KTO, Şubat Ekonomik Göstergeler Bülteni’ni Yayınladı
Konya Ticaret Odası (KTO), 2016 yılı Şubat ayı Konya Ekonomik Göstergeleri Bülteni’ni yayınladı.
Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya ekonomisinin aylık analizinin yapılığı Konya Ekonomik Göstergeleri Bülteni’nde yer alan verileri değerlendirdi. Konya Perakende Güven Endeksini (KOPE) değerlendiren KTO Başkanı Selçuk Öztürk, “Şubat 2016’da TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) -5 puan değerini alırken, KOPE 1,3 puan değerini aldı. KOPE, geçen yılın aynı dönemine göre 3,5 puan, TEPE 3,6 puan azaldı. KOPE’de bir önceki aya göre ise 2,6 puan azalma gözlendi. Konya perakendesi, şubat ayında Türkiye genelinden daha iyi performans gösterdi. Konya’da faaliyet gösteren perakendecilerin Şubat ayında yüzde 48,3’ü önümüzdeki 3 ayda satışlarının artmasını beklerken, satışlarının düşmesini bekleyenlerin oranı yüzde 18,7 düzeyinde oldu. Satışlarında bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 33 olarak belirlendi. Konya’da perakende sektöründe şubat ayında en iyi performansı motorlu taşıtlar sektörü sergiledi. Bu sektörü yiyecek, içecek ve tütün ürünleri sektörü takip etti. Bu 2 sektörde artış ortalamanın üzerinde gerçekleşti. En fazla düşüş ise bakkal, market ve büyük mağazalar sektöründe gözlendi” dedi.
Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi’nin geçen aya göre yükseldiğini kaydeden Başkan Öztürk, “Endeks geçen aya göre 3 puan yükselirken, geçen yıla göre 10,6 puan düşerek -3,3 puan değerini aldı. Türkiye genelini temsil eden Hizmetler Sektörü Güven Endeksi ise Şubat 2016’da geçen aya göre 1,9 puan yükselirken, geçen yıla göre 10,3 puan düşerek -10,5 puan değerini aldı. Şubat ayında Türkiye genelinden daha iyi performans sergileyen endeks değerinin bir önceki aya göre yükselmesinde en çok, gelecek 3 ayda verilecek hizmetlere olan talep beklentisindeki artış etkili olmuştur. Şubat 2016’da Konya’da hizmetler sektöründe faaliyet gösteren firmaların yüzde 48’i önümüzdeki 3 ayda verdikleri hizmetlere olan talepte artış beklerken, yüzde 15’i talepte düşme beklediklerini ifade etti. Şubat ayında Konya’da hizmetler sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında, sağlık işleri ve sosyal hizmetler sektörünün en iyi performans gösteren sektör olduğu görüldü. Endeks değerine göre bir önceki yıla göre gözlenen azalmanın en yüksek olduğu sektör ise eğitim sektörü oldu. Şubat ayında hizmetler sektöründe faaliyet gösteren firmaların yüzde 36,7’si faaliyetlerini kısıtlayan temel etmenin talep yetersizliği olduğunu dile getirmiştir. Firmaların yüzde 27’si finansal kısıtların, yüzde 18,3’ü diğer faktörlerin, yüzde 4,7’si işgücü eksikliğinin ve yüzde 0,7’si materyal veya ekipman eksikliğinin faaliyetlerini kısıtladığını vurgulamıştır. Faaliyetlerini kısıtlayan hiçbir şeyin olmadığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 12,7 olmuştur” ifadelerini kullandı.
Öztürk, şöyle devam etti: “Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Şubat 2016’da geçen aya göre yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Endeksin denge değeri, geçen yılın aynı dönemine göre 11,3 puan düşerken, geçen aya göre 5,8 puan yükseldi ve -19,5 puan değerini aldı. Şubat 2016’da Türkiye genelini temsil eden inşaat sektörü güven endeksi -14,1 puan, AB-28’i temsil eden endeks ise -15,4 puan değerini aldı. Faaliyetleri kısıtlayan faktörler dile getirilme sıklığına göre ele alındığında Şubat 2016’da firmaların en çok hava şartlarından şikayet ettiği görülmüştür. Bu dönemde hava şartlarından şikayet eden firmaların toplam içindeki payı yüzde 30’dur. Dile getirilen diğer kısıtlar ise finansal kısıtlar yüzde 20,5, talep yetersizliği yüzde 20, materyal veya ekipman eksikliği yüzde 15, işgücü eksikliği yüzde 7 şeklindedir. Firmaların yüzde 1’i ise faaliyetlerini kısıtlayan hiçbir şey olmadığını belirtmiştir” dedi.
Bültenin tamamına Konya Ticaret Odası’nın internet adresi www.kto.org.tr’den ulaşabileceği belirtildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.