Köydeki işletmeye ruhsat aran- mayacak

Köydeki işletmeye ruhsat aran- mayacak
Konya İl Genel Meclisi, Kasım ayı toplantılarında Köy Yerleşik Alan konusunu gündemine aldı

Uzun müzakerelerden sonra yapılaşma başta olmak üzere, elektrik ve su bağlanabilmesi gibi konularda çeşitli sıkıntılar yaşayan köylü vatandaşlara anlatılması ve köylerde uygulanmak üzere tip proje üretilmesine karar verildi.
Konya İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantılarının 14. birleşiminde önemli bir konuyu daha çözüme kavuşturmak üzere müzakere etti. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 27. maddesinin irdelendiği birleşimde, 2004 yılında çıkan kanun ile köylü vatandaşların bazı sorunlar yaşadığına dikkat çeken Konya İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, “Belediye ve mücavir alanlar dışında köylerin köy yerleşik alanlarında, civarında ve mezralarda yapılacak konut, entegre tesis niteliğinde olmayan ve imar planı gerektirmeyen tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köyde oturanların ihtiyaçlarını karşılayacak bakkal, manav, berber, fırın, kahve, lokanta, köy halkı tarafından kurulan ve işletilen kooperatiflerin işletme binası gibi yapılar için yapı ruhsatı aranmayacak. Köy yerleşik alan sınırları dışında kalan, entegre tesis niteliğinde olmayan ve imar planı gerektirmeyen tarım ve hayvancılık amaçlı yapıların yapı ruhsatı alınarak inşa edilmesi zorunludur” dedi.
Konu üzerinde yerinde inceleme yapan İmar ve Bayındırlık Komisyonu, İçişleri Komisyonu ve Araştırma ve Geliştirme Komisyonu raporlarını okudu. Raporlarda, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 6. maddesinin b bendinde yer alan “İmar, yol, su, kanalizasyon, katı atık, çevre, acil yardım ve kurtarma, orman köylerinin desteklenmesi, ağaçlandırma, park ve bahçe tesisine ilişkin hizmetleri belediye sınırları dışında yapmakla görevli ve yetkilidir” cümlesine dikkat çekilerek, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun Köylerde Yapılacak Yapılar ve Uyulacak Esaslar başlıklı 27. maddesine göre de etüt ve projelerinin valilikçe incelenmesi, muhtarlıktan yazılı izin alınması ve bu yapıların yöresel doku ve mimari özelliklere, fen, sanat ve sağlık kurallarına uygun olması zorunluluğu hatırlatıldı. Kanunun çıktığı 12 Ekim 2004 tarihine elektrik alamamış eski yapıların ruhsatlandırılmasında yaşanan sıkıntıların da gündeme geldiği raporlarda, yapı ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış binaların kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılara yol, elektrik, su, telefon, kanalizasyon, doğal gaz gibi alt yapı hizmetlerinden birinin veya birkaçının götürüldüğünün belgelenmesi halinde muhtarların vereceği karar doğrultusunda elektrik ve su bağlanabileceği bildirildi.
Raporların ardından üyelerin konu ile ilgili sorularını İl Özel İdaresi İmar ve Yapı İşleri Daire Başkanı Ömer Faruk Gündoğar cevaplandırdı. Raporlar geldiği şekliyle kabul edilirken, köy yerleşik alan sınırlarının belirlenmesine yönelik çalışmanın İl Özel İdare tarafından yapılması, tip proje hazırlanarak bina yapımında kullanmak isteyen vatandaşlara bu projenin verilmesi, 2004 yılı öncesi yapılarla ilgili olarak yapılacak işlerin muhtarların kayıtlarına göre yapılması, Cihanbeyli İlçesi Sığırcık köyü, Hüyük İlçesi Değirmenaltı Köyü ve Meram İlçesi Gökyurt Köyü’nde köy yerleşik alanı ile ilgili inceleme yapılması ve broşür bastırılarak muhtarlara ve İl Genel Meclisi üyelerine dağıtılmasına karar verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.