'Otobüsler mobil huzur evi gibi oldu'
Yönetmelik der ki ’turistik gezi amaçlıkullanılamaz’ ibaresinin istismar ediliyor. Bir kişi günde 12 kez otobüsleriçeşitli güzerg?hlarda kullandıkları tespit edildi. İhtiyaçlarının dışındaturistik amaçlı olarak, vakit geçirmek için kullanılıyor. Yani otobüslerimizmobil huzur evi oldu" dedi.
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu(TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın’ı ziyaret eden yaklaşık 60’ı aşkın HalkOtobüsçüleri Oda yöneticileri sıkıntılarını dile getirerek 65 yaş üstüuygulamadan doğan zararlarının karşılanmasını istediler. TŞOF Toplantısalonunda bir araya gelen Oda başkanları 02.08.2013 tarihli Resmi gazeteyayımlanarak yürürlüğe giren 65 yaş ve üstü vatandaşlara şehir içi toplu taşımaraçlarından ücretsiz yararlanma hakkı nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları dilegetirdi. Toplantı sonrasında bir açıklama yapan TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın,Sosyal devletin bir sorumluluk gereği alınan kararın çok doğru olmakla birliktemaliyetinin kamu hizmeti gören ve şehirlerinde en çok katma değer yaratan kesimolan özel halk otobüslerine yüklenmesi sonucu taşımacı esnafının maddi vemanevi olarak etkilendiğini dile getirdi. Sürecin bir önlem alınmadan devametmesinin pek çok esnafın işi bırakmasına işsizliğin artmasına neden olacağınınaltını çizen Apaydın, "Özel Halk otobüslerinin engelli ve şehityakınlarına kadar pek çok vatandaşımızı zaten ücretsiz taşıyor. 65 yaş ve üstüvatandaşımızın da eklenmesiyle yaklaşık 10 milyon vatandaşımızın ücretsiztaşınması söz konusudur. Kamuya ait toplu taşım araçlarının masrafları devlet tarafındankarşılanırken, özel halk otobüslerimize yüzde 15-20 ekstra yük gelmiştir. Kayıtiçi sistemin içinde ne kazandığı belli olan Özel halk otobüslerimiz kazancınınbüyük bölümünü motorin, vergi, sigorta primi, trafik sigortası, yedek parçagibi masraflara gidiyor. Batma noktasına gelen halk otobüsçüsü esnafımızaacilen destek verilmelidir" dedi.
"TURİSTİK AMAÇLI SEYAHAT OTOBÜSLERİNE DÖNDÜ"
Ücretsiz şehir içi taşımacılıktan yararlanmahakkının kullanılmasında saat veya biniş sayısında bir sınırlama olmamasının dasıkıntı yarattığını söyleyen TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, "Bazıbelediyelerimiz ücretsiz yararlanma hakkı verilen vatandaşlarımızakişiselleştirilmiş kart verdiler. Halk otobüslerini ücret toplama sistemiiçinde çalıştırdıklarından ücretsiz yararlananların kullanımları hakkında dabilgi edinildi. Yönetmelik der ki ’turistik gezi amaçlı kullanılamaz’ibaresinin istismar ediliyor. Bir kişi günde 12 kez otobüsleri çeşitligüzerg?hlarda kullandıkları tespit edildi. İhtiyaçlarının dışında turistik amaçlıolarak, vakit geçirmek için kullanılıyor. Yani otobüslerimiz mobil huzur evioldu" diye konuştu.
"ÇALIŞANI TOPLU TAŞIMA SİSTEMİNDEN UZAKLAŞTIRIYOR"
Modern bir kentte ulaşım özel araçlarla değil,toplu taşıma araçlarıyla yapılmasının doğru olduğunu vurgulayan Apaydın,"Sabahları ek kapasite artışından dolayı araçlar fazla dolu oluyor.Ücretli binen vatandaşlarımızın kullanımını da zorlaştırmakta hatta işineyetişmek için toplu taşımayı tercih eden çalışan kesime de engel olduğu tespitedilmektedir. Kalabalık otobüsleri tercih etmeyip işlerine özel araçlarıylagitmektedirler. Bu da fazladan yakıt, yedek parça israfı ve çevre kirliliğidemektir" dedi.
"SOSYAL DEVLET ANLAYIŞI HER KESİMİ KORUMALI"
Yaptıkları araştırmada Avrupa Birliğiuygulamalarında da 65 yaş ve üstü ile engelli ve şehit yakınlarının ücretsiztaşındığını ama taşıma bedelinin özel sektör taşımacılarına ilgili bakanlıktarafından ödendiğini vurgulayan Apaydın, "Toplumsal dengenin sağlanarakÖzel Halk Otobüsleri esnafının da zarar etmesi engellenmelidir. Anayasamızın173. Maddesi -esnaf ve sanatkarın devlet tarafından koruyucu ve destekleyicitedbirleri alır- emrine de uygun olarak kayıt altındaki taşımacı esnafınınkullandığı motorinden ÖTV-KDV almayabilir ya da her taşınan ücretsiz vatandaşımıziçin bilet bedelinin yüzde 80’nini ödeyebilir" diye belirtti.
"KARLAR ÇOK DÜŞÜK, SORUMLULUK AĞIR"
Özel Halk otobüsü esnafının kayıt altındaçalıştığında az bir karla işlerini yaptıklarını anlatan Apaydın, "Özelsektör sadece taşımacılıkta yok. Bakkal, fırıncı, kahvehaneler, gibi yerlerdeözel sektörün, belediyelerin çıkardığı halk ekmekte düşük karla da olsa ücretkarşılığı satılıyor. Kamu araçları ile aramızdaki haksız rekabet önlenmeli,maliyetlerimizi kurtarmalıyız. Yoksa araçlarımızı nasıl yenileyebiliriz?Araçların konforlu ve güvenli olacak şekilde standartlarını artırmak için 10yaşından büyük araçlarımızı değiştirmemiz gerekiyor. Belediye otobüsleri bizimvergilerimizle yenilenirken bizim araçlarımızı değiştirmemize gücümüz kalmadı.Yenilemek için KDV-ÖTV indirimi müjdesini de ayrıca bekliyoruz" dedi.vatan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.