KTO’da Meslek Komiteleri İstişare Toplantıları Sürüyor
Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından sektörel sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin oluşturulması amacıyla düzenlenen meslek komiteleri istişare toplantıları devam ediyor.
Plastik sektöründen temsilcilerin yer aldığı 39. Meslek Komitesi’nin istişare toplantısı KTO Başkanı Selçuk Öztürk, Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Emin Gürbüz, komite üyeleri ve komiteye bağlı oda üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. KTO Başkanı Selçuk Öztürk, toplantının açılışında yaptığı konuşmada gündemdeki ekonomik konular ve sektör ile ilgili değerlendirmede bulundu. Başkan Öztürk, “Plastik sektörü ülkemizde ve dünyada hızla gelişen ve giderek bu gelişimini ilerletecek olan bir sektördür. Ülkelerin büyüme hızından daha hızlı büyüyen plastik sektörü büyük bir potansiyele sahiptir. Türk plastik sanayisinin dünya plastik sektörü içindeki payı yüzde 1,6 düzeyindedir. Diğer taraftan Türkiye, plastik işleme kapasitesi ile Avrupa’da İspanya’dan sonra 6. sırada yer alıyor. Plastik sektörü Türkiye’de en hızlı büyüyen sektörler arasındadır. Plastik sektöründe çoğu küçük ve orta ölçekli firmalar olmak üzere 14 bin civarında firma faaliyet göstermektedir. 250 bin kişiye istihdam sağlayan plastik sektöründeki 14 bin civarındaki firmanın yüzde 63’ü mamul üreticisidir. Türkiye plastik sektörü için 2023 yılında 18 milyar dolarlık ihracat öngörülmüştür. Bu ihracat rakamına ulaşabilmek için makine-teçhizat yatırımına devam edilecektir. Plastik sektörü Konya’nın sektörel destekleri arasında yer almamaktadır. Böylesine önemli sektörlerde şehrimizin teşvik alması için yeni teşvik sistemine yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. Bununla birlikte Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ya da plastik üretimini de kapsayacak şekilde Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile sektörün teşvikten yaralanması sağlanabilir. Genel anlamda biz tüm imalatçı sektörlerimiz için İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmasının faydalı olacağını düşünüyoruz” dedi.
39. Meslek Komitesi adına konuşma yapan Meclis Üyesi Yahya Koç da, “Odamızın düzenlemiş olduğu istişare toplantıları ile hem ülke ve Konya ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunma, hem de meslektaşlarımızın sorunlarını dinleme fırsatı buluyoruz. Son derece önemli olan toplantıyı düzenlemelerinden dolayı oda yönetimine teşekkür ediyoruz. Komitemize bağlı üyelerimiz, sektörleri ile ilgili her türlü talep ve önerilerini bizlere iletirlerse Komite olarak Yönetim Kurulumuzla birlikte çalışma gerçekleştiririz” şeklinde konuştu.
Toplantıda söz alan üyeler tarafından, sektörde büyük oranda eleman bulma sıkıntısının yaşandığı, sanayinin genelinde bu sorunun olduğu, İŞKUR’a müracaatta bulunan işsizlerin sanayide çalışmak istemedikleri ifade edildi. Sorunun diğer sektörler tarafından da sıklıkla gündeme getirildiğini ifade eden KTO Başkanı Selçuk Öztürk, “Konya’da işsizlik yüzde 5’in altında. Merkez ilçeleri değerlendirirsek yüzde 4’ün de altındadır. Bu sebeple sanayimiz eleman sorunu yaşamaktadır. Sorunun kalıcı çözümü için ilçelerimizden göç almalıyız. Konya’nın nüfus olarak dengeli ve kontrollü büyümesi için ilçelerimizden göç almalıyız. İlçelerden merkeze göçü gerçekleştirecek projeler üzerinde çalışılması gerekmektedir. Öneri olarak söyleyebiliriz ki; demiryolu hattı olan ilçelerimizden banliyö ulaşımı ile günübirlik işçinin gelmesi sağlanabilir. Bunun için Büyükşehir Belediyemizle görüşüyoruz” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.