Kredi kartıyla kurban alınabilir mi
FAİZLİ OLURSA GÜNAHA GİRMİŞ OLUR
Yaman, "Kredi çekerek ya da borçlanarak kurban kesmek dinen uygun değil" dedi. "Kurban, zorunlu ihtiyaçları ve borçları dışında belirli miktarda mala sahip olan kişiye vaciptir" diyen Yaman, "Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka elinde 80.18 gram altın veya bunun değerinde para veya eşya bulunan kişi dinen zengin sayılır ve kurban keser. Bu miktarda bir mala sahip olmayan kişinin kurban mükellefiyeti olmadığından etraftan borç alarak ne kendisini ne de başkalarını zor durumda bırakmasına gerek yoktur. Kaldı ki, bu borcu bankadan alacak olursa yani kredi çekerse, faiz verme yasağını işlediği için günaha bile girmiş olur. Maddi durumu iyi olmayan kişinin böyle yöntemlere başvurması yerine kurban kesmemesi daha uygundur" diye konuştu.
BAYRAM İÇİN KREDİ ALMAK DOĞRU DEĞİL
Bankalardan bayrami çin kredi almanın doğru olmadığını belirten Yaman, "Hangi adla ve amaçla olursa olsun banka kredisi kullanmak, faizli bir işlem yapmak demek olduğundan caiz ve meşru değildir. Faiz İslam’ın açık ve kesin yasaklarından biridir. Dolayısıyla bir Müslümanın faiz almak gibi vermesi de haramdır. Faiz almayı mubah hale getirecek bir durum yoktur. Ancak zaruret hali söz konusu olduğunda faiz vermek bazen mubah hale gelebilir. Zaruret de, kişinin gıda, giyim, barınma, ısınma, sağlık, ulaşım, eğitim gibi temel ihtiyaçlarını kendi öz imkânlarıyla veya etraftan alacağı faizsiz borçla yani karz-ı hasenle gideremediği durum demektir. İşte ancak böyle bir durumda faiz mubah hale gelebilir. Burada dikkat edilecek bir husus da bayram için yapılacak harcamanın gerçekten gerekli olup olmadığı ve bunun temel ihtiyaçlara dâhil olup olmadığıdır" diye konuştu.
KREDİ KARTIYLA KURBAN ALINABİLİR
Kredi kartıyla kurbanlık alınabileceğini söyleyen Yaman, "Kurban kesmekle mükellef olan şahıs, satın alacağı hayvanın bedelini peşin olarak verebileceği gibi, vadeli veya taksitli olarak da verebilir. Bu bağlamda bedelin kredi kartıyla ödenmesi kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak kredi kartı borcunu, ödeme tarihinde ödemek ve gecikmeden kaynaklanan faizli işleme düşmemek gerekir. Kredi kartı ile taksitli kurban alırken, taksit yapma karşılığında bankaya ilave bir ücret ödenmesi durumunda ise, kesilen kurban geçerli olmakla birlikte, faizli işlem sebebiyle ayrı bir günah söz konusu olur" şeklinde konuştu.
KURBANIN FİYATI ÖNCEDEN BELİRLENMELİ
"Fiyatı hayvan kesilip tartıldıktan sonra kesinleşmek üzere kurbanlık alımı caiz mi?" sorusuna da yanıt veren Yaman, sözlerini şöyle tamamladı: "Kurbanlık hayvan, kilo birim fiyatı belirlenmek suretiyle canlı olarak tartılıp alınıp-satılabilir. Ayrıca, toplumda herhangi bir aldatma, kargaşa ve ihtilafa yol açmayacak şekilde yaygın bir uygulama varsa, kurban edilmek üzere satın alınmak istenen hayvanın et birim fiyatı önceden belirlenmek şartıyla, kesildikten sonra eti tartılarak parasının ödenmesi yoluyla da satılabilir. Ancak bu şekildeki satışın geçerli olması için kesimden önce taraflar arasında akdin tamamlanması yani satım işleminin kesinleşip hayvanın müşterinin mülkiyetine geçmiş olması ve kesimden sonra aşağı-yukarı ne kadar et çıkacağının tahmini olarak zikredilmesi ve böylece etin miktarındaki ve dolayısıyla hayvanın fiyatındaki belirsizliğin aldatmaya ve ihtilafa götürmeyecek şekilde giderilmesi gerekir. Bu arada henüz kesilmeden önce hayvan ölecek olursa müşterinin malı olarak telef olmuş sayılır. Satım sırasında tahminen belirlenen kilosu üzerinden satıcıya hayvanın bedeli ödenir."
KERİM ATICI merhabahaber.com
haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.