KSO Başkanı Kütükcü İhracat Rakamlarını Değerlendirdi
İhracat rakamlarını değerlendiren Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Mart ayında Konya ihracatının 2015’in ilk 2 ayına göre bir toparlanma eğilimi gösterdiğini, ancak ihracatta parite ve küresel ekonomideki durgunluktan kaynaklı kayıpların devam ettiğini söyledi.
Dün açıklanan büyüme rakamlarının ardından bugün de Türkiye’nin Mart ayı ihracat rakamları belli oldu. Konya ihracatının 2015 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10.2 düşerek 353 milyon 516 bin dolar olarak gerçekleştiği bilgisini paylaşan KSO Başkanı Kütükcü, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ve Konya’da da parite kaynaklı ihracat düşüşleri yaşanmaktadır. Ayrıca AB’de yaşanan belirsizlikler ve Ortadoğu coğrafyasında dinmek bilmeyen karışıklıkların da ihracatımız üzerindeki negatif etkisi devam etmektedir. 2015 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’nin ihracatı yüzde 6.8 gerileyerek 35 milyar 816 milyon dolar olurken, Konya Ocak ayında 119 milyon 109 bin dolar, Şubat’ta 112 milyon 426 bin dolar, Mart’ta ise 121 milyon 982 bin dolar ihracat gerçekleştirmiştir. Mart ayında toparlanma eğilimi gösteren Konya ihracatındaki bu toparlanmanın önümüzdeki aylarda artmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
İLK ÇEYREKTE CEZAYİR İKİNCİ SIRAYA YERLEŞTİ
Konya’nın 2015’in ilk çeyreğinde en fazla ihracat yaptığı pazarlar hakkında bilgi veren Başkan Kütükcü, “2015’in ilk çeyreğinde Irak yüzde 26.3’lük düşüşe rağmen Konya ihracatındaki liderliğini korumaktadır. Cezayir yüzde 150.4’lik bir ihracat artışıyla ihracatımızda ikinci sıraya yükselmiştir. Sırasıyla Almanya, Suudi Arabistan ve İran da ihracat pazarlarımızda ilk 5’te yer almaktadır. İlk çeyrekte 353 milyon 516 bin dolar ihracat yapan şehrimiz Türkiye ihracat sıralamasında 14’üncü sırada yer almaktadır” dedi.
MAKİNE İMALAT SANAYİ İHRACATIN LİDERİ
Açıklamasında ilk çeyrekte Konya’nın Türkiye ihracatına yüzde 1’lik katkı verdiğini belirten Kütükcü, “Bu dönemde Konya’nın ihracatında 94 milyon 757 bin dolarla makine imalat sanayi birinci sırada, 68 milyon 809 bin dolarla otomotiv yan sanayi ikinci sırada, 55 milyon 234 bin dolarla hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü üçüncü sırada yer almıştır. Bu üç sektörün Konya’nın toplam ihracatı içindeki payı yüzde 62’dir. Ayrıca Konya’da ilk çeyrekte ihracatını en fazla artıran sektör ise yüzde 152 ile tekstil ve hammaddeleri sektörü olmuştur” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.