Medicana "Patent Günleri"ne Ev Sahipliği Yaptı
Selçuk Teknoloji Transfer Ofisi Fikri Sınai Mülki Hakları Birimi faaliyetleri kapsamında düzenlenen Patent Günleri toplantılarının 25.’si KTO Karatay Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Medicana Hastanesi ve Konya Teknokent işbirliğiyle gerçekleştirildi.
Medicana Konya Hastanesi’ndeki programa, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, KTO Karatay Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neyhan Ergene, KTO Karatay Medicana Tıp Fakültesi Genel Müdürü Belgin Danış, doktorlar ve davetliler ile öğrenciler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan KTO Karatay Medicana Tıp Fakültesi Konya Hastanesi Genel Müdürü Belgin Danış, “Böyle bir sunum başlığını uzun bir süredir arzuluyorduk. Karatay Üniversitesi, Medicana Tıp Fakültesi Medicana Hastanesi bu dolu dolu geliyor ağza ve bundan çok memnunuz. Sanıyorum bundan sonrasında da iş birliği içinde olduğumuz üniversitemizin de ciddi destekleriyle bu tür toplantılara ev sahipliği yapacağız. Bu toplantı sayın rektör hocamın çok ciddi gayretleriyle gerçekleşti” dedi.
"ŞU ANA KADAR 250’NİN ÜZERİNDE PATENTİMİZ VAR"
Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu da, "Konya Teknokent olarak yaptığımız birçok işlevlerden biri de özellikle fikri sanayi haklar ve patent konusunda hem akademisyenleri hem özel sektördeki girişimci ruhlu yenilikçi insanları ortaya çıkarmak onların patentlerini desteklemek ve ticarileştirmektir. KTO Karatay Üniversitesi ile beraber Konya Teknokent’le beraber birçok etkinlik gerçekleştiriyoruz. Tabi Medicana Hastanelerinin KTO Karatay Üniversitesi’nin bünyesiyle beraber hareket etmesiyle beraber inşallah bu bir başlangıç olacak. Bundan sonra gerek patent konusunda gerek akademisyen özel sektör iş birliği konularında birçok etkinliği beraber belki bu salonda belki de başka salonlarda beraber yapacağız. Biz özellikle patent konusunda en çok geri dönüşüm aldığımız sektör tıp sektörü yani şu ana kadar 250’nin üzerinde patentimiz var. Ve bunların birçoğun da pek çok doktor arkadaşımızın imzası var. Ben inanıyorum ki buradaki örnek başarı hikayelerini dinleyince sizlerde ‘ya benimde aklımda vardı, keşke bende baş vursaydım’ diye aklınıza gelecek” ifadelerini kullandı.
“EN KAPSAMLI PATENT DESTEK PROGRAMINI TEKNOKENT YÜRÜTÜYOR”
Konya Teknokent’in eski kurumu oluğunu belirten KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade ise, “Konya Ticaret Odası hem üniversiteye adını veren bir oda hem de Konya Teknokent’in ortaklarından bir tanesi dolayısıyla bu ortaklık son derece anlamlı. Ben iddia ediyorum; Türkiye’nin en kapsamlı patent destek programını bu kurum yürütüyor en başarılı programını bu kurum yürütüyor. Patenti esas fikir aşamasından alıyor onu patent müracaatına esas belgelere dönüştürüyor süreci takip ediyor ve bu arada da ticarileşme konusunda da efor sarf ediyor" dedi.
Görevi devrettiğinde buluş sayısının 180 civarında olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sade, "Şu an buluş sayısı 250’yi bulmuş. Görevim süresince de dikkatimi en çok çeken buluşlar sağlık alanında yapılan buluşlar olmuştu. Patent günleri her ay farklı konuların ele alınması ile devam edecek. Organizasyonu yapanlara teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Avukat Mehmet Tanyeri “Fikri Sinai Mülki Haklar, buluş, patent ve patentlenebilirlik kriterleri hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Zekeriya Tosun da, “Sağlık Patentlerinde Bir Ticarileştirme Başarı Hikayesi” konulu sunumunu yaptı. Tosun sunumunda, “Plastik cerrahi her zaman inovasyona açık olan bir alandır. Bir şeyi ortaya koymak yeterli olmuyor, buluşlarınızı tescillemek de gerekiyor. Bir ürünün patenti alındığında fikri üretime dönüşüyor bununla birlikte sanayiye destek olarak üretime kaynak oluşturuyor” ifadelerini kullandı.
"BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KTO KARATAY’DA AÇILIYOR"
KTO Karatay Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Ceylan, “Sağlık Alanında Multidisipliner Çalışmalar ve Biyomedikal Mühendisliği” ve projeleri hakkında bilgi verdi. Yenidoğan Bakım Üniteleri için termal görüntüleme sistemi ve kemik hastalıklarının belirlenmesi üzerine bir sistem için çalışma yaptıklarını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ceylan, “Tıp ve mühendislik birbirinden faydalanan alanlardır. Medikal inovasyonda yazılım mühendisine de matematiğe de istatistiğe de ihtiyaç var. Mühendislik ve tıp fakülteleri uygun bir ortamda uyum içinde çalışmalarını gerçekleştirmeli” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Ceylan, KTO Karatay Üniversitesi’nde Türkiye’de bir ilk olacak olan Biyomedikal Mühendisliği Bölümü’nün açılacağı müjdesini de verdi.
Programın ardından katılımcılara plaket takdim edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.