Konya'daki bu barajda korkutan kuraklık

Konya'daki bu barajda korkutan kuraklık
1957 yılında ihale edilen, 1963 yılında işletmeye açılan Apa Barajı’ndaki son görüntü, Konyalıları şok etti. Yüzde 90 sulama, yüzde 10 ise taşkın koruma olarak kullanılan barajda neredeyse su seviyesi büyük oranda düştü

Konya’nın 61 yıllık barajı, içler acısı bir hâl aldı. Kuraklık, Konya Ovası’nı vurmaya devam ediyor. Mevsimsel değişimler, yağış düzensizliği ve yetersizliği Konya’da su kaynakları için tehdit oluşturuyor. Çumra’daki Apa Barajı, resmen kurudu. Barajda çok az miktarda su kaldığı gözlemlendi. Kuraklığın boyutunu ve şiddetini gözler önüne seren Apa Barajı, doğaseverlerin içini sızlattı.

DOĞAL DENGE BOZULDU

Maksimum 171 bin 590 hektometreküp kapasiteye sahip olan baraja su kaynağı, Beyşehir Gölü, Suğla Depolaması, Bozkır Çarşamba Kanalı ve Bağbaşı Barajından Mavi Tünel vasıtası ile su alınabiliyor. Barajda su miktarının az olması, “Buraya Beyşehir Gölü’nden su getirilmiyor mu” sorusunu akla getirdi. Çumra’nın 35 kilometre güneyinde, Çarşamba Çayı üzerinde ve Apa kasabasında yer alan Baraj, 61 yıldır faaliyet gösteriyor. Apa ismi, çok eski bir isim. 3000 yıl önce, Tunç-bronz çağında Anadolu topraklarında yaşamış olan Luvi’lerin dilinde, “Apa” sözcüğü, “su” anlamına geliyor. Baraj gölü kıyısında, Devlet Su İşleri (DSİ) ve Selçuk Üniversitesi tesisleri ve piknik alanları bulunuyor. Baraj gölünde önceden sazan ve tatlı su levreği balıkları tutulabiliyordu. Baraj gölünün olta balıkçılığı meraklılarına şartları uygundu. Kuraklığın barajı vurması, Beyşehir Gölü’nden baraja su akıtılmaması, göldeki doğal dengeyi de bozdu. Yakın zamanda Apa Barajı'ndan ovaya su aktaran isale kanalında obruk da oluşmuştu. Apa Barajı, Konya'nın tarımsal sulamada önemli su kaynaklarından biri olarak biliniyor. Kaz ve ördekler bile doğal dengenin bozulmaya başladığını görerek, 2021 yılından itibaren bölgeyi terk etmeye başlamıştı.

Bölgede geçim kaynağının yüzde 20'sini oluşturan balıkçılık ise tamamen bitmişti. 2022 yılında etkili olan yağışlar sonrası Apa Barajı'nda doluluk, yüzde 4'ten 47'ye çıkmıştı. Baraj, son 2 yılda yeniden kurudu.

Merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.