KTO’da Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Semineri

KTO’da Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Semineri
Konya Ticaret Odası (KTO) ve Mesleki Yeterlilik Kurumu işbirliği ile “Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu” bilgilendirme semineri düzenlendi.KTO Konferans salonundaki seminere, Mesleki Yeterlilik K...

Konya Ticaret Odası (KTO) ve Mesleki Yeterlilik Kurumu işbirliği ile “Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu” bilgilendirme semineri düzenlendi.

KTO Konferans salonundaki seminere, Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan Uzman Yardımcısı Mustafa Özgen’in konuşmacı olarak katıldı. İnşaattan enerjiye, otomotivden metal sektörüne 40 meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunun Mayıs ayında başlayacağını belirten Özgen; “Mayıs ayı itibariyle 40 meslek dalında belgesi olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır. Bu süreçle ilgili kanun-mevzuat hükümleri, işverene ve çalışana düşen yükümlülükler, cezai durumlar, sınav ve belgelendirme süreci ile ilgili bilgilendirmeler yapmaya devam ediyoruz” dedi.

Özgen şunları söyledi;

“İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 04 Nisan 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilerek 6645 sayılı kanun numarası ile yasalaştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 25/05/2015 tarihinde yayımlamış olduğu ilk tebliğ ile 40 meslekte belge zorunluluğu başlatılmıştır. Bu kapsamda söz konusu tebliğ ekindeki listede belirtilen mesleklerde Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale getirilmiştir. İşbu Tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra (25 Mayıs 2016) MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler bu mesleklerde çalıştırılamayacaktır. Kanuna göre; “Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır. Bakanlık Tebliğinde yayımlanan 40 meslekte başlayan belge zorunluluğunun ilk aşamada Bakanlar Kurulu’nun belirlediği ücret tarifesi listesinde yer alan 106 meslekte devam etmesi sonrasında ise tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan mesleklerin tamamında uygulanması planlanmaktadır.”

Özgen, Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale gelen ve 25 Mayıs 2016 tarihi itibariyle denetimlere tabi olacak mesleklerin, Ahşap Kalıpçı, Alçı Levha Uygulayıcısı, Alçı Sıva Uygulayıcısı Alüminyum Kaynakçısı, Bacacı, Betonarme Demircisi, betoncu, Çelik kaynakçısı, Direnç kaynak ayarcısı, Doğal Gaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli, Doğal Gaz Çelik Boru Kaynakçısı, Doğal Gaz Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli, Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı, Doğalgaz işletme bakım operatörü, Duvarcı, Endüstriyel boru montajcısı, Hidrolik-Pnömatikçi, Isı yalıtımcısı, Isıtma ve Doğal Gaz İç Tesisat Yapım Personeli, İnşaat Boyacısı, İskele Kurulum Elemanı, kaynak operatörü, makine bakımcı, Otomotiv Elektromekanikçisi- Mekanikçisi, Otomotiv Montajcısı, Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı, Panel Kalıpçı, Plastik Kaynakçısı, Seramik Karo Kaplamacısı, ses yalıtımcısı, sıvacı, Su yalıtımcısı, Tünel kalıpçı, yangın yalıtımcısından oluştuğunu söyledi.

Belirlenen 40 meslek dalının dışında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 24 Haziran 2015 tarihinde yayımladığı ifade eden Özgen, “Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği”nin 14. maddesi kapsamında Asansör Bakım ve Onarımcısı meslek dalında da Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale gelmiştir. Teknik bakım personelinin; meslek lisesi mezunu yada ustalık/kalfalık belgesine sahip olsalar dahi MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olmaları gerekecektir” diye konuştu.

Bireyler Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarında teorik ve uygulamalı sınavlara girerek başarılı olmaları halinde Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanacaklarını belirten Özgen, mesleki yeterlilik belgelerine teşvikler sağlandığını, teşvikten sadece sınavlarda başarılı olarak belge almaya hak kazananların yalnızca bir kez yararlanabileceğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.