Kur’ân Muhatabına Güzel Ahlak ve Karakter Kazandırıyor

Kur’ân Muhatabına Güzel Ahlak ve Karakter Kazandırıyor
Röportaj: Ziya Gündüz

Her Çarşamba akşamları gençlerle Üsküdar Özgür- Der Şubesinde bir araya gelen, Kurani Hayat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Şahin Erdeğer ile “Kur’an Halkaları” üzerine konuştuk.  Erdeğer, “Çalışmamız bir Kur’an halkası, Vahiy sofrası.  Şayet Kur’an’ın nasıl konuştuğunu kavrayabilirsek, O’nun bize ne demek istediğini en azından ne demediğini anlayabiliriz” dedi. 

Uzun süredir gençlerle her Çarşamba Üsküdar’da, Kur'an’nın Nüzul sırasına göre, Kur’an’ı anlama çalışmalarınız var. Bu çalışmalarınızın fikriyatı nasıl doğdu. Kısaca bize bunun doğuş serüveninden söz eder misiniz?

Daha önce İzmit’te yine bir grup genç kardeşimizle, Kur’an Nesli Dergisi’ni çıkartmıştık. Ayrıca Haksöz ve Akabe Vakfı gibi Kur’an merkezli yapıların da içerisinde birçok Kur’an halkası ve dersine ya iştirak etmiş ya da organize etmiştik. Farklı kesimlerden, Kur’ân’ı anlamak için buluşan gençlerin talepleri üzerine, bahsini ettiğim tecrübelerden de hareketle Üsküdar’da bu Kur’an çalışmasını başlattık. 

HEDEFİMİZ KUR’ÂN’IN SÖYLEM, DİL VE ÜSLUP ÖZELLİKLERİNİ TANIMAKTIR.

Bu, Kur’an derslerinin temel amacı nedir?

Kur’ân kitap olmasının yanında hitâptır. Öncelikli hedefimiz Kur’ân’ın söylem, dil ve üslup özelliklerini tanımaktır. Çalışmamız bir Kur’an halkası, Vahiy sofrası.  Şayet Kur’an’ın nasıl konuştuğunu kavrayabilirsek O’nun bize ne demek istediğini en azından ne demediğini anlayabiliriz. Kur’an’ın gündem etmediği konuları, Kur’an’a yükleyip onu konuşturmayız. Biz, kendi önyargılarımızı Kur’an’a söyletmemeliyiz, Kur’an’ı dinlemeliyiz.

KUR’ÂN KİTAP OLMASININ YANINDA HİTÂPTIR.

Peki, Kur’an buluşmalarınız da ki hedef nedir?

Kur’an buluşmalarımızın temel hedefi Kur’an’ı kendi nüzul ortamı bağlamında anlamak. Nüzul sürecinde Resulullah’ın yürüttüğü mücadelede Vahiy nereye oturuyor? Bu soruya cevaplar aramak. Böylelikle önümüze Nüzul ortamında Kur’ân gündemleri çıkıyor. Birçok meselenin Nüzul döneminden sonra ortaya çıkan başka tarihsel bağlamlarda doğduğunu ve sonradan Kur’an’a söylettirildiğini görüyoruz. O meseleler kendi içlerinde anlamlı olabilirler. Ama Kur’an o meseleden mi bahsediyor? Asıl aradığımız şey bu. Vahiy Resulullah’ı ve arkadaşlarını nasıl eğitti. Hangi kavramlar nasıl gelişim gösterdiler, Kur’an neleri önceledi neleri önemsedi ve bizden de neleri öncelememizi istiyor?

Tabi burada bitmiyor. Kur’an’ın gündemlerini tespit ettikten sonra bugün bizim gündemlerimizle ilişkisi nedir? Bunları da konuşuyoruz. Sonuçta Kur’an nüzul bağlamına konuşan ama bugüne de söz söyleyen evrensel bir Kitap…

ÇALIŞMAMIZ BİR KUR’AN HALKASI, VAHİY SOFRASI.

Derslerde hoca öğrenci ilişkisi mi var, yoksa hep birlikte mi fikir alış verişi yapılıyor?

Hayır. Çalışmamız bir Kur’an halkası, Vahiy sofrası. Burada hiyerarşik bir dikte, ast-üst ilişkisi yok. Çalışmayı koordine eden ve yönlendirme görevini şahsım üstleniyor. Ancak giriş sunumum oluyor. O sunum esnasında aktif biçimde diğer kardeşlerimiz de katılım sağlıyorlar. Bazen sözü diğer kardeşimiz alıp devam ediyor. Yani doğal seyrinde ilerliyor.

Kur’an derslerinde, neler yapıyorsunuz. Kur’an’ı anlamak için nasıl bir yol izliyorsunuz?

Nüzul sıralamasına göre ilgili bölümü okuyoruz. Önce ilk dönem  (Hicri 1 ve 2. Yy’lara ait) tefsirlere ve dil/lügat eserlerine başvuruyoruz. Sonra da Siyer’de hangi döneme denk geldiğini tespit ediyoruz. Kur’an Arap Örfüne, Kitab-ı Mukaddes’e ya da arkeolojiye, doğa bilimlerine atıf yapıyorsa onlara da müracaat ediyoruz. Şayet ayet ibadet alanında uygulamaya yönelikse konuyla ilgili mütevatir bir Nebevi uygulama/sünnet var mı onu da dikkate alıyoruz. Bütün bu hazırlıkların yanı sıra konuyla ilgili yapılmış emek mahsulü/kaliteli meal ve tefsirleri de dersimizde kullanıyoruz. Tüm bunları karşılaştırmalı bir disiplinle yapıyoruz. Böylelikle tek bir kişiye, yoruma ya da kaynağa mahkûm etmiyoruz kendimizi.

