NEÜ’de “Ortaçağ İslam Dünyasında Seyyahlar ve Seyahatnameler” Uluslararası Bilgi Şöleni Başladı

NEÜ’de “Ortaçağ İslam Dünyasında Seyyahlar ve Seyahatnameler” Uluslararası Bilgi Şöleni Başladı
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ev sahipliğinde Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının düzenlediği “Orta Çağ İslam Dünyasında Seyyahlar ve Seyahatnameleri” konulu uluslararası bilgi şöleninin açılı...

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ev sahipliğinde Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının düzenlediği “Orta Çağ İslam Dünyasında Seyyahlar ve Seyahatnameleri” konulu uluslararası bilgi şöleninin açılış töreni yapıldı.

AKEF Erol Güngör Konferans Salonundaki açılışta konuşan Atatürk Kültür Merkezi Başkan Vekili Zeki Eraslan, Konya’nın en önemli kadim medeniyet merkezlerinden birisi olduğuna vurgu yaptı. Programda tarihi eskiye dayanan ve modern zaman seyyahlarıyla ilgili tebliğler sunulacağını belirten Eraslan, bilgi şöleninin hayırlara vesile olmasını temenni etti.

NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise, Türkiye’nin Asya ile Avrupa arasında özel bir jeopolitik pozisyonu nedeniyle yıllardan beri seyyahların güzergahı olduğunu söyleyerek, “Seyyahların seyahatnameleri sayesinde Anadolu ve çevremizde bizden önce yaşayan atalarımız gerek ticari, gerek sosyal hayatı, gerek siyasi ilişkileri olmak üzere sağlıktan, sanata, komşuluk ilişkilerinden, eğitime kadar birçok bilgiyi elde ediyoruz. Bu kıymetli eserler belli başlı bir şekilde çevrildi, okunuyor ama sağlıklı analiz adına bu tür toplantılara ihtiyaç var. O dönemdeki kültür ve sosyal birikimlerin fay hatlarının gelecek kuşaklara sağlıklı aktarılmasında seyahatnamelerden elde edilen verilerin emeği büyük” dedi.

15 Temmuz şehitlerini de rahmetle anan Rektör Şeker, o günlerin bir kez daha yaşanmaması ve alınan derslerle gelecekte bu tür ihanet şebekelerine fırsat verilmemesini temenni ettiğini kaydetti. Prof. Dr. Şeker, programa katkı veren, emeği geçen herkese teşekkür edip başarılı bir toplantı diledi.

“Seyahatnameler tarih yazımı konusunda son derece önemli”

TC Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, doğup büyüdüğü şehir olan Konya’da tekrar bulunuyor olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “Seyahatnamelerin içerisinde bulunan tasvirler, bir takım çizim unsurları şehirlerimizin 100-200 yıl önceki şehirlerimizin planlarını göstermektedir. Bu da bizim için büyük bir kazançtır. Bu anlamda bütün seyyahlara ve seyahatnamelere borçluyuz. İslam Dünyasında Türk İslam coğrafyasını, Kafkasya’yı, Orta Asya’yı gezmiş olan çok sayıda seyyah var” diye konuştu.

Seyahatnamelerin tarih yazımı konusunda son derece önemli bir mevkide yer aldığını kaydeden Prof. Dr. Örs, programın başarılı geçmesini dilerken, NEÜ Rektörlüğüne ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker, T.C. Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil Ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs’e ve Atatürk Kültür Merkezi Başkan Vekili Zeki Eraslan’a hediye takdim etti.

Programın devamında Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Laflı; “İbn Battuta Seyahatnamesi” başlıklı tebliğde seyahatnamelerin özellikle Doğu toplumlarının kendilerini tanıtmaları için önemli olduğunu kaydetti. İbn Battuta’nın seyahat güzergâhı hakkında bilgi veren Laflı, İbn Battuta’nın o dönem için en çok gezen seyyahlardan biri olduğu bilgisini de paylaştı. Prof. Dr. Ergün Laflı, bu seyahatnamenin Osmanlı Devleti’nin çevirisini yaptığı nadir eserlerden biri olduğunu söyleyip, eserin o dönem karakterlerini tahlil etmede çok önemli olduğunu da vurguladı.

Açılış programı sonunda 15 Temmuz Şehidi Mustafa Canbaz’ın çekimini yaptığı fotoğrafların yer aldığı sergi gezildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.