O İl'de kuyulara sayaç bağlanıyor
Sanlıurfa.com'un haberi...
SAYAÇLAR TRAFOLARA ALINIYOR
İl Müdürü Osman Hondu ise bölgedeki sorunları bildiğini dile getirerek Biz bir yandan hizmet ederken diğer yandan da hizmetin bedelini tahsil etmemiz gerekiyor. Evlerin ve işyerlerinin içindeki sayaçların bir çoğuna vatandaşlar müdahale ediliyor. O nedenle sayaçları uzaktan okuma yöntemi için trafolara alıyoruz. Sayaçları vatandaşlar internet ortamından verdiğimiz şifre ile kendileri de görebilecek. Bunu kabul eden mahallelerin elektrik şebekesini ve trafolarını yeniliyoruz. Yeniledikten sonra sayaçlarını trafoya almak istediğimizde bu kez karşı çıkanlar oluyor. Ama işe başlarken söz vermişlerdi, bu nedenle karşı karşıya geldiğimiz abonelerimiz oluyor.” diye konuştu.
TARIMSAL SULAMADAN 30 YIL PARA TAHSİL EDİLMEMİŞ
Devletin elindeyken elektrik dağıtımında sürekli zarar ettiklerini belirten İl Müdürü Hondu “Tarımsal sulamada 30 yıl sayaçlar okunmamış. Haliyle çiftçilerimiz bedava elektrik kullanmışlar. Biz devraldığımızda ÇKS sistemiyle kontrol ederek dönüm bazlı fatura gönderiyorduk. Verilen tarım desteğinden elektrik borçlarını kesiyorduk. Bu çiftçileri elektriğin bedava olmadığını alıştırmak için yapmıştık. Ama biz zarar ediyoruz. Çünkü mantıklı değil biz watt olarak elektriği alıyoruz. Satarken metre ile satıyoruz. Şimdi watt olarak satmak istiyoruz ama yine %60’ını biz karşılayacağız. %40’ını ödeyin diyoruz.” dedi.
URFA’NIN TARIMA GİDEN ELEKTRİK ANTALYA BURDUR VE ISPARTA’NIN YARISI
Şanlıurfa’da vahşi sulama sistemi ile sulandığını belirten İl Müdürü Osman Hondu “Antalya’da 2 binden fazla 5 yıldızlı otel olmasına rağmen, Antalya, Burdur ve Isparta’nın yıllık elektrik sarfiyatı 4 buçuk milyar kilowatt/saat. Şanlıurfa’nın sadece tarımsal sulama için kullandığı elektrik yıllık 2 milyar 600 milyon kilowatt/saat. Şanlıurfa’nın toplamı ise 7 milyar kilowatt/saat. Bu 3 milyar liraya tekabül ediyor. 3 ilin bir buçuk katı. Antalya gibi büyük bir şehrinde içinde bulunduğu 3 ilin bir buçuk katı.” Şeklinde konuştu.
AKLA ZİYAN KAÇAK KULLANANLAR
Şanlıurfa’da elektrik israfının çok olduğunu aktaran Hondu, “Bizim denetim elemanlarının gördüğü çok şey var. Odaya Ufo koymuş, çok sıcak olunca Ufo’yu kapatmıyor, pencereleri açıyor. Tuvalete kadar ısıtıcı koyanları gördük. Sulamada da aynı. Vahşi sulama ile tarlalar sulanıyor. Sulamayı yapan çiftçi, sabah erkenden tarlayı sulamaya başlıyor, akşam gelip fişi çekiyor. Hem aşırı elektrik tüketimi hem aşırı su tüketimi hem de toprağa zararı var. Çoraklaşıyor, tuzlanıyor. 10 yıl sonra bu bereketli topraklar çöle dönecek. Çiftçi artık sulama tekniğini değiştirmesi lazım. Örneğin gündüz yerine gece sulama yapabilir. Yağmurlama ve Damlama sistemi şart. Böylece israf yerine tasarruf yapmış olacaklar. Böyle olursa israf önlenir. Hem kendileri hem de Türkiye kazanır.” diyerek israfa önlem alınmasını istedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.