Rehabilitasyon şart oldu

Rehabilitasyon şart oldu
Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Projesi Toplantısı'nda konuşan KOP İdaresi Başkanı Mehmet Babaoğlu, “Bizim şu an ihtiyacımız arazi toplulaştırması, basınçlı sulama sistemlerinin tesisi, kuru tarım alanlarımızın rehabilitasyonu gibi gerç

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Genel Müdürlüğü, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından ortaklaşa hazırlanan “Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Projesi”nin taslak sunumu Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi’nde yapıldı. Arazi bozulumu, iklim değişikliği, biyoçeşitliliğin korunması, tarım ve orman alanlarının verimli kullanılması gibi konuları kapsayan taslak proje hakkında KOP İdaresi’nin görüşleri alındı. KOP İdaresi Toplantı salonunda gerçekleştirilen proje sunum toplantısına, KOP İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Hanifi Avcı, Orman Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şeker, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Daire Başkanı Dr. Yüksel Şahin, Konya Orman Bölge Müdürü Necati Alıç, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür vekili Bilal Ünal, Proje Sorumlusu Halil Agah, Mevlana Kalkınma Ajansı temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

PROJELER TARIMSAL ÜRETİMİ DOĞRUDAN KAPSAMALIDIR”

Toplantıda konuşan KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, bölgede çevreciliği ve marjinal alanları esas alan birçok projenin yürütüldüğüne vurgu yaparak, bu projelerin tarımsal üretim alanlarının sorunlarını doğrudan ilgilendirmediği için bölge tarımına katkısının az olduğunu söyledi. Mevcut projenin bu hususlara dikkat edilerek hazırlanması gerektiğini ifade eden Başkan Babaoğlu, şunları söyledi: “Bizim şu an ihtiyacımız arazi toplulaştırması, basınçlı sulama sistemlerinin tesisi, kuru tarım alanlarımızın rehabilitasyonu gibi gerçek tarım alanları üzerindeki çalışmalardır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile bu konular üzerinde yoğunlaştık. Ayrıca hazırladığımız çevreci Eylem Planı ile bölgemizde yeşil bir dönüşüm başlatılarak KOP Bölgesi’nin tarım alt yapısı düzeltilecektir. Mevcut proje bunları da dikkate alarak yeniden düzenlenmeli ve yerel katılımcılar bu projede mutlaka yer almalıdır.” Başkan Babaoğlu, Kalkınma Bakanlığı, KOP İdaresi, Konya İl Özel İdaresi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve ilgili STK'lar ile dağlık kırsal alanlarda köy bazlı organik tarım geçişle ilgili son yıllarda çok başarılı örnekler ortaya konulduğunu ifade ederek, en iyi iklim dostu tarımsal üretimin organik tarım ve iyi tarım uygulamaları ve su tasarrufunun da iklim dostu olmanın temeli olduğunu da ifade etti.

PROJENİN BÜTÇESİ 27 MİLYON DOLAR

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Hanifi Avcı da, taslak projenin arazi bozulumu, iklim değişikliği, biyoçeşitliliğin korunması, tarım ve orman alanlarının verimli kullanılması gibi konuları kapsadığını söyledi. Projenin toplam bütçesinin 27 milyon 625 bin dolar olduğunu ifade eden Genel Müdür Avcı, ““Projenin 19 milyon 400 bin dolar Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, 7 milyon 25 bin dolar Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 1 milyon 200 bin dolar ise Konya Tarım Kooperatif Birliği tarafından karşılanmaktadır. Proje taslağı, Genel Müdürlüğümüz ve Bakanlığımızın onayından geçmiştir” diye konuştu.

FAHRİ YANIK merhaba

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.