Ördeğe tecavüze 437 lira ceza

Ördeğe tecavüze 437 lira ceza
Bursa'da kayınpederinin ördeğine tecavüz ettiği iddia edilen adama, 437 lira para cezası kesildi


Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) hayvanlarla cinsel ilişkiye girenler hakkında bir hüküm bulunmadığı için şüphelinin cezası Hayvanları Koruma Kanunu'na göre verildi. İki ayrı görevsizlik kararı verilen şüphelinin para cezası, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından kesildi.

Edinilen bilgiye göre, geçen yıl 12 Eylül'de Bursa merkez Osmangazi ilçesinde meydana gelen olayda, kayınpederinin evine alkollü olarak gelen A.Ç. (53), terasta yatacağını söyleyerek üst kata çıktı. Sabah kümeste bulunan ördeğine yem vermek isteyen S.A. (78), ördeklerden birinin yürüyemediğini gördü. Damadının yattığı yataktaki kanları gören yaşlı adam, polisi arayarak, ördeğine tecavüz edildiğini ileri sürdü.

Olayla ilgili savcılık soruşturma başlatırken, tecavüz, gelen DNA raporlarıyla kesinlik kazandı. Fakat TCK'de hayvanlarla cinsel ilişkiye girenlerle alakalı bir hüküm olmadığı için dosya, görevsizlik kararıyla Kabahatler Bürosu'na gönderildi. Kabahatler Bürosu da, bu hususta verilecek idari para cezasının, yasa gereği bakanlık tarafından uygulanacağını belirterek, dosyayı Bursa Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne gönderdi. Buranın da Orman ve Su işleri Bakanlığı Bursa İl Müdürlüğü'ne gönderdiği dosya kapsamında şüpheliye, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 14-j maddesi gereği 437 lira para cezası kesildi.

Verilen cezayı değerlendiren Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Ümran Babacan, "Bu karar, '21. yüzyılda hayvan haklarında ülkemiz nerede?' sorusunu da akıllara getirmiştir. 21. yüzyılda artık bugün reddedemeyeceğimiz hayvan hukukundan bahsetmek gerekirse, dünyada hayvan mutluluğu ve refahı üzerinde çalışmalar yapılırken bizde ise haklar esasına bir türlü geçemedik. Hak kavramına; acı çekmeme, zulüm görmeme, işkenceye uğramama, yaşamını devam ettirme, gereksiz yere öldürülmeme ve tecavüze uğramama hakkı girmektedir" şeklinde konuştu.

"BİR AN ÖNCE HAYVAN HAKLARINI KORUYAN BİR KANUN ÇIKARTILMALIDIR"

Mukayeseli hukukta sevimli hayvanların can olarak görüldüğünü ifade eden Babacan, "Avrupa'da hayvanlara karşı işlenen suçlardan dolayı, hürriyeti bağlayıcı cezalar vardır. Bizde ise henüz böyle bir yaptırım bulunmamaktadır. Hala hayvanlara karşı işlenen suçlarda Kabahatler Kanunu'ndan çıkarılıp Türk Ceza Kanunu'na sokulmamıştır. Suçların işlenmesini önlemek için cezaların caydırıcı olması gerekir. Ülkemizde hayvanlara yönelik işlenen suçlarda hürriyeti bağlayıcı cezai yaptırımların olması, cezanın ertelenmemesi, adli sicile işlenmesi, bu suçların azalmasında önemli rol oynayacaktır. Hayvan hakları siyasetin üstünde olan insani bir konudur. Bunun için sivil toplum örgütleriyle beraber çalışarak hayvan haklarını gerçekten koruyan bir kanun bir an önce çıkarılmalıdır" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.