Medıcana’da Klinik Vokoloji Kursu Yapıldı

Medıcana’da Klinik Vokoloji Kursu Yapıldı
Özel Konya Medicana Hastanesi, Klinik Vokoloji Kursuna ev sahipliği yaptı.Özel Konya Medicana Hastanesi’nde ses hastalıkları ve ses terapisi üzerine Konya’da hizmet veren kulak burun boğaz hastalıklar...

Özel Konya Medicana Hastanesi, Klinik Vokoloji Kursuna ev sahipliği yaptı.

Özel Konya Medicana Hastanesi’nde ses hastalıkları ve ses terapisi üzerine Konya’da hizmet veren kulak burun boğaz hastalıkları, baş ve boyun cerrahisi uzmanları ve diğer hekimlere yönelik KBB Uzmanı Prof. Dr. Kayhan Öztürk’ün başkanlığında Klinik Vokoloji Kursu düzenlendi. Bu kurs İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi İlter Denizoğlu’nun sunumlarıyla gerçekleştirildi, ses hastalıkları ve tedavilerindeki yenilik konuları ele alındı.

Öğretim Üyesi İlter Denizoğlu, "Ses kısıklığı sesin boğuk, kısık, pürüzlü, çatallı, dalgalı olması olarak tarif edilebilir. Ayrıca gün içinde seste değişiklik, konuşmada zorluk, boğaz ağrısı gibi şikayetler de olabilir. Genellikle sesin yoğun kullanıldığı meslek gruplarında (öğretmen, imam, çağrı merkezi çalışanları, şarkıcı, avukat) ses hastalıklarına daha çok rastlanır. Ses kısıklığı, üst solunum yolu enfeksiyonları, sigara ve reflü gibi irritasyona bağlı larenjit, öksürük ve yüksek sesle konuşma gibi travmatize durumlar, özellikle guatr ameliyatları gibi cerrahi müdahaleler, bazı nörolojik hastalıklar, iyi ya da kötü huylu tümörler nedeniyle oluşabildiği gibi, psikojenik (stres, depresyon) nedenlerle de ortaya çıkabiliyor" diyerek ses kısıklığı ve nedenleri hakkında bilgi verdi.

Denizoğlu, "Ses kısıklığı tedavisi, belirlenen patolojiye göre planlanır; enfeksiyoz, travmatik ya da cerrahi sonrası ses kısıklığının kalıcı olmaması ve ses tellerinde oluşan patolojinin gerilemesi için ses istirahati önemlidir. Enfeksiyon, alerji, larengofarengeal reflü, psikojenik ses kısıklığı gibi durumlarda medikal tedavi verilir. Bazı durumlarda ses telindeki lezyonun çıkarılması, ses tellerinde ki kapanma problemi gibi durumlarda cerrahi tedavi gerekebilmektedir" diyerek botoks uygulamasının da ses teli tedavi seçeneklerinden biri olduğunu vurguladı.

Klinik Vokoloji Kursu’nda, ses telinin nodüllerinde, fonksiyonel ses kısıklıklarında, tek taraflı ses telinin çalışmadığı durumlarda, nörolojik ses kısıklıklarında, fonocerrahi öncesinde ve sonrasında, ergenlik çağı ses problemlerinde ses terapisinin etkin olması da ele alındı.

Kurs sonrası katılımcı doktorlara sertifikaları verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.