Mesleğe bak mesleğe! Kız istemeye gittiler damadın mesleği şoke etti
Şanlıurfa Akçakale'de yaşayan telefon dolandırıcısı M.A.’nın, oğlu ile evlenmesi için kızını istediği kişinin, “Oğlumuz ne işle meşgul?” sorusuna, “Oğlumuz kontörcülük yapıyor, aylık geliri 15 bin TL’den aşağı düşmüyor. Daha yeni başladı ileride daha da iyi kazanacak. Geliri iyidir maşallah, kızınızı rahat ettirir” şeklinde cevap verdiği tespit edildi.
Türkiye’deki telefonla dolandırıcılık olaylarında, Şanlıurfa’nın merkez konumunda olduğu ortaya çıktı. Bu ilde birçok farklı dolandırıcılık şebekesinin birbirinden bağımsız olarak faaliyet gösterdiği saptanırken, şebekelerin önemli bölümünün de Akçakale’de bulunduğu anlaşıldı.
Telefon dolandırıcılığının özellikle Akçakale ve Şanlıurfa’nın bazı ilçelerinde itibarlı bir meslek olarak kabul edildiği kaydedildi. Bölgede telefon dolandırıcılığından “kontörcülük” olarak bahsedildiği ifade edilirken, “kontörcülük” yapan kişilerin aylık gelirinin 40 ila 50 bin TL arasında değiştiği kaydedildi.
Hocaları Ruslar
Akçakale’nin bu konuma ulaşmasının arkasında ise ilginç bir hikayenin bulunduğu ortaya çıktı. Akçakale’de özellikle işsiz gençlerin 2006 yılının yaz döneminde çalışmak üzere Antalya’daki otel, restoran ve eğlence mekanlarına gittikleri öğrenildi.
Akçakaleli gençlerin buraya tatil için gelen Rus “turistlerden” telefon dolandırıcılığı konusunda eğitim aldıkları belirtildi. Ülkelerinde de “tele dolandırıcılık” adını verdikleri telefon dolandırıcılığı işini yürüten Rus dolandırıcıların, burada kendilerine yakın gördükleri Akçakalelilere bu konuda kapsamlı dersler verdikleri kaydedildi. Rus dolandırıcıların da aradıkları kişilere, kendilerini istihbarat elemanı, polis ve savcı olarak tanıttıktan sonra isimlerinin terör veya mafya soruşturmalarında geçtiğini söyleyerek, bu soruşturmalardan isimlerinin çıkarılması için para talep ettikleri kaydedildi. Rus dolandırıcıların bu metodları ayrıntılı olarak Akçakaleli gençlere öğrettikleri belirlendi.
“Büyüyünce kontörcü olacağım”
Basın yayın organlarında sıklıkla gündeme gelen telefonla dolandırıcılık olaylarının, özellikle bölgedeki ilköğretim çağındaki çocukları kötü şekilde etkilediği ortaya çıktı. Öğrencilerin, kendilerine büyüdüklerinde ne olmak istediklerini soran öğrentmenlerine şok yaşatan cevaplar verdiği öğrenildi. Bazı öğrencilerin, öğretmenlerinin “büyüdüğünüzde hangi mesleği yapmak istiyorsunuz?” şeklindeki sorulara, “Öğretmenim büyüdüğümde kontörcü olmak istiyorum” şeklinde yanıt verdikleri kaydedildi.
Milliyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.