O kanun tarla satışlarını durdurdu!
Geçtiğimiz Mayıs ayında yeni çıkan bir kanunla tarım arazileri satışları tek tapu dışında Türkiye genelinde durduruldu.
İşte o tarihten bu yana Eskil Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nde de tarım arazilerinin satışı neredeyse yapılamıyor.
Çiftçiler bu kanunun kaos yarattığını belirterek, kanunda geri adım atılmasını istiyor. “Bu kanunun tarla almak isteyenlerin lehine, satmak isteyenlerin ise aleyhine işlediğini kaydeden çiftçiler, örneğin çiftçinin iki ya da üç tapusu var. Bunlardan birisini satmak istiyor. yok fiyatına diğerlerini de satmak zorunda kalıyorsun. Burada belki ihtiyacını o tek tarlanın satışı karşılayacak, ya da o satacağın tarla alan kişi için önemli köyünün, tarlasının, sulama kuyusunun yanında yüksek fiyatla satabileceksin, ama diğer iki tarlanın o kişi için hiç bir önemi yok. burada ne oluyor satışı gerçekleştiren tapu sahibi bütün tarlaları devretmek zorunda olduğu için diğer iki tapuyu yok fiyatına satıyor, ayrıca özel mülkiyet nasıl satılamaz? Bu kanun kaos yaratıryor” diye tepki gösterdiler.
Bu kanun kaos yaratır
403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun, 15.05.2014 tarih ve 29001 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile ülke genelinde değiştirilmesi tarlasını satarak paraya çevirmek isteyenler, alıcılar ve emlakçılar arasında kaosa neden oldu.
Tarla satışlarını durduran işte o kanun
403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, 15.05.2014 tarih ve 29001 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile değiştirilmiştir.
5403 sayılı Kanunun 6537 sayılı Kanun ile değişikliği getirilen yeni sistemde; tarım arazilerinin sınıflandırılması konusunda önemli bir değişikliğe gidilmektedir. Yeni sistem ile tarım arazileri, ile “Asgari tarımsal arazi büyüklüğü””Yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğü” biçiminde iki yeni kavram ile tanımlanarak sınıflandırılmakta olup, devir, ifraz ve bölünmelerinin önlenmesi amaçlanmaktadır.
Bu kapsamda; devir talebinde bulunulan tapu sicilindeki cinsi tarımsal nitelik taşıyan
1) İlk olarak; taşınmazın imar planı kapsamında olduğunun taraflarca beyan edilmesi durumunda ilgili belediye/valiliklerden talep konusu parselin planı olup olmadığı, planı varsa kullanım amacının soru konusu edilerek alınacak cevabi yazıda, imar planı (nazım, mevzii, uygulama imar planı vb.) bulunduğu ve planda tarımsal alana tahsis edilmeyen alanlardan olduğunun anlaşılması halinde ilgi (a) Genelgeye göre işlem yapılması gerekmektedir.
2) Devir işlemleri:
a) Satış, bağış, trampa, ökba vb. mülkiyeti aktarıcı nitelikteki (cebri satış ve mahkeme kararları hariç) işlem taleplerinde ve satış vaadi veya bağışlama vaadi sözleşmelerinin şerhi taşınmazın imar planı kapsamı dışında kaldığı veya imar planında tarımsal niteliği taleplerinde; korunacak alanda yer aldığının tespiti halinde, tarla/bağ/bahçe/zeytinlik vb. tarımsal nitelik taşıyan tüm taşınmazların müstakilen veya hisseli olarak devrine yönelik il/ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüğüne 5403 sayılı Kanun kapsamında işlemin karşılanıp karşılanmayacağının soru konusu edilerek, alınacak cevabi yazıya göre işlemlere yön verilmesi gerekmektedir Ancak, devir talebinde bulunan taşınmaz malikinin ilçe bazında tarımsal niteliğe haiz b)hisseli veya müstakil tek taşınmazının bulunması ve bu taşınmazın iktisabının intikalden oluşmaması kaydıyla tekrar hisselendirilmeden aynen devri, ilgili kuruma soru konusu edilmeksizin mümkündür.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.