KTO’da Meslek Komiteleri İstişare Toplantıları Sürüyor

KTO’da Meslek Komiteleri İstişare Toplantıları Sürüyor
Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından sektörel sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin oluşturulması amacıyla düzenlenen meslek komiteleri istişare toplantıları yoğun katılımla devam ediyor.Döküm sekt...

Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından sektörel sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin oluşturulması amacıyla düzenlenen meslek komiteleri istişare toplantıları yoğun katılımla devam ediyor.

Döküm sektörü temsilcilerinin yer aldığı 30. Meslek Komitesi İstişare Toplantısı KTO Başkanı Selçuk Öztürk, KTO Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Erkuş, KSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Acar, meslek komiteleri üyeleri ve komiteye bağlı çok sayıda Oda üyesinin katılımıyla gerçekleştirildi.

KTO Başkanı Selçuk Öztürk, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, gündemdeki ekonomik konular ve sektör ile ilgili değerlendirmede bulundu. Başkan Öztürk, “30. Meslek Komitemiz, sektörleri ve üyelerimiz ile ilgili yoğun çalışmaları olan bir komitemiz. Toplantı vesilesi ile komitemizden bir araya geldiğimiz üyelerimizle sorunları ve çözüm önerileri hakkında görüş alışverişinde bulunacağız. Döküm sektörü hem şehrimiz hem de ülkemiz için çok önemli bir sektör. Ülkemiz döküm üretiminde Dünya ve Avrupa çapında güçlü bir ülke konumunda. Döküm sektörünü sanayinin dinamiklerinden biri olarak görmekteyiz. Bir çok sektöre yarı mamül üreten sektörümüz sanayimizin gelişimi açısından önem taşımaktadır. Bu açıdan şehrimizin güçlü olduğu döküm sektöründe daha da gelişmesini istiyoruz. Sektörün gelişimi için Konya’da düzenlediğimiz döküm fuarını marka fuar haline getirmeliyiz. Tarım fuarının, Konya tarım sektörünün gelişimine sağladığı katkının benzerini dökümcülükte de görebiliriz. Fuar sayesinde sektörün büyümesi daha da hızlanmaktadır. Güçlü olduğumuz döküm sektöründe, sektör temsilcilerinin katkısıyla marka fuar yapabilmeliyiz. Ayrıca kuracağımız Mesleki Eğitim Merkezi’nde döküm atölyesi kurmaya planlıyoruz. Bu çalışmalarımıza sektörün daha aktif katılımını bekliyoruz. Hem fuar hem de mesleki eğitim konularında sektör temsilcilerimizin vereceği destek bizlerin daha faydalı faaliyetler yapmamızı sağlayacaktır. Bu da sektörün gelişimi için önemli katkı olmaktadır” dedi.

30. Meslek Komitesi adına konuşma yapan Komite Başkanı İsa Özgençoğlu da, “Konya Ticaret Odası yönetimine, meslektaşlarımızla bir araya gelerek onların sorunlarını dinleyebileceğimiz istişare toplantısını düzenlemelerinden dolayı teşekkür ederim. Komitemize bağlı üyelerimiz, sektörleri ile ilgili her türlü talep ve önerilerini bizlere iletirlerse Komite olarak Yönetim Kurulumuzla birlikte çalışma gerçekleştiririz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından söz alan katılımcılar, “Türkiye’de 1,5 milyon ton döküm üretilmektedir. Konya’da üretilen 300 bin ton ile Türkiye’nin toplam üretiminin 5’te 1’ini karşılamaktadır. Sektör şehrimizde hızlı gelişmektedir. Döküm sektörünün en önemli sıkıntılarından biri yeni yatırımlar için arazi temini gelmektedir. Sektörün geniş sahalara olan ihtiyacı bulunmaktadır. Sanayi arazilerinin bedellerinin çok yükselmesi nedeniyle dökümhane yatırımları neredeyse imkansız hale gelmektedir. Sektörün diğer önemli bir sorunu ise nakliyedir. Gerek hammaddelerin gerek mamulün nakliyesi önemli bir maliyet teşkil etmektedir. Demiryolu taşımacılığını geliştirilmesi ve etkin ve ucuz hale getirilmesi sektörün beklediği önemli bir atılım olacaktır. Setörde kalifiye eleman sıkıntısı ve çalışan elemanların sertifikalandırılması için usta öğretici sıkıntısı bir diğer sorundur. Sektörümüzün en önemli sorunu ise iş ve çalışma mevzuatlarının ağırlığıdır. İş güvenliği mevzuatı ağır cezalar içermektedir. Denetimlerin sektörden gelen uzmanlarca yapılması gerekmektedir. Kıdem tazminatı ise işverenin yeterli sayıda işçi çalıştırmasına engel olmaktadır” diyerek sorunlarını dile getirdi.

Başkan Öztürk de, sektör temsilcilerinin ortak hareket ederek dökümcülükle ilgili mevzuat çalışması yapmaları gerektiğini, Oda olarak bu çalışmaya destek vereceklerini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.