Polisle tartıştı meslekten atıldı!

Polisle tartıştı meslekten atıldı!
Polis memuruyla tartışan genç hakim adayı HSYK tarafından mesleğe alınmadı

Nebi Salgınkaya, 18 Temmuz 2010’da Ankara ’da adli yargı hâkim adayı olarak görev yaparken, evinin dışında kavga olduğunu görüp dışarı çıktı. 

Kavgayı polise ihbar için 155’i aradıysa da kimseye ulaşamadı. Aracıyla Kızılay’a ilerlerken polisleri görüp yanlarına gitti.

İddiasına göre, telsizle görüşmesi biten polis Ahmet Türkmen sigara dumanını kendisine üfleyerek, “Ne istiyorsun lan!” dedi. Salgınkaya da “Vatandaşla bu şekilde mi konuşuyorsunuz? 155’i defalarca aradım, ulaşamadım. Bunun nedeni ne?” dedi. Ardından stajyer hâkim kimliğini gösterdi. Salgınkaya gözaltına alınırken, bir polis, “Siz devlet olmadan devletçi oluyorsunuz” dedi.

Polis Ahmet Türkmen, Nebi Salgınkaya’nın kendisine hakaret ettiğini savundu. Türkmen’in iddiasına göre Salgınkaya, “Sicil amirinim” diyerek, kimlik göstermesini istedi. Türkmen de Salgınkaya’dan kimliğini çıkarmasını talep etti. Salgınkaya’nın hâkim adayı olduğu anlaşılınca “Siz şu anda hâkim değilsiniz, adayısınız” dedi. Bunun üzerine Salgınkaya “Sen ne biçim polissin lan!” diye bağırdı. Ardından da “Senden şikâyetçiyim, amirin gelsin” dedi.

Gerginlik sonrası polis, Salgınkaya’dan şikâyetçi oldu. Ankara 6. Sulh Ceza Mahkemesi’nde ‘basit tehdit ve hakaret’ savıyla görülen yargılamada beraat ederken, Ankara Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı’nca başlatılan disiplin soruşturmasında, ‘hizmet dışında devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak niteliklerde davranışlarda bulunduğu’ gerekçesiyle kınama cezası aldı.

Salgınkaya, iddiasına göre askere gitmeye hazırlandığı, yanında çalıştığı hâkim ve savcıların “Bu ceza mesleğe kabulde sıkıntı oluşturmaz” demesi üzerine cezaya itiraz etmedi. Nihayet Temmuz 2012’de hakim adayı olarak görevini tamamladıktan sonra HSYK ’ya başvurdu. Fakat 3. Daire, kınama cezasını göstererek, ‘yargı etiği ilkelerine aykırı davranmış olduğu’ için 5’e karşı 1 oyla Salgınkaya’yı mesleğe kabul etmedi. Bir HSYK üyesi, ‘disiplin cezasının mesleğe alınmasına engel olmadığı düşüncesiyle’ karşı çıktı.

1 oy yüzünden...

Salgınkaya’nın itirazı HSYK Genel Kurulu’na geldi. 18 üye ile toplanan kurulda 11 üye itirazın kabulü, 7’si reddi yönünde oy kullandı. Geçen yıl kabul edilen yönetmelik gereğince; 21 kişilik kurulda, salt çoğunluk yani ancak 12 oy itiraz kabulü sağlanabiliyor. Oysa aynı yönetmeliğin bağlı olduğu HSYK Kanunu’nda, itirazın reddi için de aynı oy gerekiyor. Aksi takdirde karar verilmemiş sayılıyor.


İsmail Saymaz-Radikal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.