü aşkın çalışanıyla 65'e yakın ülkeye ihracat yapan bir firmayız. Bilimi ve teknolojiyi kullanmamız lazım. Verimli ve akılcı çalışmak gerekir. Biz bunları uygulayabilmek için bir taraftan kendi tecrübelerimizi kullanırken bir taraftan da üniversitelerimizin geliştirmiş olduğu bilgileri almak istiyoruz. Bu açılardan bakıldığında Ar-Ge merkezi olmamızın getirdiği avantajı, bu protokolle daha da büyük avantaj haline getirme düşüncesindeyiz. Hem firma olarak biz kazanalım, hem de okullarımızdaki öğrencilerimiz bizdeki imkanları kullanarak bir adım daha ileriye gitsin. Hem de bizim vasıtamızla ülkemiz daha da ileriye gitsin diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
"Sanayicimizin ihtiyaç duyduğu bilgiyi sunma çabasındayız"
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, bu tür işbirliklerin giderek arttığını ve artmaya devam edeceğini ifade etti. Bu anlamda Türkiye'de ciddi bir anlayış değişikliğinin yaşandığını anlatan Prof. Dr. Şahin, "Bu anlayış değişikliği nasıl oldu? Ar-Ge'nin önemini kavradık. Daha da önemlisi bilginin önemini anladık. Çünkü esnafımız ve sanayicimiz kendi dünyasında görerek ve taklitlerle bir şeyler yapmaya çalışıyordu. Hocalarımız kendi bilim dünyasında somut çıktısı olmayan soyut bir bilimle uğraşıyordu. Bilgisini üretiyor ve raflara kaldırıyordu. Anlaşıldı ki Cumhurbaşkanımızın üst üste vurguladığı "kazan-kazan mantığı" olmadan bu birlikte çalışma kültürü gelişmeyecek. Bugün bunu aştık çok şükür, hamdolsun. Herkes karşısındakinin önemini, kıymetini, değerini, verdiği emeği çok iyi anlamış durumda ve gereken saygıyı birbirine gösteriyor. Bu birliktelikler de üniversiteler ve odalar açısından son derece önemli. Bizler akademi camiası olarak sanayicimizin ihtiyaç duyduğu bilgiyi tam da ihtiyaç duyduğu zamanda ondan teklif beklemeden ona sunma çabası içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.
"Sektörel hizmetler kataloğu'nu oluşturduk"
Prof. Dr. Şahin, Selçuk Üniversitesi olarak Üniversite-Sanayi işbirliği adına Sektörel Hizmetler Kataloğu'nu oluşturduklarını belirterek, "9 farklı sektörde, bin ayrı hizmeti Selçuk Üniversitesi olarak ürettiğimizi tespit ettik. Gerçekte bu rakam bin 200, bin 300'lere çıkabilecek durumda. Bu hizmetten nasıl alınabileceğini, maliyetinin ne olacağını gösteren bir süreç izledik ve bir web sayfası oluşturduk. Üniversiteler olarak bizler, bizde olandan insanlarımızın, ülkemizin, şehrimizin, sanayicimizin istifade etmesini istiyoruz. Çünkü üniversiteler yaptıkları çalışmalarda aldığı ödenekleri, aldığı mali kaynakları bu ülkenin vergilerinden alıyorlar. Ülkemizden ne almışsak bir sonraki seneye bunun daha fazlasını bizim vermemiz lazım. İşte o zaman ülkemiz kalkınır, gelişir" dedi.
"Siyasiler, teknik üniversite konusunda büyük gayret sarf etti"
Prof. Dr. Şahin, Konya Teknik Üniversitesi çalışmaları konusunda ise şunları kaydetti: "İnşallah YÖK Başkanımız açıkladılar, Konya bir Teknik Üniversite kurma sürecine girmiş durumda. Bu konuda siyasiler çok büyük gayretler sarf ettiler. Yaklaşık bir yıldır uğraşıyorlardı. Oda Başkanlarımızın çok büyük gayretleri ve çabaları var. Bizim temennimiz ve arzumuz şudur; varolan iki devlet üniversitesi olarak bizlerdeki imkanlarla yeni bir üniversitenin kurulmasıdır. Çünkü sıfırdan kurulacak bir üniversitenin olgunlaşması ve bir şeyler üretilebilmesi belki 10 yıllar, 20 yıllar alacaktır. Bu da bir kayıp olacaktır. Bu nedenle var olan alanları yeni bir teknik üniversitesi başlığı altında birleştirip hizmete hazır hale getirmek lazım. İnşallah bu süreci siyasetle YÖK ile üniversitelerimizle sağlıklı bir şekilde yürüteceğimize inanıyorum. Ben Afrin'de şehit olan kardeşlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum. Sorgusuz, sualsiz millet olarak devletimizin, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin yanındayız. Bu iş nereye gidiyorsa sonuna kadar gidilmesi gerektiğine inanıyorum. Protokole katılan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."
Bir otelde gerçekleştirilen imza törenine Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Kara, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Birol Dağ, Çelikel Tarım Makineleri San. Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü adına Adnan Karaer ile basın temsilcileri katıldı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.