ETKİNLİKLERİMİZİ SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN DE DUYURUYORUZ.

İsteyen herkes bu derslere katılabilir mi, yoksa bir şartı var mı?

İsteyen herkes katılabilir ancak zaman ve yer sebebiyle henüz sadece erkek kardeşlerimizle dersimizi yapabiliyoruz Daha geniş salonlarda ve uygun vakitlerde hanım kardeşlerimizle de çalışmayı büyütmeyi planlıyoruz. Şu an Özgür-Der’in Üsküdar Şubesi’nde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Her Çarşamba akşamı, kapımız tüm erkek kardeşlerimize açık. Etkinliklerimizi sosyal medya üzerinden de duyuruyoruz.

Derslerinizde gördüğüm kadarıyla daha genç kardeşlerimiz var. Neden daha çok gençlerden oluşuyor ders halkası?

Özel bir yaş aralığı şartımız olmadı. Ama genelde gençler rağbet gösteriyorlar. Tabi bir de hiçbir zaman gençliğini kaybetmeyen ağabeylerimiz var. Onlar da çalışmamızın ana unsurları…

GENÇLERİ ÖZELLİKLE FİLİSTİN, SURİYE VB. KONULARDA İNSANİ YARDIM ÇALIŞMALARINA TEŞVİK EDİYORUZ.

Bu çalışmalarla birlikte gençlere yönelik başka projeleriniz var mı, varsa bunları da bizimle paylaşır mısınız?

Çalışmalarımıza katılan gençler aynı zamanda farklı sivil toplum kuruluşlarında yer alıyorlar. Gençleri özellikle Filistin, Suriye vb. konularda insani yardım çalışmalarına teşvik ediyoruz. Ümmetin ortak sorunlarına hassas olunması gerektiğinin altını çiziyoruz. Çalışmamız farklı cemaatlerden, yapılardan ya da sadece birey olanlardan oluşuyor. Bu arkadaşlarımızla ortak noktamız ortak bir “Din Usulü”dür. Ortak Tevhid akidesidir. Ortak usulde aynileşenler farklı organizasyonlar, yapılar içerisinde aynı ilkeleri savunabilirler.

KUR’ÂN MUHATABINA BİR AHLAK/KARAKTER KAZANDIRIYOR.

Bu, Kur’an çalışmalarınızdan beklentileriniz nelerdir, ileriye dönük ne gibi projeleriniz var?

Kur’an çalışmamızda yakın vadede katılımcılar arasında Kur’ânî, dengeli bir bilinç oluşturmak var. Şahsım başta olmak üzere bu buluşmalardan çok şey öğreniyoruz. İnşallah yaşamımızda da tatbik imkânı buluruz. Kur’ân muhatabına bir ahlak/karakter kazandırıyor. O ahlaka layık kişiler olabilmeliyiz. İleriye dönük hedeflerimiz arasında da bu buluşmalardan ortaya çıkan sonuçları kaleme dökmek var. Belki de bir siyer eksenli meal-tefsirin/Kur’an gündemleri çalışmasının ilk adımları olabilir bu.

Ders halkasını bir bitiş tarihi var mı?

Çalışmamızın ilk hedefi tüm mushafı bitirmek. 2 yıldır henüz Mekke Döneminin sonlarına yeni gelebildik. Yaz mevsiminde ara veriyoruz onun dışında her Çarşamba istisnalar haricinde devam ediyoruz.

KUR’ÂN SÜNNETİ VE SİYERİ ANLAMAMIZDA İLK VE EN SAĞLAM TARİHİ KAYNAKTIR.

Son olarak konuyla ilgili neler söylemek istersiniz?

Kur’ân sünneti ve siyeri anlamamızda ilk ve en sağlam tarihi kaynaktır. Aynı şekilde nüzul ortamı yani yaşanmışlık da Kur’ân’ın ne dediğini, Rabbimizin murad-ı İlahisini anlamamız için çok önemlidir. Karşılıklı bir etkileşim var. İnsanlar Sünnet denince sadece rivayet külliyatını anlıyor. Oysa Sünnet çok daha kapsamlı Nebevî bir yaşanmışlık bütünüdür. Kur’an o yaşanmışlık olmadan indî yorumlara açık hale gelir. Ama Kur’ânî ilkeler olmadan da o yaşanmışlıkta neyin doğru neyin yanlış olduğu ayırt edilemez. Bu sebepten Kur’ân’a yönelen öbeklerin dengeli, sağlıklı usuller geliştirmeleri, var olan usullerden faydalanmaları gerek. Asıl önemli olan da Kur’an’a akademik bir malzeme ya da mistik bir tüketim nesnesi muamelesi yapmamak. Bizler, Kur’ân eve nasıl yansır, nasıl adil, nazik, ahlaklı, medeni bir insan olurum diye okumalıyız. Okuduğumuz ayetler ayna olmalı yansıyan ışık ile şahsiyetimiz olgunlaşmalı, ciddiyet kazanmalı, medenileşmeliyiz… 

Hocam, bize zaman ayırdığınız için size teşekkür ediyorum.

Bende bize böyle bir imkân verdiğiniz için, size teşekkür ediyorum. 

haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.