KOP'da nüfus artış hızı geriledi

KOP'da nüfus artış hızı geriledi
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Niğde'nin de içinde bulunduğu bölgenin nüfus artış hızının binde 6.3 olduğunu açıkladı.

KOP Bölge Kalkınma İdaresi'nin görev alanında yer alan Konya, Aksaray, Karaman ve Niğde illerindeki 65 bin kilometrekarelik alanda 2011 yılında toplam 3 milyon nüfusla Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 4'ünü oluşturduğunu, bu oranın 2012'de yüzde 3.97'ye gerilediğini ifade eden Prof. Dr. Babaoğlu, şunları söyledi: "Kent merkezlerindeki değişimin yanı sıra ilçe nüfuslarındaki değişimler incelendiğinde KOP illeri için farklı tablolar ile karşılaşmaktayız. Türkiye genelinde 2012 yılın nüfus artış hızı binde 12 olurken KOP Bölgesi'nde bu artış binde 6.3 ile sınırlı kalmıştır. KOP Bölgesindeki illerin nüfus artış hızları Konya'da binde 6.7, Karaman'da binde 6, Aksaray'da binde 2.9 ve Niğde'de binde 8 olarak gerçekleşmiştir. KOP Bölgesindeki Konya ve Aksaray illerinde nüfus artış hızında kısmi bir yükselme gözlenirken; Karaman'da kısmi artış ile birlikte binde 8 ile en fazla nüfus artış hızının Niğde'de olduğu görülmüştür. Veriler, ülke genelindeki kırsaldan kente göçün, KOP Bölgesinde de geçerli olduğunu; bu göçün sadece bölge içindeki kent merkezlerine değil aynı zamanda bölge dışına da olduğunu göstermektedir."

Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, çeşitli çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Kırsal alanlarda kentleşmenin ve kentlilik bilincinin yaygınlaştırılması için eylem planı hazırladıklarını ifade eden Prof. Dr. Babaoğlu, "Sosyal, ekonomik, kültürel faktörlerin iyi analiz edilerek yapılacak çalışmalarla KOP Bölgesi sahip olduğu geniş yüzölçümü ve nüfus potansiyeliyle ve hazırlanmakta olan eylem planıyla bu göç tersine döndürülecek ve KOP Bölgesi Türkiye'nin yeni cazibe merkezi haline gelecektir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.