KTO'da 2015'in İlk Meclis Toplantısı Gerçekleşti
Meclis Başkanı Ahmet Arıcı’nın yönettiği Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda Kredi Kayıt Bürosu ve Findeks Finansal Hizmet Platformu hakkında meclis üyeleri bilgilendirildi.
KKB Finans Dışı Sektörler ve Bireysel Müşteriler Müdürü Serkan Siyasal “Çek Sorunları, Alacak Riskleri ve Kredi Kayıt Bürosu" konulu sunumunda “Risk Raporu ve Çek Raporlarında yer alan kredi notları ile ticari ve finansal risk tek bir not ile takip edilebiliyor. Risk Raporu’nda yer alan KKB Kredi Notu kişilerin tüm kredileri, kredi kartları ve kredili mevduat hesaplarındaki güncel ve geçmiş kullanım bilgilerinin değerlendirilmesiyle oluşuyor ve kişilerin finansal performansı 1 ile 1900 arasında derecelendiriliyor. Çek Raporu’nda yer alan Çek Endeksi ise geçmiş çek ödeme performanslarından oluşuyor ve risk 0 ile 1000 arasında derecelendiriliyor. Bankalardaki kredi ve çek ödeme performanslarının göstergesi olan notlar yükseldikçe risk azalıyor; düştükçe risk artıyor. KKB Kredi Notu, Kredi Kayıt Bürosu’nun veri ambarında yer alan ödeme davranışları üzerinden hesaplanıyor. KKB Kredi Notu derecelendirmesi temel olarak, kişilerin gelecekteki borçlarını ödeyebilme olasılığını ortaya koyma özelliği ile kişilerin finansal ve ticari hayatını kolaylaştırıyor. KKB Kredi Notu, 1’den 1900’e kadar derecelendirilmekle birlikte, notun 1 olması en yüksek riski, 1900 ise en düşük riski temsil ediyor. Kişinin geri ödemelerinde gecikme ve kanuni takip durumlarının olması, yüksek borçlu konumda bulunması gibi sebepler KKB Kredi Notu’nu düşürüyor. KKB Kredi Notunu öğrenmek için, www.kkb.com.tr web sitesine üye olarak E-Rapor Sistemi üzerinden Risk Raporu’nu almak yeterli oluyor” diye konuştu.
Meclis konuşmasında gündemdeki konular ile KTO’nun son bir aylık faaliyetlerini değerlendiren Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, “2014 yılını 1,511 milyon dolar ihracatla kapattık. 2014 yılının tamamında Türkiye’nin ihracatı yüzde 4 artarken Konya bu dönemde yüzde 9 oranında ihracat artışı ile 1,5 milyar dolar barajını aştı. 1,600 milyon dolar ihracat yapacağımıza yönelik bir tahminimiz bulunmaktaydı. Yılsonu rakamının beklentimizin altında gelmesi, tüm Türkiye’nin Irak pazarında yaşamış olduğu kayıp ile Konya’nın da Irak pazarında yaşadığı kayıptır. Bununla birlikte Suriye pazarında yaşanılan sıkıntılar, İran ve Rusya’da yapılan devalüasyon diğer etkenlerdir. Hedefimiz 2016 yılında 2 milyar dolar ihracat barajını aşmaktır. Bunun için Oda olarak ihracatçılarımın pazarlarını genişletmek için çalışacağız. Otomotiv yedek parça sektöründe Cezayir ve Fas’ta B2B organizasyonunun çalışmalarına devam ediyoruz. Ayrıca Makine sektöründe Güney Amerika pazarına açılmak amacıyla Şili-Peru-Kolombiya’da Ekonomi Bakanlığı destekli B2B için ön hazırlıklarımıza başladık. 2015’te yurt dışı fuar organizasyonlarına da ağırlık vereceğiz. Bununla birlikte 8 programda düzenlediğimiz dış ticaret eğitimlerimiz de tamamladık. Diğer taraftan 30 meslek komitemizde istişare toplantılarımızı tamamladık. Üyelerimizin sektörel sorunlarını tespit etmek ve çözüm üretmek noktasında isitşare toplantılarımız son derece faydalı olmaktadır” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.