MÜSİAD Konya Şubesi Cuma Konferansları Sürüyor

MÜSİAD Konya Şubesi Cuma Konferansları Sürüyor
MÜSİAD Konya Şubesi Cuma Konferanslarında bu hafta, Günümüz Ticari Meselelerine Fıkhi Yorumlar konusu masaya yatırıldı.Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Hamdi Döndüren işadamlarına faiz, k...

MÜSİAD Konya Şubesi Cuma Konferanslarında bu hafta, Günümüz Ticari Meselelerine Fıkhi Yorumlar konusu masaya yatırıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Hamdi Döndüren işadamlarına faiz, kredi, kredi kartları ve bankacılık faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şube Başkan Vekili Mehmet Ali Korkmaz, “Hepimiz ticaretle uğraşan insanlarız ve iş hayatında pek çok sorunla karşılaşıyoruz. İslam dinine mensup işadamları olarak, ticaret hayatımızda dikkat etmemiz gereken en önemli konu kazancımızın helal yollarla elde edilmesidir. Bu noktada bizler de bu hafta ticari faaliyetlerimizle ilgili konuları fıkhi yönden değerlendirmek istedik” dedi.

Allah’ın rızası gözetilerek yapılan ticaretin ve çalışmanın ibadet olduğunu vurgulayarak konuşmalarına başlayan Prof. Dr. Hamdi Döndüren, “Müslümanlar olarak hayatımızın her anında olduğu gibi ticaret hayatımızı da İslami esaslara göre düzenlemek zorundayız. Müslümanlar olarak ticaret hayatımızda da kılavuzumuz Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim ve Peygamber Efendimizin Sünneti olmalıdır. Dini hassasiyeti olan işadamlarımızın aynı zamanda dini konularda da bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Günümüz ticari hayatında faiz konusu ile her an karşı karşıya kalabiliyoruz, bu nedenle ticaret yaparken helal ve haram konularına çok dikkat etmeliyiz. İnsanların temel geçim kaynağı olan malların gereğinden fazla stoklanması ve gereğinden fazla stokta bekletilerek piyasayı darda bırakacak noktaya gelmesiyle birlikte asıl fiyatının çok daha üzerinde satışının yapılmasının yasak olduğu bir dinin mensupları olarak ekonomik hayatımızda dikkat etmemiz gereken pek çok konu vardır. Bunların başında ise faiz konusu gelmektedir. Faiz, çok dikkat etmemiz ve Müslümanlar olarak kesinlikle uzak durmamız gereken bir konudur. Dinimizin kesin hükümlerle yasakladığı faiz konusu günümüz ticaret hayatında iş adamlarımızın karşısına sıkça gelmektedir. İçerisine faiz bulaşmamış, her yönüyle helal yollardan elde edilen kazanç, Müslümanlar olarak bizleri hem bu dünyada hem de ahiret dünyamızda mutluluğa eriştirecek ve kazancımızı artıracak en önemli etkendir. Müslüman tacirler olarak ticaretimizi Peygamber Efendimizin hassasiyeti ile yapmak zorundayız. Günümüz tüccarlarının ticari faaliyetlerini sürdürürken en fazla karşı karşıya geldikleri bir diğer konuda bankacılık işlemleridir. Bu noktada iki tür uygulama mevcut. Birincisi kapitalist sistemin özelliklerini taşıyan ve faizle çalışan bankalar, ikincisi de İslami esaslara dayanan katılım bankalarıdır. Katılım bankacılığı konusunda İslam ülkelerinde ciddi çalışmalar yapılıyor. Katılım bankacılığı İslami esasları temel alan, ticari faaliyetlerin faize bulaşmadan sürdürülmesini amaçlayan bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde katılım bankaları bireysel emeklilik, konut, işyeri, araç ve ticaret malı alımı gibi pek çok konuda hizmet vermektedir. Katılım bankacılığı konusunda devletimizin de çalışmaları mevcut. Yeni dönemde devletimizin öncülüğünde İslami esaslara göre hizmet veren bankacılık faaliyetlerini de görmemiz mümkün olacak. Bütün bunların yanı sıra İslam ülkelerinde yeni bir İslami ekonomik sistem arayışları da devam etmektedir. Bu arayış içinde bulunduğumuz faizle çalışan bankacılık ve finans sistemi dini hassasiyeti olan işadamlarımıza hitap etmemesinden kaynaklanmaktadır. Bu sebeple tüm yönleri ile helal, faizin girmediği bankacılık ve finans sistemi üzerinde de çalışmalar yürütülmektedir” ifadelerine yer veridi.

Konferans soru-cevap bölümü ve MÜSİAD Konya Şube Başkan Vekili Mehmet Ali Korkmaz’ın günün anısına Prof. Dr. Hamdi Döndüren’e hediye takdimi ile son buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.